Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Geniálny spôsob, ako nakladať papriky. Zachová si chrumkavosť a chuť. V zime nám za to poďakujete

07.08.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vlad Ispas). Leto je ideálny čas na prípravu zásob na zimu. Hoci tento čas zvyčajne využívame na nakladanie uhoriek a výrobu najrôznejších džemov, zaváranín...

07.08.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vlad Ispas).

Leto je ideálny čas na prípravu zásob na zimu. Hoci tento čas zvyčajne využívame na nakladanie uhoriek a výrobu najrôznejších džemov, zaváranín a kompótov, oplatí sa venovať chvíľu aj nakladaniu papriky. Vďaka osvedčeným trikom vydržia nezmenené a chrumkavé až do ďalšej sezóny.

paprika_nakladaná
Nakladaná paprika
Foto: shutterstock/Vlad Ispas

Nakladaná paprika má na Slovensku veľa milovníkov. Mnohí ľudia oceňujú jej jedinečnú chuť, dlhotrvajúcu čerstvosť a jednoduchú prípravu. Je to tiež veľmi univerzálna pochúťka, pretože sa môže jesť priamo z nádoby alebo sa môže podávať ako príloha pri gurmánskej večeri s rodinou alebo priateľmi. Ako ju správne pripraviť?

Chrumkavé a chutné nakladané papriky. Vydržia až do budúcej jari

Pri výrobe zaváranín často pochybujeme, či naše pochúťky vydržia skúšku časom. Ak však poznáte správne postupy (ktoré vám každú chvíľu predstavíme) a dodržíte recept, vaše nakladané papriky by nemali za niekoľko mesiacov stratiť chuť, chrumkavosť a dokonca ani výživovú hodnotu. S touto domácou marinádou si pripravíte chutné a zdravé občerstvenie, ideálne práve na jeseň a zimu.

Ingrediencie: 

  • 900 g papriky (červenej alebo žltej),
  • 700 ml vody,
  • 100 ml 10 % liehového octu,
  • 60 ml oleja,
  • polovica cibule,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 85 g cukru,
  • 2 vetvičky tymiánu,
  • 3 bobkové listy,
  • 2 horčičné semienka (na jednu nádobu),
  • 2 zrnká čierneho korenia (na jednu nádobu),
  • 2 čajové lyžičky soli.

Nakladané papriky. Spôsob prípravy

Umyte papriky pod tečúcou vodou a osušte ich. Nakrájajte ich na menšie kúsky (najlepšie na pásiky) a odstráňte semená. Potom si pripravte marinádu. Do hrnca nalejte vodu a ocot a pridajte soľ a cukor. Varte na miernom ohni, kým sa prísady nerozpustia a nezmiešajú.

Pripravte si primeraný počet fliaš. Skontrolujte, či sú nepoškodené a tesniace a či majú viečka. Fľaše by mali byť vopred sparené. Ako prvú vrstvu do nich vložte nadrobno nakrájanú cibuľu a na polovicu rozkrojené strúčiky cesnaku.

Potom pridajte vetvičky tymiánu, nové korenie, bobkové listy, horčicu a zrnká korenia. Do fliaš vložte nakrájané kúsky papriky. Je lepšie pridať ich viac ako menej, pretože podobne ako pri nakladaných uhorkách, ak ich neumiestnite príliš tesne, nasiaknu príliš veľa nálevu a budú mäkké a „gumové“.

Obsah fliaš zalejte pripravenou marinádou. Dávajte však pozor, aby ste ich nenaplnili až po okraj, pretože vrchnák po kontakte s tekutinou môže po určitom čase splesnivieť. Pred uzavretím sklenených fliaš nalejte do každej z nich trochu oleja. Vďaka tomu si paprika zachová svoju pôvodnú chuť a nestratí svoju čerstvosť.

Ako posledný krok vykonajte pasterizáciu. Dno veľkého hrnca vyložte utierkou, na ktorú umiestnite fľaše. Neumiestňujte ich príliš blízko seba, pretože by sa pri vzájomnom dotyku mohli rozbiť. Do hrnca nalejte vlažnú vodu. Nezabudnite, že tekutina sa nesmie dostať k viečkam pohárov. Hrniec zakryte pokrievkou a pasterizujte 15 minút po tom, ako voda zovrie. Po uplynutí tejto doby vyberte fľaše, aby vychladli. Hotovo!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takto si pripravíte domáci paradajkový pretlak s lahodnou chuťou. Ideálna príloha k jedlám

V zime sa mi poďakujete, že som vás ju naučila pripraviť. Jednoduchá príprava a chuťou rozdrví obľúbený kečup


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Auto Trendy

SUV, ktoré zmení vaše očakávania: Spoznajte hybridnú RAV4, ktorá nepotrebuje zásuvku!

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - V dobe, keď elektrifikácia automobilov získava v Európe takmer povinný charakter, hybridné modely od Toyoty sa stali mimoriadne populárnymi. Jedným z dôvodov ich úspechu je…

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov