03.08.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Monyakova).
Poznáme plnenú kapustu, veľa šalátov, bigos, pridávame ju ku kotletám, nakladáme ju. Existuje však jeden recept, ktorý takmer nikto nepozná. Ako sa robí nakladaná kvasená kapusta? Je to vôbec možné? Samozrejme, že je, a ja som to vyskúšala. Je tu však jedna podmienka.
Keď ide o skúšanie nových vecí a testovanie rôznych, neznámych alebo neobvyklých receptov, vždy som ochotná a nebojím sa výzvy. Nedávno som v jednej zo skupín na Facebooku pre nadšencov varenia narazila na argument, ktorý sa týkal mladej kapusty. Istá pani požiadala o recept na mladú kvasenú kapustu a začalo to. Veľa ľudí tvrdilo, že mladá kapusta sa na takéto veci nehodí, že ak je málo kvasená, tak je to len nakladaná zelenina. Ukázalo sa, že nielenže nikto nepripúšťa myšlienku, že by sa kapusta dala robiť ako uhorky, navyše o tomto recepte nikto nepočul. Dokonca som sa spýtala svojej babičky, či pozná recept na kvasenú mladú kapustu. „Nikdy v živote som to nepočula,“ odpovedala.
Urobila som recept, ktorý nikto nepozná. Tento druh kapusty vás dostane
Bola to pre mňa výzva? Ale nie, jednoducho som kúpila mladú kapustu, mrkvu a išla som do kuchyne. Pomyslela som si, že nie je nič jednoduchšie. Keďže som už nakladanú kapustu robila, kvasená kapusta bude ešte jednoduchšia. Ako sa mi to podarilo? Presvedčte sa sami.
Ingrediencie:
- 1 väčšia mladá kapusta
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 vrchovatá polievková lyžica soli
Postup:
- Odstráňte vrchné listy z kapusty. Zvyšok najemno nakrájajte a vložte do misy.
- Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme ju ku kapuste.
- Pridajte vrchovatú lyžičku kamennej soli a všetko dobre premiešajte, aby kapusta zmäkla.
- Po troch hodinách naplňte mäkkú kapustu do pohárov a pevne ju natlačte.
- Pohár s kapustou prikryte uzáverom, ale nezaskrutkujte ho pevne, pretože potrebujete prístup vzduchu.
- Poháre s kapustou odložte na teplé miesto na 3 až 5 dní. Po tomto čase budete mať chutnú kvasenú kapustu.
Samozrejme, nemusíte používať fľaše s uzáverom. Ak máte kameninovú nádobu – ešte lepšie. Len vtedy musíte pamätať na to, aby ste kapustu dodatočne zaťažili. Môžete použiť tanier, na ktorý položíte kameň alebo pohár naplnený vodou.Mladá kvasená kapusta chutí perfektne „priamo zo suda“, ale bude z nej aj výborný šalát k rezňu alebo príloha k domácemu hot dogu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.