16.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nerudol).
Varenie cestovín síce nepatrí medzi najťažšie úlohy v kuchyni, ale vyžaduje si pozornosť a určité znalosti. Celá chuť pokrmu závisí od toho, ako cestoviny chutia, preto sa oplatí počas tejto fázy sústrediť, aby ste sa vyhli bežným chybám. Stačí zmeniť len niekoľko detailov, aby ste sa stali majstrom tohto „remesla“.
Máte radi taliansku kuchyňu? Ak áno a s chuťou pripravujete jedlá z tohto repertoáru, určite by ste mali vedieť, ako variť cestoviny ako pravá talianska gazdinka. Existuje niekoľko kľúčových pravidiel, ale jedna chyba, ktorú notoricky robia ostatní Európania, Talianov desí najviac.
Varte cestoviny ako Taliani. Na túto bežnú chybu nadobro zabudnite
Cestoviny by sa mali variť predovšetkým vo veľkom a širokom hrnci, aby sa nezlepili a mali možnosť rovnomerného varenia. To však mnohí ľudia kvôli pohodliu nerobia. Aký je teda najčastejší „hriech“, ktorého sa Európania dopúšťajú pri varení cestovín? Robíme to v príliš malom množstve vody. Vďaka tomu sa všetko uvarí rýchlejšie, ale vôbec by to tak nemalo byť. Správne uvarené cestoviny by mali plávať vo veľkom množstve vody. Vďaka tomu budú mať oveľa lepšiu chuť a samotné cestoviny sa uvaria rovnomerne a dôkladne zo všetkých strán.
Robíme aj niečo iné zle? Ale samozrejme. Niektoré gazdinky a kuchárky pridávajú do hrnca lyžicu tuku, zvyčajne olivového oleja. Prečo? Je to preto, aby sa cestoviny nelepili. Ako však už vieme, cestoviny stačí uvariť vo väčšom množstve vody. Predpokladá sa, že na 100 g suchých cestovín by ste mali použiť 1 liter vody. Pridanie tuku nielenže úplne zbytočne zvýši kalorickú hodnotu jedla, ale prispeje aj k tomu, že cestoviny budú po scedení klzké a omáčka sa na ne neprilepí. Z tohto dôvodu by sme sa mali obmedziť na solenie vody pred vhodením cestovín. Navyše by sme ich po uvarení nemali ani preplachovať, pretože potom bude každá „cestovinka“ tiež klzká a omáčka sa na ňu neprilepí. To všetko opláchnutím škrobu z povrchu cestovín.
Nechcete variť cestoviny týmto spôsobom? Existuje aj iný spôsob
Pre niekoho sa môžu zdať uvedené pravidlá príliš zdrvujúce, najmä ak ste nikdy predtým nevarili cestoviny podľa talianskych pravidiel. Tento spôsob však bude fungovať len vtedy, ak plánujete pripravovať cestoviny s veľkým množstvom omáčky. Navyše sa tento trik bude páčiť tým, ktorí milujú jedlá z jedného hrnca.
Ako variť cestoviny triviálnym spôsobom? Jednoducho vhoďte suché cestoviny do vriacej omáčky. Zvyčajne si to vyžaduje jemné zriedenie omáčky vodou, aby sa „cestoviny“ mali šancu poriadne uvariť. Takto však nemusíte špiniť ďalší hrniec ani nič cediť. Je však vhodné neustále kontrolovať, či je omáčka dostatočne tekutá. Týmto spôsobom varenia cestovín si môžete byť istí, že absorbujú vôňu a chuť pokrmu. Bude to delikátna hostina a vaši hostia sa určite nebudú môcť vynadívať na to, aké sú cestoviny chutné samé o sebe. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť paradajkovú šťavu na zimu? Takáto vitamínová bomba je užitočná pri prechladnutí
Tajná prísada do palacinkového cesta. A nie je to len o perlivej vode
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.