1.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nada54).
Uprostred leta málokto myslí na zimu, ktorá nás privíta za pár mesiacov. Hoci si v súčasnosti užívame prázdniny, už teraz sa oplatí podniknúť niekoľko krokov, aby sme si zimné večery spríjemnili viac ako zvyčajne. Jedným zo spôsobov je príprava višňového kompótu, ktorý bude skvele chutiť v decembri.
Leto je skvelým obdobím na prípravu zásob, ktorými môžeme pohladiť svoje chuťové bunky počas chladných dní. Mnohí ľudia začínajú pripravovať nakladané uhorky, ktoré si môžu pochutnať po dlhom čase ležania v špajze.
Nemali by sme však zabúdať ani na lahodné kompóty, ktoré za niekoľko mesiacov rozvinú hĺbku chuti a vône. Ako si teda pripraviť višňový kompót, ktorý si môžete vychutnať v zime? Tu je jednoduchý, osvedčený a predovšetkým babičkin recept.
Babičkin višňový kompót na zimu
Ingrediencie:
- 4 kg vykôstkovaných višní
- 2 kg cukru
- 2 l vody
Z uvedených surovín pripravíte šesť litrových pohárov kompótu.
Višne dôkladne umyte pod tečúcou vodou a odstráňte stopky. Nasypte do čistých pohárov, pričom od vrchnej vrstvy višní po miesto, kde ste nasadili viečko, nechajte 2 – 3 cm voľný priestor.
Do hrnca nalejte vodu a pridajte cukor – množstvo pridaného cukru závisí od vašich osobných preferencií. Premiešajte a priveďte do varu. Prevarenú vodu a cukor nalejte do pohárov naplnených višňami a pevne ich zaskrutkujte.
Poháre vložte do nádoby a do ¾ ich výšky nalejte vodu s podobnou teplotou, akú má voda naliata do pohárov. Varte a pasterizujte štvrť hodiny.
Po uplynutí tejto doby vyberte poháre z nádoby a odložte ich bokom, aby vychladli, otočené hore dnom. Po dostatočnom vychladnutí poháre premiestnite na chladné a tmavé miesto, kde by mali vydržať niekoľko mesiacov. Hotovo!
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.