7.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nelea33).
Slováci milujú krokety. Pridávame do nich rôzne kombinácie plnky a vychutnávame si mäsovú alebo hubovú príchuť pokrmu jednu po druhej. Je však čas zabudnúť na klasickú verziu tohto jedla. Recept spred 100 rokov vyvoláva rozruch a spôsobí, že krokety s plnkou sa raz a navždy stanú minulosťou.
Milujeme šťavnaté krokety. Jedávame ich už roky
Krokety, ktoré sú z mäsa alebo zeleniny obalené v cestíčku a vyprážané, boli známe už v starovekom Ríme. Samotný názov pokrmu, odvodený od francúzskeho slova „croquer“, odkazuje na chrumkavý zvuk, ktorý sa ozýva pri vychutnávaní maškŕt.
Najstarší recept na krokety, ktorý zaznamenal kuchár Ľudovíta XIV., pochádza z konca 17. storočia. Vtedy sa krokety plnili plnkou z hľuzoviek, mäsa a kostnej drene. V priebehu rokov sa recept veľmi vyvinul a dnes sa krokety najčastejšie plnia mäsovou alebo hubovou plnkou. Niekedy sa však oplatí odložiť banálne recepty. Prichádza totiž revolúcia.
Recept na krokety. Lahodná alternatíva
Zemiakové krokety – znie to neuveriteľne? Tento recept, ktorého pôvod siaha až do roku 1913, sa v poslednom čase dostáva na vlny medzi kuchármi. Krokety na báze zemiakov sa ľahko pripravujú bez toho, aby si vyžadovali veľa práce alebo peňazí, ale sú chutným doplnkom na večernom stole a zaujímavou alternatívou k jedlám, ktoré sa niekedy zdajú byť príliš striedme.
Zemiakové krokety potešia krémovým, nadýchaným stredom, ktorý výborne kontrastuje s chrumkavou kôrkou. Môžu sa podávať ako príloha k mäsu, ale aj ako samostatné jedlo, napríklad s omáčkou. Ako ich pripraviť? Nie je to ťažké!
Ako sa pripravujú zemiakové krokety? Vynikajúce!
Chutnú alternatívu klasických krokiet pripravíte len z niekoľkých surovín. Budete potrebovať:
- 5-6 zemiakov
- 2 žĺtky
- 1 vajce
- malé množstvo mlieka a 2 lyžice masla
- múka a strúhanka na obalenie krokiet
- soľ, korenie, muškátový oriešok podľa chuti
- petržlenová vňať, kôpor alebo pažítka
- olej alebo masť na vyprážanie
- voliteľne: cesnak, cibuľa
Spôsob prípravy:
- Zemiaky uvarte a sceďte. Ešte teplé ich dôkladne prelisujte alebo roztlačte. Pridáme malé množstvo mlieka a masla. Šľahajte, kým nevznikne hladká kaša
- Do vychladnutých zemiakov zašľahajte žĺtky, pridajte korenie a nasekané bylinky. Prípadne pridajte prelisovaný cesnak a osmaženú cibuľu
- Na panvici rozohrejte tuk. Zemiakovú zmes obalíme v múke, vajci a strúhanke a smažíme dozlatista
- Podávajte s omáčkou alebo ako prílohu
Dobrú chuť!
Súvisiace články:
Ako pripraviť najlepšiu nátierku na sendviče? Tento recept prekoná všetky ostatné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.