30.07.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miramiska).
Hubárska sezóna naberá na obrátkach a po úspešnom zbere zostáva, aby sme sa o huby riadne postarali. Málokto však vie, ako niektoré druhy správne uskladniť. Ako sa ukazuje, nie všetky huby sú vhodné na sušenie. Ale dajú sa zamraziť?
- Jedným z najlepších spôsobov konzervovania húb je ich zmrazenie
- Správne pripravené môžu zostať čerstvé a chutné až rok
Tohtoročná sezóna sa pre hubárov nezačala dobre, sucho spôsobuje, že huby v našich lesoch nerastú v hojnom počte. Z tohto dôvodu by bola škoda premárniť čo i len jediný hubársky úlovok. Každú jednu nazbieranú hubu treba nepochybne čo najrýchlejšie spracovať a správne uchovať. Čo robiť, ak huby nie sú vhodné na sušenie alebo ak sa vám sušenie jednoducho nepáči? Zmrazte! Niektoré druhy budú takto uskladnené chutiť oveľa lepšie!
Ktoré huby sa dajú zmraziť?
Zmrazením húb získate nielen spôsob ich bezpečného skladovania, ale nestratíte ani ich vlastnosti, t. j. chuť a výživovú hodnotu. Tento spôsob skladovania je jeden z najlepších! Mrazené huby môžete pridať do omáčok, polievok alebo miešaných vajec. Najlepšie je zamraziť dužinaté druhy, ktoré sa ťažko sušia.
Ktoré huby sa dajú zmraziť?
Nasledujúce druhy húb sa dajú zmraziť:
- hríby,
- masliaky,
- suchohríby,
- šampiňóny,
- bedle,
- kuriatka,
- rýdziky.
Zmrazovanie húb krok za krokom
Ako sa ukázalo, na správne zmrazenie našej úrody je potrebné vedieť, ktoré druhy zmrazujeme surové a ktoré si vyžadujú predchádzajúce spracovanie. Skúsení hubári radia, nikdy nemraziť huby s lupeňami na spodku klobúka surové. Spôsobí to, že zhorknú. Okrem toho tieto huby obsahujú veľa vody a ich zmrazenie nebude mať po rozmrazení najlepší vplyv na tvar húb.
V prípade húb s pevnou konzistenciou, ako sú napríklad hríby alebo suchohríby, sa po očistení môžu okamžite zmraziť v nádobe alebo plastovom vrecku. Môžete sa stretnúť aj s názorom, že predvarenie húb pred zmrazením im vždy prospeje. Vďaka tejto technike si huby údajne zachovajú lepšiu štruktúru a vydržia dlhšie čerstvé.
Príprava húb, ako sú kuriatka, zahŕňa ich varenie alebo blanšírovanie vo vriacej vode, hoci pred zmrazením môžeme huby bez obáv jemne podusiť na panvici.
Podobne ako pri zelenine a ovocí, aj pri mrazení húb sa oplatí dbať na praktickú stránku. Pripravte si primerane veľké porcie alebo huby spočiatku zmrazte na tácni. Až po niekoľkých hodinách, keď sú takmer úplne zmrazené, ich vložíme do vrecka alebo nádoby. Tým sa vyhneme tomu, aby sa kúsky zlepili a vytvorili veľkú zmrznutú hrudu.
Predvarené alebo dusené huby môžeme v mrazničke skladovať až rok. Ak zmrazíte surové huby, ich trvanlivosť je až šesť mesiacov.
Nezabudnite, že nikdy nezmrazujte potraviny, ktoré už boli rozmrazené – mohli by ste dostať smrteľnú otravu jedlom!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Odvar, ktorý milovali naše prababičky. Pôsobí ako prírodné antibiotikum
Ovocie, ktoré najlepšie hydratuje telo. Oplatí sa ho jesť v horúcom počasí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.