7.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/The Dragonfly).
Na našich stoloch z času na čas kraľuje mnoho polievok. Zvyčajne pripravujeme vývar a na jeho základe paradajkovú, hrachovú alebo inú polievku. Je načase trochu zmeniť domáci jedálniček a vniesť doň trochu sviežosti. Táto polievka je rovnako chutná ako tie uvedené vyššie a používa tie najlepšie suroviny.
Ak ste milovníkom gurmánskych polievok, ale všetky známe recepty vás už nudia, máme pre vás niečo špeciálne. Toto jedlo sa nepodobá na nič iné a práve to ho robí výnimočným. Táto polievka s veľkým množstvom šošovice spôsobí na vašom stole rozruch a aj občasný jedák ju bude jesť s chuťou. Je jednoduchá na prípravu a veľké množstvo zeleniny pôsobí plnohodnotne a sýto. Stačí jeden tanier tohto jedla a dlho nebudete cítiť hlad.
Recept na šošovicovú polievku
Ingrediencie:
- 3 litre vývaru
- 400 g červenej šošovice
- 500 ml paradajkového pyré
- 3 mrkvy
- koreň petržlenu
- kúsok zeleru
- 5 zemiakov
- 3 strúčiky cesnaku
- cibuľa
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 2 PL olivového oleja
- čajová lyžička majoránky
- čajová lyžička oregana
- čajová lyžička sladkej mletej papriky
- pol čajovej lyžičky štipľavej papriky
- soľ
- korenie
Spôsob prípravy:
- Najskôr šošovicu prepláchnite v studenej vode. Potom ju vložte do hrnca, zalejte vodou a varte asi 10 minút. Počas tejto doby by mala zmäknúť. Nezabudnite občas premiešať, aby sa nič nepripálilo
- Kým sa šošovica varí, postarajte sa o zeleninu. Očistite a nakrájajte mrkvu, zeler, zemiaky a petržlen na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na malé kocky
- Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú zeleninu, korenie a prikryté duste asi 5 minút. Keď mierne zmäkne, prilejte vývar a varte, kým nie sú zemiaky hotové
- K pripravenej zelenine pridajte paradajkové pyré a paradajkový pretlak. Nakoniec prihoďte uvarenú šošovicu a nechajte ju niekoľko minút na ohni. Polievku podávajte s chlebom a vrch posypte kôprom
Súvisiace články:
Túto polievku je hriech nevyskúšať. Po jednej lyžičke zabudnete na fazuľu, paradajky a vývar
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.