9.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/cynoclub).
Sezóna zberu húb je v plnom prúde, aj obyčajná prechádzka lesom môže skončiť plným košíkom úrody. Nie je možné zjesť všetky huby naraz, preto sa ich oplatí usušiť, aby žiadny exemplár neprišiel nazmar. Ako sušiť huby v rúre? Pozrite si návod krok za krokom.
Ako pripraviť huby na sušenie v rúre?
Príprava húb je jedným z najdôležitejších krokov pri ich sušení. Hneď na začiatku by sme mali všetky nazbierané huby rozprestrieť na noviny alebo papierovú utierku, aby sa vlhkosť absorbovala.
Po niekoľkých hodinách môžeme začať huby čistiť. Nezabudnite na to použiť nie vodu, ale kefku. Na druhej strane, ťažšie exempláre ošúpeme nožom.
Keď ste očistili všetky huby, môžete ich začať krájať na menšie kúsky. Tie by mali byť hrubé približne 1 cm. Menšie exempláre rozrežte nožom na polovicu.
Ako sušíte huby v rúre – s termoblokom alebo bez neho?
Najlepšie výsledky sušenia húb v rúre dosiahnete, ak použijete termocirkuláciu, ktorú poháňa špeciálny ventilátor, takže vzduch neustále cirkuluje. Tento proces zvýhodňuje sušenie húb v rúre.
S termocirkulačnou rúrou môžeme huby sušiť na troch úrovniach. Okrem toho odporúčame otvoriť dvierka rúry, pretože sa tak huby zbavia parnej vody.
Pri akej teplote je najlepšie sušiť huby v rúre?
Huby v rúre sa najlepšie sušia pri teplote 50 stupňov Celzia. Táto teplota by sa nemala zvyšovať ani znižovať. Prečo?
Zvýšenie teploty pri sušení húb v rúre môže mať za následok vysušenie vrchnej vrstvy húb, takže voda zostane vo vnútri húb a nemôže sa odparovať. Takto sušené huby môžu rýchlo splesnivieť a infikovať ostatné exempláre.
Ak znížite teplotu sušenia húb v rúre, nedosiahnete správny výsledok a predĺžite aj čas a spotrebu energie. Nedostatočne vysušené huby začnú plesnivieť.
Ako dlho sušiť huby v rúre?
Huby by sa mali sušiť v rúre približne 8 hodín. Proces sušenia húb si môžete rozložiť na dva dni. Na druhý deň by sme mali skontrolovať, či sú huby už úplne vysušené. Ako?
Úplne vysušená huba je pružná, ale pri veľkom ohýbaní sa láme. Okrem toho má svetlú farbu a príjemnú vôňu. Nesušenú hubu nemôžeme zlomiť, zatiaľ čo príliš vysušená sa hneď zlomí.
Ako sušiť huby v rúre – návod krok za krokom
Sušenie húb v rúre je jednou z najobľúbenejších metód na zachovanie ich arómy a chuti, vyžaduje si však trpezlivosť a dodržiavanie najdôležitejších pravidiel. Tu nájdete návod na sušenie húb krok za krokom:
- pripravte huby na sušenie – položte ich na noviny alebo papierovú utierku a po niekoľkých hodinách začnite huby čistiť;
- huby položte na rošt alebo špeciálnu mriežku na sušenie. Pod rošt umiestnite plech na pečenie, aby exempláre nespadli na varnú dosku. Huby môžete umiestniť aj na plech vystlaný papierom na pečenie;
- huby rozložte tak, aby sa navzájom nedotýkali – na to ich umiestnite na niekoľko plechov;
- huby sušte v rúre 8 hodín – môžete to urobiť aj za dva dni namiesto jedného;
- huby občas premiešajte – každú hodinu huby otočte, aby sa rovnomerne odparovali.
Huby sušené v rúre si zachovajú svoju arómu a chuť, ak ich preložíte do uzavretých nádob. Sušené exempláre môžete uložiť do uzavretých pohárov alebo kovových plechoviek.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pestovať lesné huby v záhrade? Tu sú tri najúčinnejšie spôsoby
Je lepšie huby zmraziť alebo sušiť? Rozptýlime pochybnosti. Praktický sprievodca
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.