3.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natalia Ruedisueli).
Hoci najvhodnejším obdobím na prípravu slivkových zaváranín je september, už dnes si môžeme prezrieť obľúbené alebo osvedčené recepty a naplánovať si práce na začiatok jesene. Slivkový lekvár sa ľahko pripravuje, je chutný a zdravý. Odporúčame verziu bez cukru!
Slivkový lekvár je jednoduchý ovocný prípravok so sliviek. Tradične sa na výrobu slivkového lekváru používajú slivky, ktoré sa niekoľko dní varia v kotloch, kým nezískajú tmavú, rovnomernú hnedú farbu. Varením sa odparí voda, čím sa zvýši hustota, zlepší sa chuť lekváru a predĺži sa jeho trvanlivosť.
V súčasnosti sa lekvár častejšie vyrába z ovocnej dužiny, pričom výrobok sa zahusťuje aj tepelnou úpravou. V porovnaní s marmeládami sú lekváre menej sladké, menej želírované a viac zakalené. Lekvár, ktorý je zdravší aj preto, že neobsahuje cukor, sa dá pripraviť aj doma. Jednoduchý, vyskúšaný recept je zárukou, že sa vždy podarí.
Ingrediencie:
- 2 kg zrelých uhoľných sliviek
Osvedčený recept na slivkový lekvár bez cukru
- Slivky umyte a odstráňte kôstky. Dajte ich do veľkého hrnca s hrubým dnom a varte odkryté asi 1 a 1/2 hodiny. Občas premiešajte.
- Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť. Potom ich prikryte a odložte na chladné miesto do nasledujúceho dňa.
- Sušené slivky povarte a za častého miešania varte asi 1 a pol hodiny. Opäť vychladnite a prikryte. Nechajte odstáť 24 hodín
- Na tretí a posledný deň lekvár opäť uvarte ako predtým, na veľmi miernom ohni. Často miešajte a dávajte pozor, aby sa neprilepil na dno hrnca
- Horúci lekvár naplňte do čistých a suchých pohárov a uzavrite
- Poháre vložte do hrnca, nalejte vodu takmer po vrch viečka a varte na miernom ohni. Po zovretí pokračujte vo varení asi 10 minút, potom poháre vyberte z vody a odložte bokom, aby vychladli
- Hotový lekvár odložte do špajze
Dobrú chuť!
Súvisiace články:
Urobte si ho teraz a v zime sa poďakujete. Dokonalý recept od babičky
Podporuje srdce a pomáha zraku. Posypte cukrom a vložte do pohárov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.