13.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Pixel-Shot).
Mnohí z nás si nevedia predstaviť deň bez šálky kávy. Tento nápoj nás účinne povzbudzuje, zlepšuje koncentráciu, znižuje riziko vzniku cukrovky a má pozitívny vplyv na naše kognitívne funkcie. Pri príprave kávy si však musíme dávať pozor na to, čo do nej pridávame. Niektoré prísady môžu náš nápoj nielen znehodnotiť, ale môžu viesť aj k otrave.
Nie každý má rád intenzívnu chuť kávy, preto si mnohí z nás do tohto nápoja pridávajú rôzne prísady. Najčastejšími prídavkami sú mlieko alebo cukor, ale v kaviarňach alebo reštauráciách sa často stretávame aj s trochu menej typickými návrhmi. Ktorým je lepšie sa vyhnúť?
Sladený kávový nápoj. S kávou to nemá veľa spoločného
Kávový nápoj sa často mylne nazýva káva. Pamätáme si však, že sa pripravuje len na báze kávy, ale jeho zloženie je zvyčajne veľké množstvo cukru alebo sirupu, mlieka, smotany, zahusťovadiel a iných umelých prísad, ktoré sú škodlivé pre naše zdravie.
Kávové nápoje si môžeme kúpiť takmer všade. Môžeme ich dostať v obchodoch, kaviarňach a reštauráciách. Často nás lákajú nezvyčajnými príchuťami, ako je karamelové cappuccino alebo čokoládové latte. Bohužiaľ, sladká chuť je to jediné, čo ponúkajú. Tieto umelé nápoje sú veľmi škodlivé pre naše zdravie.
Káva s alkoholom. Najhoršia kombinácia pre našu pečeň
Alkohol je pravdepodobne najhoršia prísada, ktorú môžeme do kávy naliať. Táto kombinácia výrazne zaťažuje našu pečeň, ako aj pankreas.
Pitie kávy s alkoholom môže byť nebezpečné. Je to prírodný stimulant, ktorý maskovaním svojich vlastností odďaľuje reakciu organizmu na škodlivé účinky alkoholu. To vedie k nebezpečenstvu jeho nadmernej konzumácie, ktorá môže nakoniec viesť k otrave alkoholom.
Kávový dezert. Choďte radšej na ľadovú kávu
Kávový dezert zvyčajne nemá s kávou veľa spoločného. Zvyčajne pozostáva zo zmrzliny s kávovou príchuťou, šľahačky, čokolády alebo iných sladkých polev. Ak máte radi chuť kávy, ale v horúci deň nemáte chuť piť horúci nápoj, oveľa lepším riešením ako jesť kávový dezert by bolo pridať do čerstvo uvarenej kávy kocky ľadu a studené mlieko. Takto pripravená ľadová káva je prírodný dezert, ktorý v porovnaní s kávami s ľadom nie je kalorickou bombou plnou umelých príchutí a sirupov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Obľúbený tuk. Vedci potvrdzujú: môže chrániť pred demenciou
Obmedzujete kalórie? Melón je pre vás to pravé! Aké sú vlastnosti tohto chutného ovocia?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.