2.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin).
Mnohí ľudia si nevedia predstaviť, že by do vody na varenie cestovín nepridávali soľ. Ba čo viac, niektoré talianske recepty odporúčajú, aby bola silne osolená. Podľa najnovších štúdií však môže byť tento postup veľmi nebezpečný pre zdravie, a to všetko kvôli karcinogénnym látkam, ktoré sa uvoľňujú pri kombinácii soli a vody.
Je solenie vody na varenie cestovín zdravotne bezpečné?
Štatistiky ukazujú, že Slováci sa soli neboja. Pridávame ju takmer do všetkého – samozrejme, vrátane varenia cestovín alebo ryže. Ako sa ukazuje, pravidelné používanie tohto korenia vo veľkých množstvách môže mať fatálne následky na zdravie. Nejde len o to, že nadbytok soli vedie k vysokému krvnému tlaku a vzniku srdcových ochorení. Výskumníci z ACS Enviromental Science & Technology nedávno dokázali, že kombinácia vody upravenej chloramínmi (prítomnými vo vode z vodovodu) s jódovanou soľou vedie k uvoľňovaniu škodlivých, toxických zlúčenín – trihalometánov. „;
Výskumníci uskutočnili experiment – suché cestoviny vložili do vody, do ktorej pridali jodizovanú soľ, a potom ich uvarili podľa návodu na obale. Potom testovali vzorky zvyšnej vody a samotné cestoviny na koncentráciu šiestich trihalometánov.
Ako uvariť cestoviny, aby neboli zdraviu škodlivé?
Výsledky štúdie ukázali, že karcinogénne zlúčeniny boli prítomné v cestovinách aj vo vode. Ich koncentrácia sa menila v závislosti od spôsobu varenia. Vedci preto dospeli k niekoľkým dôležitým záverom:
- cestoviny je najlepšie variť bez pokrievky, cestoviny by sa mali scediť z vody, v ktorej sa varili,
- a jodizovaná soľ by sa mala pridávať až po uvarení, na varenie cestovín by sa mala používať nejodizovaná soľ.
Prečo sú trihalometány nebezpečné?
Podľa americkej federálnej vládnej agentúry CDC trihalometány, ktoré sa uvoľňujú pri varení cestovín s jodizovanou soľou, nie sú v nízkych koncentráciách nebezpečné pre zdravie. Vo vyšších koncentráciách však môžu mať karcinogénny účinok a prispievať k poruchám pečene a srdca. Dlhodobá konzumácia poškodzuje obličky a štítnu žľazu.
Chcete si do cestovín pridať soľ? Radšej to urobte až na tanieri
Vedci zastávajú názor, že je lepšie ochucovať cestoviny soľou, keď sú už uvarené, než ju pridávať do vody. Ďalšou možnosťou je upustiť od jodidovanej soli v prospech nejodidovanej soli, ako je himalájska, morská alebo čierna soľ. Je tiež vhodné pamätať na to, aby ste to s ňou nepreháňali.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Posypte kocky ľadu soľou a uvidíte, čo sa stane. Tento trik si zamilujete najmä v lete
Ako skryjem svoje brucho a boky? Tri triky, ako opticky schudnúť až 5 kg
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.