Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Bobule goji čistia pečeň a odstraňujú usadeniny z čriev. Sú vitamínovou bombou

30.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Izf). Drobné plody s intenzívnou červenou farbou v sebe skrývajú bohatstvo cenných zložiek. Bobule goji sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička pre ich pozitívne...

30.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Izf).

Drobné plody s intenzívnou červenou farbou v sebe skrývajú bohatstvo cenných zložiek. Bobule goji sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička pre ich pozitívne účinky na organizmus. Aké vlastnosti majú a prečo sa ich oplatí zaradiť do svojho jedálnička?

Konzumácia bobúľ goji podporuje lepší spánok
Foto: shutterstock/Izf

Goji bobule – aké sú tieto plody?

Plody goji sú plody trnky obyčajnej a trnky čínskej. Patria do čeľade bôbovitých rastlín rovnako ako zemiaky, paradajky alebo baklažány.

Goji sa vyskytuje v severozápadnej Ázii. Plody goji sú malé a málo odolné voči poškodeniu. Po zbere sa plody sušia, okrem iného aj pomocou slnečného žiarenia, až kým šupka nie je dostatočne tvrdá a vnútro mäkké. 

Vlastnosti plodov goji

Bobule goji sa považujú za superpotravinu. Pozostávajú najmä zo sacharidov, ale obsahujú aj malé množstvo tukov a bielkovín. Jednou z najväčších výhod je vysoký obsah vlákniny.

Bobule goji obsahujú veľké množstvo vitamínu C. V 100 g ovocia je ho až 2 500 mg. Konzumácia plodov goji môže nielen zlepšiť našu imunitu, ale pôsobí aj ako obranný štít proti voľným radikálom. Obsah vitamínu A a zeaxantínu tento účinok zvyšuje. Užívanie plodov goji tak chráni naše bunky pred poškodením a spomaľuje proces starnutia. Zároveň chráni pred vznikom rakoviny.

V zložení plodov goji nájdeme aj množstvo minerálov. Táto superpotravina obsahuje meď, železo a selén. Tieto prvky zohrávajú dôležitú úlohu pri podpore kardiovaskulárneho systému a tvorbe krvných buniek. Selén je mimoriadne dôležitý pre hormóny štítnej žľazy. Je nevyhnutný pre ich syntézu, aktiváciu a metabolizmus.

Na čo sú dobré bobule goji?

Bobule goji sú mimoriadne cenné a sú súčasťou zdravej výživy. Sú vhodným občerstvením pre ľudí s cukrovkou a inzulínovou rezistenciou, pretože hladina cukru po ich konzumácii rýchlo nestúpa. Majú nízky glykemický index a polysacharidové zlúčeniny, stimulujú pankreas a pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi.

Bobule goji sa odporúčajú aj pri redukčných diétach. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a činnosť čriev. Podporuje tak metabolizmus a môže uľahčiť a zefektívniť chudnutie.

Bobule goji majú tiež pozitívny vplyv na zrak a zdravie očí. Vďaka vysokému obsahu okrem iného luteínu a karotenoidov chránia sietnicu pred poškodením a voľnými radikálmi.

Bobule goji sa môžu používať na podporu pečene. Pomáhajú čistiť pečeň od toxínov a zlepšujú trávenie. Okrem toho chránia organizmus pred poškodením, ktoré môže byť dôsledkom stravy s vysokým obsahom tukov.

Koľko bobúľ goji môžete zjesť?

Bobule goji môžu byť výbornou desiatou pre tých, ktorí držia redukčnú diétu, alebo pre diabetikov.
Foto: shutterstock/mama_mia

Denne by sa malo skonzumovať približne 5-12 g sušených plodov. To je optimálna dávka, ktorá nám dodá potrebné zložky bez toho, aby spôsobila hypervitaminózu.

Nezáleží na tom, kedy konzumujete bobule goji. Stojí za to zaradiť ich malé množstvo do svojho jedálnička každý deň, bez ohľadu na čas.

Ako jesť bobule goji?

Bobule goji sa najčastejšie vyskytujú v sušenej forme. Je možné sa stretnúť aj s ich čerstvou formou a šťavou vylisovanou z bobúľ. Ide však o ťažko dostupné výrobky a v slovenských obchodoch ich pravdepodobne nenájdete.

Môžu sa jesť ako sultánky. Sú chutným doplnkom jogurtov, müsli, ovsených vločiek a dokonca aj suchých jedál. Bobule goji sa hodia k chudému bravčovému a hydinovému mäsu.

Z plodov goji sa dá pripraviť aj nálev. Hrsť bobúľ jednoducho zalejte vriacou vodou a nechajte niekoľko minút lúhovať. Bobule sa môžu pridať aj do hotových čajových zmesí.

Môžu sa bobule goji kombinovať s liekmi?

Pred zaradením plodov goji do jedálnička je vhodné poradiť sa s lekárom. Zložky v plodoch môžu interagovať s niektorými antikoagulačnými liekmi.

Tehotným a dojčiacim ženám sa neodporúča konzumovať plody goji v čerstvej forme. Môžu viesť k otrave. V takýchto prípadoch si jednoducho vyberte ich sušenú formu.

Niekedy sa po konzumácii bobúľ goji môže objaviť alergická reakcia, ktorá sa prejavuje žihľavkou alebo dýchavičnosťou. To je znamenie, že by ste sa mali zdržať užívaniu ovocia.

Redakcia Vášeň v tebe .

Súvisiace články:

Pred spaním si namočte nohy do studenej vody. Účinok vás prekvapí

Kedy piť kávu na chudnutie? Zvyčajne robíte presný opak


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Žiadny olivový ani kokosový olej. Pite „tekuté zlato“ po lyžičkách a vtierajte do pokožky. Nebudete ľutovať

21.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/puhhha). Na čo použiť olej z hroznových jadierok? Pre svoje bohaté zloženie by ste ho mali zaradiť nielen do…

Recept na expresný a ultra zdravý chlieb. Pripravíte ho za 3 minúty

21.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joanna 12). Máte chuť na čerstvý domáci chlieb, ktorý nielen výborne chutí, ale aj podporuje vaše zdravie? Tento recept…

Výrazne oranžová, alebo možno úplne bledá? Jedna farba žĺtka je bezpečná pre zdravie

20.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Niektorí ľudia bez rozmýšľania rozbijú vajcia do misky a prejdú na ďalší krok v recepte. Nájdu sa…

Pite ho na raňajky a schudnete. Zabudnete na maškrtenie a neustálu chuť na sladké

20.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova). V boji s nadbytočnými kilami je kľúčom k úspechu vyvážená strava a dávka zdravého pohybu. Niekedy však…

Tieto plody sú skutočnými kalorickými bombami. Sú „sladké ako cukrík“. S množstvom to radšej nepreháňajte

20.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksei Isachenko). Ovocie je zdrojom mnohých živín, vrátane: vlákniny, kyseliny listovej a vitamínov. Niektoré z nich však obsahujú veľké…

Auto Trendy

Ako dlho vydrží autobatéria? Kedy je potrebné vymeniť autobatériu

22.9.2024 Redakcia Auto trendy - Systém štartovania a udržiavania vozidla v chode je veľmi zložitý a vyžaduje si minimálne jednu batériu. Tá zabezpečuje elektrickú energiu potrebnú na chod motora a…

Už viac ako 20 rokov rozbíjajú jedno Volvo denne. Pásku prestrihol sám švédsky kráľ

22.9.2024 Redakcia Auto trendy - Vozidlá Volvo majú z dobrého dôvodu povesť jedných z najbezpečnejších na svete. Veď práve švédsky výrobca je zodpovedný za zavedenie bezpečnostných pásov v masovom meradle…

Číňania predali v Európe viac elektromobilov ako Tesla

22.9.2024 Redakcia Auto trendy - V auguste dosiahli spoločnosti Geely (aj s Volvo a Polestar), BYD, SAIC a ďalšie celkovo približne 19 400 kusov oproti 19 100. Najnovšie údaje o…

Aké kvapaliny by sa mali kontrolovať v autách každú jeseň?

22.9.2024 Redakcia Auto trendy - Aby vaše vozidlo fungovalo bez problémov a predišlo drahým opravám, je dobré pred chladným obdobím skontrolovať všetky kvapaliny. Tu sa dozviete, ktoré kvapaliny by sa…

Hyundai a Škoda budú spolupracovať na vývoji vodíkových pohonných systémov

22.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai Škoda podpísala memorandum o porozumení počas obchodného samitu v Prahe. Obe spoločnosti budú spolupracovať na vývoji systémov poháňaných vodíkom.

Renault Estafette Concept - Dodávka s ohľadom na mesto

22.9.2024 Redakcia Auto trendy - Renault predstavil koncept elektrickej mestskej dodávky. Koncept Estafette nám dáva predstavu o tom, ako bude fungovať nová spoločnosť Flexis, ktorú predstavili Renault a Volvo.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov