20.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:shutterstock/Luca9257).
Broskyne sa dajú zohnať v obchode po celý rok a samozrejme, chutia vynikajúco aj samotné, ale ako doplnok do koláčov a dezertov sa hodia ako máloktoré iné ovocie. Prinášame recept na prípravu broskyňového džemu, ktorý je taký lahodný, že pred ním ustúpia všetky babičkine marmelády a džemy. Na doplnenie chuti sú tu dve koreniny. Jedna je spojená s…. vareným vínom.
Na príprave džemov nie je v podstate nič zložité – rozdrvené ovocie sa dlho dusí, zvyčajne s pridaním cukru, a uzatvára sa do pohárov, aby nám sladká chuť letných dní zostala po celý rok. Špeciálne pre vás máme recept na broskyňový džem, ktorý je absolútnym hitom medzi ovocnými zaváraninami. Za jeho nezvyčajnú chuť vďačíme dvom koreninám – klinčekom a škorici. Zaručujeme vám, že chlebíčky a palacinky ešte nikdy neboli také chutné ako pri podávaní s týmto džemom.
Najchutnejší broskyňový džem. Oživte ho dvoma koreninami
Ingrediencie:
- asi 2 kg čerstvých, šťavnatých broskýň
- 250 g cukru (ak by ovocie nebolo dostatočne sladké, môžete ho dať viac)
- 2 lyžičky mletej škorice
- 4-5 klinčekov
- 1 zarovnaná lyžička vanilkového cukru
- 2 lyžice želírovacieho cukru
Broskyňový džem – ako ho pripraviť:
- Broskyne sparíme vriacou vodou, potom ich ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na kúsky. Broskyne vložte do hrnca, v ktorom chcete pripraviť džem, a posypte ich cukrom. Premiešajte a odložte na noc, aby ovocie pustilo šťavu.
- Na druhý deň pridajte k ovociu vanilkový cukor, škoricu a klinčeky. Pod hrncom zapnite mierny oheň a za občasného miešania varte džem približne 45 minút.
- Keď sa ovocie začne rozpadávať a zmes zhustne, pridajte želírovací cukor, opäť premiešajte a varte ešte niekoľko minút.
- Pripravte si čisté, najlepšie obarené poháre a nalejte do nich horúci broskyňový džem. Potom ich pevne uzavrite a otočte hore dnom, aby sa viečka uzavreli. Poháre pevne zabaľte hrubou prikrývkou a nechajte úplne vychladnúť.
Tip: Ak chcete dodať džemu extra chuť, môžete doň pridať dva pomaranče. Džem bude mať potom krajšiu farbu a pomaranče dokonale zvýraznia klinčekovú chuť. Tento druh džemu nesmie chýbať vo vašej komore.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mleté rezne neboli nikdy chutnejšie. Namiesto babičkinho receptu je tu niečo lepšie. Rúra sa hodí
Kávový sirup, ktorý vás očarí svojou karamelovou vôňou a chuťou. Len tri ingrediencie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.