02.08.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Veselova).
Barbecue omáčka je jednou z najobľúbenejších omáčok na grilovanie. Spája v sebe kyslé, sladké a pikantné chute. Jej história siaha pravdepodobne až do 17. storočia. Názov pochádza zo španielskeho slova barbacoa alebo anglického slova barbecue, čo znamená grilovanie. Pozrite sa, ako ju pripraviť.
Ako pripraviť barbecue omáčku? Recepty nie sú ťažké
Ako si pripraviť barbecue omáčku ideálnu na grilovačku s priateľmi? Je to jednoduché! Ako sa sami presvedčíte o chvíľu. Recepty na barbecue omáčku sa môžu mierne líšiť, čo dodáva ešte väčšiu kulinársku rozmanitosť. Nižšie uvádzame jeden z prvých receptov, ktoré sme otestovali.
Barbecue omáčka – jednoduchý recept v niekoľkých krokoch:
Ingrediencie:
- 60 ml worcestrovej omáčky
- 1/2 čajovej lyžičky horčice
- 1/2 lyžičky sójovej omáčky
- asi 2-3 polievkové lyžice hnedého cukru
- 1 polievková lyžica vínneho octu
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 3-4 polievkové lyžice kečupu
- 1 čajová lyžička múky
- voda do zápražky
Príprava:
- Pripravte si ingrediencie.
- Cesnak pretlačte cez lis.
- Všetky prísady (okrem múky a vody) vložte do hrnca.
- Všetko dobre premiešajte. Priveďte do varu na miernom ohni.
- Ku koncu varenia prejdite na prípravu zápražky na báze múky a vody.
- Znížte teplotu a pridajte do omáčky. Priveďte do varu.
- Omáčka je teraz hotová.
Barbecue omáčka – recept priamo zo stroja. Thermomix vám urýchli prácu
Barbecue omáčku si môžete pripraviť aj pomocou Thermomixu. Tento recept na domácu barbecue omáčku urobí na rodinných oslavách úplný rozruch. Tu je uvedený veľmi jednoduchý recept na barbecue omáčku.
Omáčka na grilovanie – recept na chutný doplnok k jedlám na grile:
Ingrediencie:
- 80 g cibule – už nakrájaná na štvrtiny.
- 30 ml olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- približne 300 g kečupu
- približne 150 g paradajkového pretlaku
- 40 ml tekutého medu
- lyžica citrónovej šťavy
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL horčice
- 1 PL jablčného octu
- korenie: čierne korenie, soľ, sladká a pálivá paprika
Príprava:
- Cesnak a cibuľu vložte do misky. Všetko melte 5 sekúnd pri rýchlosti 5.
- Potom pridajte olivový olej. Celé to varte 3 minúty / Varoma / otáčky 2.
- Pridajte ostatné prísady. Varte 5 minút pri 100 stupňoch na rýchlosti 1.
- Omáčku prelejte do sterilizovaných a utretých pohárov. Pevne ich uzavrite a otočte hore dnom.
Recept na bravčovú krkovičku s barbecue omáčkou:
Ingrediencie:
- 1 cibuľa
- niekoľko strúčikov cesnaku
- približne 1,7 kg bravčovej krkovičky
- približne 200 g kečupu
- 3 PL medu
- 1 PL horčice
- asi 1 – 2 PL sójovej omáčky
- 2 polievkové lyžice koncentrátu
- soľ, korenie, sladká paprika
- asi 1/3 šálky vody
Príprava:
- Cibuľu nakrájajte nadrobno.
- Potom pridáme prelisovaný cesnak.
- Všetko opečieme na panvici.
- Pridáme ostatné prísady okrem mäsa. Priveďte do varu.
- Keď marináda vychladne, nalejte ju na pripravené mäso. Dajte do chladničky na noc.
- Mäso s marinádou vložte do nádoby na pečenie.
- Celé mäso pečte dve hodiny pri teplote približne 180 stupňov.
Bravčová krkovička je pripravená na konzumáciu. Môže sa podávať s pečenými zemiakmi. Samozrejme, k jedlu sa vždy oplatí pridať zdravý šalát. Vaši hostia budú nadšení!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.