14.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Marinované cukety sú skvelým spôsobom, ako predĺžiť trvanlivosť tejto zeleniny. S naším receptom to zvládnete rýchlo, jednoducho a príjemne. Marináda s unikátnou ingredienciou dodá pochúťke na chuti. Pozrite sa, ako nakladať cuketu na jesennú a zimnú sezónu.
Práve teraz je sezóna cukety. Túto zeleninu s jemnou chuťou nájdete na každom trhu, v stánku alebo dokonca vo vlastnej záhrade, ak ste si dali tú námahu a zasadili ju vopred. Cuketa je taká univerzálna, že sa dá v kuchyni použiť takmer na čokoľvek. Môžete ju použiť do palaciniek, pridať do šalátov alebo použiť do leča. Dajú sa z nej tiež pripraviť chutné zaváraniny na zimu.
Marinované cukety v kari omáčke. Chutné občerstvenie na zimné večery
Marinovanie nám umožňuje vychutnať si chuť leta dlhšie. Správne pripravená marináda zvýrazní jedinečnú chuť a šťavnatú chrumkavosť cukety. Tajnou ingredienciou, ktorá jej dodáva intenzívnu orientálnu chuť, je kari – pikantné indické korenie. Rozbije nudu a poskytne nevšedný chuťový zážitok. Počas chladných jesenných večerov sa stane chutným, zdravým a navyše hrejivým osviežením.
Ingrediencie:
- 2 kg cukety,
- jeden liter vody,
- 450 g cukru,
- pohár 10-percentného liehového octu,
- 5 plátkov cibule,
- 5 zelerových listov,
- 3 čajové lyžičky kari,
- 1,5 lyžičky soli,
- tucet semienok bielej horčice.
Cukety na orientálny spôsob. Ako ich pripraviť
Najprv umyte cukety a nakrájajte ich na podlhovasté kúsky. Ak sa vám zdá, že šupka je príliš tvrdá, môžete ju ošúpať. Opláchnite poháre a potom do nich vložte po jednom zelerovom liste, plátku cibule a niekoľkých horčičných semienkach.
V ďalšom kroku vložte kúsky cukety pevne do pohárov. Do veľkého hrnca nalejte liter vody, ocot a nasypte kari korenie, cukor a soľ. Varte, až kým nezačne vrieť, a z času na čas prísady premiešajte. Horúci nálev nalejte do pohárov. Nezabudnite pevne uzavrieť viečka.
Posledným krokom bude pasterizácia. Na dno veľkého hrnca položte handričku alebo kuchynskú utierku. Potom vložte poháre. Dbajte na to, aby stáli v určitej vzdialenosti od seba – inak môžu prasknúť. Do hrnca nalejte vodu tak, aby pokrývala takmer celú výšku pohárov. Na miernom ohni ich zohrievajte 10 – 15 minút, a keď ich odstavíte, obráťte hore dnom. Hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.