Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Je to „vitamín proti nespavosti“. Jeho nízke hladiny spôsobujú poruchy spánku

13.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Takmer polovica Slovákov trpí poruchami spánku vrátane nespavosti. Jeho dĺžku a kvalitu ovplyvňuje predovšetkým životný štýl, správna strava a pravidelná fyzická aktivita. Problémy...

13.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes).

Takmer polovica Slovákov trpí poruchami spánku vrátane nespavosti. Jeho dĺžku a kvalitu ovplyvňuje predovšetkým životný štýl, správna strava a pravidelná fyzická aktivita. Problémy so spánkom môže ovplyvniť aj nedostatok niektorých živín, pričom kľúčový je najmä nedostatok vitamínov. Ktoré vitamíny pomáhajú regulovať spánok a ktoré jeho nedostatky ho narúšajú? Odpovedáme.

Foto: shutterstock/fizkes

Máme priamy vplyv na kvalitu nášho spánku

Správny spánok do veľkej miery závisí od nášho životného štýlu a uplatňovania určitých pravidiel, ktoré uľahčujú zaspávanie a minimalizujú nočné prebúdzanie. Kľúčom k úspechu je udržiavanie denného rytmu spánku a bdenia prostredníctvom správnej stravy a jedla v pravidelných časoch, fyzickej aktivity, ktorá umožňuje okysličovanie organizmu, ale aj dodržiavanie správnej spánkovej hygieny. Dôležité je zdržať sa používania obrazoviek tesne pred spaním a neodporúča sa sledovať televíziu alebo si prezerať smartfón v posteli, pretože modré svetlo narúša vylučovanie melatonínu, hormónu zodpovedného za reguláciu spánku.

Okrem faktorov priamo ovplyvniteľných jednotlivcom je za reguláciu spánku zodpovedné aj správne množstvo vitamínov a minerálov v tele, ktoré sa podieľajú na dôležitých procesoch v nervovom systéme. Nedostatok niektorých z nich môže spôsobiť výrazné zhoršenie kvality spánku, častejšie nočné prebúdzanie a výrazne dlhší čas pred zaspaním. Ktoré vitamíny sú za to zodpovedné?

Všestranný vitamín D3 ovplyvňuje aj spánok

Nedostatok vitamínu D3 spôsobuje celý rad príznakov v celom tele, pretože tento vitamín sa podieľa na mnohých dôležitých procesoch. Hoci vedci súvislosť medzi vitamínom D3 a spánkom ešte stále skúmajú, už teraz je známe, že sa podieľa na produkcii melatonínu v epifýze, ktorá sa nachádza v mozgu.

Nedostatok vitamínu D zvyšuje náchylnosť na zápaly, negatívne ovplyvňuje nervové vedenie a tiež endokrinný systém. Poruchy v týchto oblastiach môžu spôsobiť problémy so spánkom a dokonca iniciovať nespavosť.

Nedostatok vitamínu B12 spôsobuje zvýšenú ospalosť

Nedostatok jedného z vitamínov skupiny B, konkrétne vitamínu B12, môže spôsobiť opačné príznaky – nadmernú dennú ospalosť a únavu. Výsledkom je narušenie cirkadiánneho rytmu s častejším zdriemnutím a problémami s nočným spánkom.

Vitamíny skupiny B majú dôležitý vplyv na nervový systém, podporujú regeneráciu nervových buniek a podieľajú sa na procese tvorby nových. Poruchy na úrovni nervového systému ovplyvňujú aj neurotransmitery zodpovedné za normálny denný rytmus.

Bielkoviny dôležité pre kvalitu spánku detí a dospelých

Veľmi dôležitý pre ľudský organizmus je feritín, bielkovina zodpovedná za ukladanie železa, ktoré zohráva dôležitú úlohu v mnohých procesoch. Nedostatok feritínu sa prejavuje neustálou únavou, ospalosťou, zhoršenou koncentráciou a znížením imunity.

Okrem toho ľudia, ktorí trpia nedostatkom feritínu a železa, môžu na sebe pozorovať:

  • vypadávanie vlasov,
  • lámavosť nechtov,
  • dutiny v kútikoch úst,
  • krvácanie ďasien,
  • zvýšená náchylnosť na infekcie.

Nízke hladiny feritínu vedú k nedostatku železa, čo ovplyvňuje kvalitu spánku. Bežné problémy so spánkom u detí sú často spojené s týmito nedostatkami a vyšetrenie hladiny železa je jedným z prvých diagnostických testov.

Nedostatok železa vedie k poruchám tvorby serotonínu a melatonínu, ktoré sú zodpovedné za reguláciu spánku. Narušenie produkcie ďalších neurotransmiterov znamená, že elektrické impulzy sa nervovými bunkami prenášajú pomalšie, a tým je kvalita prenášaných informácií horšia. U najmenších detí je nepriaznivo ovplyvnené aj dozrievanie nervového systému.

Poruchy spánku – kedy zistíme, že máme problém so spánkom?

Poruchy spánku postihujú deti, dospievajúcich, ale aj dospelých a starších ľudí. V jednoduchej definícii sú poruchy spánku ťažkosti so zaspávaním a udržaním normálnej kvality spánku.

Na stanovenie diagnózy poruchy spánku musia byť prítomné príznaky, ako sú ťažkosti so zaspávaním, problém s udržaním kontinuity spánku, spánok opisovaný ako „ľahký“, časté prebúdzanie, po ktorom je pre pacienta ťažké zaspať.

Takéto poruchy spánku ovplyvňujú kvalitu života pacienta, pretože nespavosť a chronická únava zvyšujú nervozitu, dennú podráždenosť, problémy so sústredením a efektívnou prácou alebo štúdiom a nezvládnuteľnú dennú spavosť.

Narušenie fáz NREM a REM spánku vedie k zhoršeniu duševného aj fyzického zdravia, znižuje imunitu a narúša vzťahy v spoločnosti. Nespavosť je ochorenie, ktoré je povinné konzultovať s lekárom, určiť jeho príčinu a zaviesť vhodnú liečbu.

Niekedy stačí vhodná suplementácia na zníženie nedostatku vitamínov a niekedy je pacient nútený radikálne zmeniť svoj životný štýl a návyky, aby znovu nadobudol psychofyzickú rovnováhu a upevnil činnosti, ktoré mu umožnia udržať normálny cirkadiánny rytmus spánku a bdenia.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zlepšuje pamäť, omladzuje telo. Ako modrý čaj pôsobí?

Podporuje chudnutie a pomáha pri bolestiach hlavy. Nalejte do vody a varte


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je to to najhoršie, čo si môžete pridať do kávy. „Biely jed“ môže byť ešte horší ako cukor

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Djordje Novakov). Mnohí ľudia si bez nej nevedia predstaviť rannú kávu, preto je načase prehodnotiť svoje zvyky. Hoci obľúbený…

Podľa renomovaného lekára je to najlepší čas na večeru. Dávajte si na to pozor a nepriberiete

17.9.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yavdat). O ktorej hodine by ste mali večerať? Ukázalo sa, že neskorá konzumácia posledného jedla môže mať katastrofálne následky,…

Je to najzdravšia zelenina na svete. U nás nie je veľmi známa, hoci prababičky ju jedli

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katya Rekina). Americkí vedci vybrali najzdravšiu zeleninu na svete. Obsahuje veľa vitamínu C, viac draslíka ako paradajky a v…

Aké vitamíny chýbajú na jeseň? Zahrňte 10 vecí do svojho jedálneho lístka. Únava a ospalosť nebudú problémom

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/F01 PHOTO). S príchodom chladného počasia sa mnohí z nás cítia slabí a unavení. Niektorí ľudia si myslia, že…

Šalát, ktorý vydrží dlhšie. Obľúbený šalát na 7 dní si môžete pripraviť za krátky čas

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/olepeshkina). Šaláty máme radi predovšetkým preto, že ich môžete pripraviť takmer z čohokoľvek a väčšina z nich je veľmi…

Auto Trendy

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Uvedenie nového SUV Dacia Bigster na trh sa rýchlo blíži. Budúce SUV bude oficiálne predstavené na autosalóne v Paríži.

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov sa jej predalo takmer 5 miliónov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch série Šinkansen. Japonsko má s vývojom…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy alebo komiksy, si určite spomenie na…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články možno nabiť z 10 % na…

Autodomiešavač: Základné vybavenie pre stavebníctvo

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Vo svete stavebníctva si jedno zo zariadení vydobylo dôležité miesto, a to nákladné vozidlo s miešačkou na betón. Tento stroj nie je len obyčajným vozidlom,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov