7.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Varenie ryže môže byť náročné. Zrná sa často zmenia na nechutnú kašu, inokedy zasa pod zubami chrumkajú a kazia chuť pokrmu. Zdá sa, že bez profesionálneho vybavenia nie je možné dosiahnuť dokonalosť. Kórejsko-čínska internetová tvorkyňa však dokazuje opak. Vo videu ukázala, ako jednoducho uvariť ryžu v hrnci.
Ryža sa hodí takmer ku všetkému. Môže sa jesť na sladko alebo na slano, s mliekom, s mäsovou omáčkou a niektorí ľudia ju majú radi aj suchú. Navyše je často hlavnou zložkou zložitejších jedál, ako je sushi alebo plnená kapustová rolka. Ako ju teda pripraviť dokonale ako majstri ázijskej kuchyne? Kto iný by vám to mohol vysvetliť lepšie ako samotná Kórejčanka. V relácii na TikToku ukázala, čo robiť, aby bola ryža dokonale mäkká a chutná.
Ukázala, ako uvariť dokonalú ryžu. Na to nepotrebujete ryžovar
Jade Kim je kórejsko-čínska internetová tvorkyňa. Vo voľnom čase na svojich sociálnych sieťach odhaľuje tajomstvá ázijskej kuchyne alebo divákom rozpráva zaujímavosti o Kórei a Číne. Tentoraz ukázala, ako jednoducho uvariť ryžu bez profesionálneho vybavenia alebo kuchynských pomôcok. Ako sa ukázalo, nie je to až také zložité.
Kde začať?
Najskôr odmeraním množstva ryže. Platí tu známe pravidlo 1:2, t. j. na jednu šálku ryže použite dve šálky vody na varenie. Predtým, ako ryžu vložíte do hrnca, ju však musíte umyť. Jade Kim odporúča zaliať ju studenou vodou a jemne ju miešať rukou asi 30 sekúnd. Voda zmení farbu na mliečnu a hoci môže vyzerať lákavo, zrná by sa v nej nemali variť.
Umytú ryžu preložte do hrnca a zalejte dostatočným množstvom čistej studenej vody. Varte ju na horáku, ktorý pokrýva celé dno hrnca, aby sa ryža rovnomerne zohrievala. Je to dôležité, aby všetky zrná zmäkli v rovnakom čase. Najprv zahrejeme horák na vysoký výkon a ryžu necháme variť nezakrytú približne 7-10 minút. Potom hrniec prikryjeme a znížime výkon horáka. Takto ryžu varíme ďalších 10 minút. Po uplynutí tejto doby ryžu premiešame lyžicou, aby sa na hrniec nič neprilepilo. Opäť prikryjeme a varíme ešte 5 minút. Po uplynutí tejto doby odstráňte ryžu z horáka. Keď mierne vychladne, môžete si ju do sýtosti vychutnať.
Soliť či nesoliť? To je otázka
Keď už máme ryžu uvarenú, naskytá sa otázka, čo s dochucovaním? Nesolená ryža nemusí niektorým ľuďom chutiť. Mali by sme však osoliť vodu, alebo by sme mali ochutiť už uvarenú ryžu? To je v podstate individuálna otázka, hoci je dobré vedieť, že Kórejčania, Číňania a Japonci svoju ryžu nesolia. Sushi ryža sa samozrejme dochucuje zmesou soli, cukru a ryžového octu, ale opäť až po uvarení. To všetko preto, lebo mnohé ázijské jedlá majú výraznú chuť a sú silne ochutené. V tomto prípade je soľ v ryži úplne zbytočná a mohla by narušiť chuť lahodných pokrmov. Ak však chceme uvariť dokonalú ryžu do paradajkovej polievky, nikto nikoho nenahlási „kulinárskemu dozoru“ za štipku soli.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť najlepšiu nátierku na sendviče? Tento recept prekoná všetky ostatné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.