Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Paradajkový pretlak – môj osvedčený recept. Najdôležitejší je čas a dva prídavky

17.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave). Ako pripraviť ten najchutnejší paradajkový pretlak, ktorý bude dokonalým základom polievok, rôznych omáčok a pizze? No môže sa zdať, že paradajky stačí...

17.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave).

Ako pripraviť ten najchutnejší paradajkový pretlak, ktorý bude dokonalým základom polievok, rôznych omáčok a pizze? No môže sa zdať, že paradajky stačí prelisovať a pasterizovať. Dnes vám však prezradíme, ako urobiť tie najlepšie paradajkové pretlaky a čo pridať na okorenenie chuti. Nie je tu priestor na zhon.

paradajkový pretlak
Paradajkový pretlak
Foto: shutterstock/Sea Wave

Je ťažké predstaviť si každodenné varenie bez paradajkového pretlaku. Pridávame ho do paradajkovej polievky, používame ho na prípravu lahodných omáčok na cestoviny vrátane našej obľúbenej bolonskej omáčky. Hojne ho natierame na domácu pizzu a často si ho vychutnávame na toastoch a sendvičoch. Samozrejme, nie je problém s jeho dostupnosťou v obchodoch, ale ak máte možnosť vyrobiť si vlastný paradajkový pretlak, určite to stojí za to.

Paradajkový pretlak robím už roky a recept som sa naučila od svojej mamy. V našej záhrade bolo vždy veľa kríkov paradajok, boli veľké, malé, stredné, podlhovasté, červené, žlté a hnedé. Práve zmes rôznych odrôd do veľkej miery ovplyvnila chuť pretlaku. Ak však nemáte po ruke zmes paradajok, použite jeden druh. Ideálne je vybrať mäsité paradajky a paradajky s malými semennými hniezdami. Na dochutenie pridávam do hrnca aj dve prísady. Ide o ligurček (ľudovo: domáca vegeta) a cesnak. Teraz prejdem k receptu na najlepšie pyré na svete. 

Domáci paradajkový pretlak. Lepší nekúpite v žiadnom obchode

Ingrediencie:

  • asi 4 kg dužinatých paradajok, môžete skombinovať niekoľko druhov, napríklad červené a žlté
  • 1 plná polievková lyžica soli
  • 1 plná lyžička cukru
  • 4 strúčiky cesnaku (jeden na kilogram paradajok)
  • 2-3 vetvičky ligurčeka
  • štipka oregana (možno vynechať)

Postup prípravy:

  1. Samozrejme, začnite sparením paradajok. Odstráňte šupku, nakrájajte ich na menšie kúsky a pokúste sa odstrániť semienka. 
  2. Nakrájané paradajky vložte do hrnca a zapnite horák na minimum. Varte, kým sa nezačnú rozpadávať. To môže trvať až 45 minút. 
  3. Pripravte si jemné sitko a pretlačte cez neho paradajky. Vzniknutú dužinu vráťte do hrnca, pridajte soľ, cukor, roztlačený cesnak a ligurček a oregano, ak ich používate. 
  4. Priveďte do varu a občas premiešajte. Čas varenia závisí od požadovanej konzistencie pyré. 
  5. Pripravte si čisté a obarené poháre a nalejte do nich horúce pyré. Okamžite poháre uzavrite a otočte hore dnom, aby sa viečka uzavreli. 
  6. Poháre pevne zabaľte hrubou dekou alebo uterákmi, aby sa mohli pomalšie ochladzovať – potom sa poháre samé pasterizujú. Keď sú poháre vychladnuté, uložte ich do špajze alebo ich odneste do pivnice.

Takéto pyré je aromatické a naozaj chutné. Samozrejme, ak sa vám zdá, že vaše paradajky nie sú dostatočne sladké, pridajte viac cukru, a ak máte radšej výraznejšiu chuť, nebojte sa pridať viac soli. Môžete pridať aj trochu korenia, ale nie je to nevyhnutné.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako pripraviť paradajkovú šťavu na zimu? Takáto vitamínová bomba je užitočná pri prechladnutí

Domáci pikantný kečup z cukety. Je šialený a potrebujete len pár ingrediencií


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Auto Trendy

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov