31.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadezhda Murinets).
Hoci sú recepty na nakladanie uhoriek veľmi podobné, každý ich pripravuje po svojom. Najčastejšie rozdiely sa týkajú spôsobu ich namáčania do vody a soli. Ako nakladať uhorky, aby nestratili svoju vôňu a chuť, zdraviu prospešné vlastnosti a zostali pevné a šťavnaté? Odporúčame.
Zalievate uhorky vriacou vodou? To je veľká chyba
Nakladané uhorky sú najobľúbenejšou konzervou pripravovanou v slovenských domácnostiach. Vďaka nim si môžeme po celú jeseň a zimu vychutnávať chutný doplnok k sendvičom, šalátom, polievkam alebo hlavným jedlám. Existuje mnoho receptov na nakladané uhorky a všetky sú si veľmi podobné. V prvom rade je potrebné vybrať zeleninu správnej veľkosti, umiestniť ju do vyvarených pohárov a pridať vetvičky kôpru, bobkový list, nové korenie, čerstvý chren a cesnak. Niektorí ľudia pridávajú k uhorkám aj listy čerešní alebo čiernych ríbezlí. To všetko by sa malo zaliať osolenou vodou – zvyčajne sa odporúča, aby bola horúca. Vďaka vysokej teplote nálevu sa z korenín uvoľňuje nádherná aróma, ktorá ovplyvňuje aj chuť uhoriek. Ako sa ukazuje, vtedy sa strácajú aj cenné baktérie zodpovedné za proces kvasenia, ako aj vitamíny.
Mnohí kulinárski odborníci preto tvrdia, že prelievanie týchto druhov zaváranín vriacou vodou znižuje ich výživovú hodnotu. Našťastie existuje riešenie.
Akú teplotu by mal mať nálev na nakladanie uhoriek?
Podľa mnohých receptov by sa uhorky nemali nakladať do horúcej, ale do vlažnej tekutiny. Po rozpustení soli vo vode ju najprv nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a až potom ju nalejte do pohárov. Ako ju rýchlo schladiť? Najlepšie je postaviť nádobu so slaným nálevom na vzdušné, chladnejšie miesto alebo ju premiestniť na kamennú dosku.
Akú soľ použiť na nakladanie uhoriek?
Chuť a kvalitu uhoriek po nakladaní ovplyvní nielen použité korenie, ale aj druh soli. Na tento proces je vhodná len kamenná soľ – najlepšie nejodizovaná. Na liter vody použite len 1 lyžičku. Ak použijete akúkoľvek inú soľ, uhorky sa nemusia vôbec správne naložiť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nakladané uhorky – najjednoduchší recept. Pred nakladaním urobte jednu vec a nebudú mäkké a duté
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.