28.07.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Esin Deniz).
Najlepší doplnok ku grilovanému mäsu, zelenine a toastom? Samozrejme, grécke tzatziki. Táto omáčka je známa po celom svete a nemusíte cestovať do Grécka, aby ste si mohli dať vynikajúce tzatziki. Ako si pripraviť najlepšiu omáčku z jogurtu a uhoriek? Nemiešajte všetko naraz. Inak vám vznikne kašovitá omáčka.
Niektorí ľudia hovoria, že tzatziki je druh slovenského uhorkového šalátu. Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Uhorkový šalát si nechajte na nedeľu k bravčovým rezňom a tzatziky si pripravte na raňajky, grilovačku alebo ako prílohu k večeri. Ako si pripravíte túto kultovú grécku omáčku? No, mnohí z vás to už určite skúšali (vrátane mňa) a vyšla z toho riedka kaša. Keď som bola na dovolenke na Rodose, tzatziki chutili a vyzerali úplne inak ako moje úbohé kulinárske pokusy. Boli husté, zamatové a aromatické. V jednej z taverien som sa opýtala staršej kuchárky, ako ich robí také chutné. Lámanou angličtinou mi prezradila tajomstvo. Uhorky treba poriadne vytlačiť.
Tzatziki – recept od gazdinky z Rodosu
Ingrediencie:
- 2 väčšie zelené uhorky (ale nie prerastené)
- veľké balenie hustého gréckeho jogurtu
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 PL citrónovej šťavy
- soľ, korenie
- nasekaný kôpor
- kvalitný olivový olej
Postup:
- Uhorky očistite a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Nie je potrebné ich olúpať. Nastrúhané uhorky vložte do misy, posypte soľou a premiešajte. Odstavte na 15 minút.
- Po uplynutí tejto doby uhorky dôkladne zbavte prebytočnej vody a vráťte ich do misy. Pridáme jogurt, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, korenie podľa chuti a kôpor.
- Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte a po spojení pridajte kvapku olivového oleja.
Takto pripravená omáčka je dokonalou prílohou ku grilovanému mäsu, ale výborne nahradí aj uhorkový šalát pri nedeľnom obede alebo je perfektným dipom k domácim hranolčekom a pečenej zelenine.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšia nátierka na chlieb namiesto masla. Tuk zo stehien a bokov zmizne rýchlejšie
Uhorkový šalát na zimu. Recept z 90. rokov, ktorý nikdy nevyjde z módy. Takto ho robili naše mamy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.