3.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: ).
Kuracie mäso je u nás veľmi obľúbené. Konzumujeme ho v rôznych podobách – od vývaru a jedál, cez kurča na rošte, grilované kurča v podobe kotliet a špízov až po šaláty. Je to ľahko dostupné a ekonomicky výhodné mäso. Dobrá gazdinka dokáže z jedného kurčaťa pripraviť niekoľko večerí. Sú však všetky časti kurčaťa rovnako zdravé? Vysvetlíme vám, ktoré sú bezpečné a ktorým je lepšie sa vyhnúť.
Ktorá časť kurčaťa je najzdravšia? Nie je to vždy prsia
Je známe, že najzdravšou časťou kurčaťa sú prsia. Najmä ich jemné filety majú dobrú povesť najjemnejšieho hydinového mäsa. O ich výnimočnosti svedčí aj ich cena – sú to najdrahšie časti kurčaťa.
Sú však kuracie prsia skutočne tou najlepšou a najzdravšou časťou kuracieho mäsa? Odpoveď znie – záleží na tom, pre koho. Prsné rezne obsahujú veľmi málo kalórií a cholesterolu. Na druhej strane obsahujú najmenej myoglobínu. Ide o typ bielkoviny, ktorá je nevyhnutná pre funkciu svalov. Najviac sa vyskytuje v tých častiach kurčaťa, ktoré kurča používa na pohyb. V prípade nelietavcov, medzi ktoré patria aj kurčatá, sú to dolné končatiny. Tmavšia farba ich mäsa poukazuje na vysoký obsah myoglobínu a vysokú výživovú hodnotu. Táto časť kurčaťa je kalorickejšia, ale obsahuje viac železa.
Filet alebo stehno? Záleží na tom, pre koho je to určené
Kuracie filé je mimoriadne jemné. Preto by si túto časť kurčaťa mali vybrať tí, ktorí držia diétu. Filety budú vhodnou voľbou aj pre ľudí s ochoreniami tráviaceho traktu. Je však dôležité si uvedomiť, že vyprážané kuracie rezne nie sú diétnym pokrmom. Obal, ktorý pohlcuje tuk, zdvojnásobuje kalorickú hodnotu jedla.
Na druhej strane všetky osoby bez uvedených kontraindikácií môžu pokojne konzumovať dolné časti kurčaťa, t. j. o niečo tmavšie stehná. Majú síce viac kalórií ako filé, ale majú oveľa viac zdravotných výhod.
Toto sú najhoršie časti kurčaťa. Sú plné parazitov
Často kupujeme celé kurča a snažíme sa využiť všetky jeho časti. Nie všetky sú však zdravé. Pri príprave pokrmov sa to oplatí vziať do úvahy. Najhoršie časti kurčaťa sú chvostová časť, hlava a pľúca.
Hoci je chvostová časť tučná a zdá sa, že je najlepšia na vývar, je lepšie sa jej zbaviť. Táto časť tela je miestom, kde vták vylučuje a hromadí množstvo parazitov. To isté platí aj pre pľúca, kde je niekedy ešte viac parazitov ako v chvoste. V hlave kurčaťa sa tiež hromadia látky, ktoré sú pre človeka nebezpečné. Po konzumácii týchto častí kurčaťa sa môžu objaviť nepríjemné príznaky, ako je malátnosť alebo bolesť hlavy. Treba si tiež uvedomiť, že parazity obsiahnuté v kuracom mäse sú odolné voči vysokým teplotám. Varenie a pečenie na tom nič nezmení.
Súvisiace články:
Túto polievku je hriech nevyskúšať. Po jednej lyžičke zabudnete na fazuľu, paradajky a vývar
Jednoduchý recept na drobenkový koláč. Tento dezert s ovocím chutí ako od babičky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.