8.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Pixel-Shot).
Pre mnohých je káva ranným rituálom a nápojom, ktorý sa pije namiesto dezertu. Gurmáni čierneho nápoja ľahko vycítia, kedy zrná alebo mletý prášok zvetrali a stali sa nechutnými. Ukazuje sa, že to môže byť spôsobené nesprávnym spôsobom skladovania kávy.
Kávu skladujete v nádobe. To môže ovplyvniť jej chuť
Veľmi bežným spôsobom skladovania kávy je jej nalievanie do pohárov. Predpokladá sa, že v uzavretej nádobe si mleté alebo rozomleté kávové zrná dlhšie zachovajú svoju arómu. Problémom je, aký typ nádoby použiť na skladovanie kávových zŕn. Slnko a vysoké teploty majú totiž na kávu deštruktívny vplyv. Pri zvýšení teploty zlúčenín dochádza k reakciám, ktoré nenávratne menia chuť kávy. Otázka teda znie: ako kávu skladovať?
Nemusíme sa vzdávať skladovania kávy v nádobe, môžeme to urobiť dvoma spôsobmi. Jedným z nich je jednoducho umiestniť sklenenú nádobu do skrine, kde nebudú mať slnečné lúče prístup k zrnám. Druhým spôsobom je nasypať zrná do sklenenej nádoby z tmavého skla. Treba tiež pamätať na to, že kávu je najlepšie skladovať na chladnom, ale suchom mieste.
Ako skladujete kávu? Chladnička nie je vždy najlepší nápad
Ľudia, ktorí si uvedomujú, že kávu treba chrániť pred vysokými teplotami, často zistia, že najlepším miestom na jej skladovanie je chladnička. Nie vždy je to však správny predpoklad. Je dôležité si uvedomiť, že káva má schopnosť absorbovať pachy, preto sa často odporúča ako domáci osviežovač vzduchu. Táto vlastnosť má však aj druhú stranu mince – káva umiestnená v chladničke v netesnej nádobe bude absorbovať pachy, čo ovplyvní jej chuť a vôňu.
Kávu nemusíme uchovávať v chladničke, ale ak tak chceme urobiť, mali by sme sa uistiť, že nádoba je mimoriadne vzduchotesná, inak riskujeme, že zrná absorbujú zápach. O chybách sme toho povedali veľa, takže je čas položiť si otázku, ako správne skladovať kávu?
Ako skladovať kávu?
Ak chcete kávu správne skladovať, mali by ste ju uložiť na určité miesto:
- v suchu,
- tmavom mieste,
- pri izbovej teplote.
Nádoba, v ktorej kávu skladujeme, nesmie byť priehľadná a musí byť veľmi dobre vzduchotesná. Najlepšie fungujú tie, ktoré sú vyrobené z tmavého skla alebo keramiky. Prípadne môžete kávu ponechať v pôvodnom obale, ktorý je určený na ochranu kávových zŕn pred slnkom a zmenami teploty. Ak to však urobíte, musíte pamätať na to, aby ste použili klipsu alebo iný spôsob, ako obal pevne uzavrieť – inak káva zvetrá.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedy piť kávu na chudnutie? Zvyčajne robíte presný opak
Pitie kávy môže zabrániť Alzheimerovej chorobe. Vedci identifikovali konkrétny typ
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.