3.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rdonar).
Levanduľa je všestranná okrasná rastlina, ktorej fialové voňavé klásky už roky zdobia naše terasy, záhrady a balkóny. Leto je ideálny čas na jej rezanie. Poradíme vám, ako to urobiť správne a ako využiť odstrihnutú levanduľu.
Levanduľa je trvalka pochádzajúca zo Stredomoria, ktorá je v poľských záhradách ako doma. Má krásne a výrazné fialové kvety a v lete vydáva šialenú a zmyselnú vôňu. Strihanie levandule je udržiavacie opatrenie, ktoré zabezpečí zdravý rast a bujné kvitnutie tejto rastliny. Často sa zamýšľame nad tým, čo môžeme robiť s aromatickými kyticami z rezaných fialových kvetov. Máme pre vás návrh.
Starostlivosť o levanduľu. Ako strihať levanduľu v lete?
Rez levandule v lete sa líši od jarného alebo jesenného rezu, ktorý zahŕňa rez mladých a nedrevnatých konárov. Tie sa potom skracujú o menej ako polovicu, nad holými časťami výhonkov. Na druhej strane v lete skracujeme kvitnúce kvetenstvo spolu s bezlistými časťami stonky. Tým sa rastlina zahustí, v nasledujúcom roku bude bohato kvitnúť a zachová si svoj tvar.
Strihanie levandule je dôležitým udržiavacím postupom. Ak naň zabudneme, naša rastlina rýchlo stratí svoj krásny vzhľad a prestane vytvárať zdravé kvety.
Čo robiť s nakrájanou levanduľou?
Po odstrihnutí levandule nám zostanú kytice sviežich, voňavých, fialových kvetov. Môžete ich dať do váz a použiť na výzdobu svojho domova. Ak si však chcete zmyselnú vôňu a vlastnosti levandule užívať dlhšie, oplatí sa ju usušiť. Je to veľmi jednoduché, stačí nazbierané stonky pevne zviazať gumičkami alebo povrázkom a zavesiť ich hore nohami. Približne po siedmich dňoch bude levanduľa suchá. Z takýchto kvetov potom môžeme vyrobiť vynikajúci likér.
Jednoduchý recept na levanduľový likér
Levanduľa má v kuchyni široké využitie. Je to jedlá rastlina, ktorá je ideálna do dezertov a šalátov, ako aj do koktailov. Levanduľu môžeme použiť aj na výrobu domáceho likéru. Na jej výrobu potrebujeme:
- 10 lyžičiek sušenej levandule
- jeden liter 40% vodky2 citróny
- pomaranč
- klinčekyplátok zázvoru
- med
Na dno nádoby vložte ošúpané a nakrájané citrusy. Potom ich mierne rozdrvte, aby pustili šťavu. Do nádoby pridajte kvety levandule, klinčeky a plátok zázvoru. Potom nádobu zalejeme alkoholom a nechajte ju dva týždne na tmavom mieste. Po tomto čase môžeme do tinktúry pridať med. Necháme pôsobiť ešte týždeň.
Potom ho môžeme pripraviť na zrenie. Tekutinu treba najprv prefiltrovať preliatím cez gázu. Potom ju prelejeme do fliaš a odložíme na zrenie. Ak chcete, aby likér vyzeral nápadne, pridajte na ozdobu niekoľko celých vetvičiek levandule.
Súvisiace články:
Očistný koktail na leto. Vaša pečeň vám poďakuje
Ešte viac levandule? Poponáhľajte sa, toto ošetrenie je možné vykonať iba teraz
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.