Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Takto telo „volá“ po vode. Príznaky, ktoré predznamenávajú dehydratáciu

17.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Pitie vody nás môže ochrániť pred prehriatím a dehydratáciou, a to nielen počas veľmi teplých dní. Primeraná hydratácia podporuje aj kognitívne procesy...

17.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture).

Pitie vody nás môže ochrániť pred prehriatím a dehydratáciou, a to nielen počas veľmi teplých dní. Primeraná hydratácia podporuje aj kognitívne procesy a okrem iného je zodpovedná za správny krvný obeh a účinný metabolizmus. Slováci vo všeobecnosti nepijú dostatok vody a niektorí – najmä tí najmladší a seniori – nie vždy dokážu rozpoznať signály vysielané telom, ktoré si žiada doplniť vodu. Pocit smädu je prvým jasným znakom, že telo je dehydrované, ale to nie je všetko. Aké sú ďalšie príznaky nedostatočného pitia vody? Ako sa môže dehydratácia prejavovať u detí a ako u dospelých?

Foto: shutterstock/Ground Picture

Dehydratácia – čo to je?

Dehydratácia je stav, pri ktorom obsah vody v tele klesne na úroveň, ktorá sťažuje správne fungovanie organizmu. Dehydratácia sa veľmi často vyskytuje počas horúceho počasia, ale nielen počas neho.

Počas teplých dní strácame vodu nielen močom, stolicou, ale aj potením a odparovaním. Za normálnych podmienok dospelý človek stratí denne 2,5 litra vody. Keď je vonku horúco, strata vody je okamžitá a čím vyššia je teplota, tým viac vody sa z tela stráca. Odhaduje sa, že pri teplote 30 stupňov Celzia je strata vody potením a odparovaním až pol litra. Čím väčší je povrch tela, tým viac vody sa stráca.

Dehydratácia môže postihnúť človeka v akomkoľvek veku a môže ohroziť jeho zdravie a dokonca aj život. Dehydratáciou sú najviac ohrozené deti a starší ľudia. Príznaky dehydratácie sa líšia v závislosti od toho, či ide o mierny alebo závažný stav.

Príznaky dehydratácie u dojčiat a malých detí

Kojenci a malé deti majú zvýšenú potrebu vody a menšie zásoby tekutín. Ich metabolizmus je tiež rýchlejší a jednoducho nám nedokážu povedať, že sa s nimi deje niečo zlé. Preto musia rodičia (ale nielen) v horúcom počasí pozorne sledovať určité signály.

  • zmena správania (znížená aktivita, apatia, letargia, podráždenosť),
  • plač bez sĺz,
  • prepadnuté oči a líca (zostrené črty tváre),
  • suchý jazyk a pery,
  • tmavé kruhy pod očami,
  • prepadnutá fontanela,
  • studené ruky a nohy, 
  • vráskavá pokožka, 
  • rýchle a prehĺbené dýchanie.

Pri podozrení na dehydratáciu u dojčiat a detí je dôležité vyhľadať lekára.

Príznaky dehydratácie u dospelých

U dospelých je dehydratácia najčastejšie indikovaná:

  • pocit smädu, 
  • únava, 
  • bolesti hlavy, 
  • slabosť, 
  • problémy so sústredením, 
  • ospalosť, 
  • podráždenosť, 
  • zjavná suchosť jazyka a pier, 
  • suché oči, 
  • menej časté močenie, 
  • zmena farby moču (na tmavožltú), 
  • zrýchlený tep srdca.

Starší ľudia sú dehydratáciou najviac ohrození.

Vo vekovej skupine nad 60 rokov je najčastejšou príčinou dehydratácie nedostatočný príjem tekutín. Starší ľudia nepociťujú smäd tak silno ako mladší, preto pijú menej. Vo vyššom veku majú obličky zníženú schopnosť koncentrovať moč a zadržiavať vodu. Ak svojmu telu pravidelne nedodávate vodu, nástup smädu už môže byť príznakom počiatočných štádií miernej dehydratácie.

Ako sa vyhnúť dehydratácii?

Dospelý človek by mal v závislosti od pohlavia, telesnej hmotnosti, fyzickej aktivity a teploty okolia vypiť 2 až 2,5 litra vody denne, počas intenzívneho cvičenia a horúceho počasia až 4 až 5 litrov denne.

Počas horúcich letných dní nečakajte, kým pocítite smäd. Pocit smädu znamená, že sa vaše telo začína dehydratovať. Preto je potrebné pravidelne doplniť tekutiny. Pite často, po malých dúškoch a odporúčané dávky si rozdeľte na celý deň. Vyhnite sa konzumácii alkoholu, silnej kávy, sladkých a sýtených nápojov. Zvoľte si vodu, ale nie je to jediná možnosť v horúcom počasí – môžete konzumovať aj iné tekutiny, napríklad bylinkové nálevy, ako aj domáce izotonické nápoje na doplnenie stratených elektrolytov. Takýmto domácim izotonickým nápojom bude napríklad limonáda, citrónová alebo pomarančová, osladená medom a s pridaním trochu soli. Nezabúdajte na hydratáciu detí a starších ľudí, ktorí môžu mať oslabený pocit smädu.

Počas horúcich dní je tiež dobré konzumovať produkty bohaté na vodu. Patrí medzi ne melón, jahody, uhorky, cukety a broskyne. 

Medzi 11. a 15. hodinou, keď je vonku najvyššia teplota, zostaňte doma, ak môžete. Ak musíte ísť von, nezabudnite si dať pokrývku hlavy, ľahké a vzdušné oblečenie a pohybovať sa v tieni. Nechoďte von bez zásoby vody. Keď slnko hreje, zdržte sa intenzívnych a dlhotrvajúcich aktivít. Miestnosti udržiavajte chladné.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Chcete žiť dlhšie? Tu je ideálny počet krokov, ktoré by ste mali denne urobiť

Ukázali prelomové výsledky výskumu. V tento deň je najvyšší počet infarktov


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je to najzdravšia zelenina na svete. U nás nie je veľmi známa, hoci prababičky ju jedli

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katya Rekina). Americkí vedci vybrali najzdravšiu zeleninu na svete. Obsahuje veľa vitamínu C, viac draslíka ako paradajky a v…

Aké vitamíny chýbajú na jeseň? Zahrňte 10 vecí do svojho jedálneho lístka. Únava a ospalosť nebudú problémom

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/F01 PHOTO). S príchodom chladného počasia sa mnohí z nás cítia slabí a unavení. Niektorí ľudia si myslia, že…

Šalát, ktorý vydrží dlhšie. Obľúbený šalát na 7 dní si môžete pripraviť za krátky čas

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/olepeshkina). Šaláty máme radi predovšetkým preto, že ich môžete pripraviť takmer z čohokoľvek a väčšina z nich je veľmi…

Ráno ho pijú vo veľkom a je to najhorší nápoj pre zuby. „Je to hrozné!“

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina So). Teplá voda s citrónom vypitá ráno je vraj zdravou alternatívou kávy alebo čaju. Je to rituál, ktorý…

Toto je tajomstvo zdravia a krásy Grékov. Jedia ho takmer každý deň

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PhotoSGH). Grécky jogurt je v poslednom čase čoraz populárnejší. Tento krémový výrobok s kyslou chuťou jedia Gréci takmer denne,…

Auto Trendy

Ford Focus ST nemá dostatočný výkon? Zákazníci sa sťažujú a spoločnosť reaguje

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Má najvýkonnejší Focus menej koní, ako výrobca sľubuje? Spoločnosť priznala, že dostala takéto signály od svojich zákazníkov a rozhodla sa túto záležitosť ďalej preskúmať.

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025.

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody o clách. Čína odporúča výrobcom automobilov…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol predstavený na špeciálnom podujatí.

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa mal koncom tohto roka. Hyundai uvedenie…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov