Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Vynikajúci domáci slivkový lekvár – ideálny na plnenie perníkov a iné. Ako ho pripravíte?

20.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Emmily). Slivkový lekvár je klasická pochúťka, ktorá rozpaľuje chuťové poháriky milovníkov sladkých chutí. Vďaka ovocnej vôni, intenzívnej farbe a jemnej štruktúre je ideálny nielen...

20.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Emmily).

Slivkový lekvár je klasická pochúťka, ktorá rozpaľuje chuťové poháriky milovníkov sladkých chutí. Vďaka ovocnej vôni, intenzívnej farbe a jemnej štruktúre je ideálny nielen na každodenné raňajky, ale aj na prípravu rôznych dezertov a pečiva. Existuje niečo slastnejšie ako natrieť si tento chutný lekvár na krajec čerstvého chleba?

Foto: shutterstock/Emmily

Slivkový lekvár počas prípravy šíri po dome sladkú vôňu jesene. Prirodzená sladkosť ovocia v kombinácii s jeho miernou kyslosťou vytvára jedinečnú harmóniu, ktorá sa hodí k rôznym pokrmom. Ako si pripraviť chutný domáci slivkový lekvár? Prinášame vám recepty, ktoré nájdete nižšie.

Slivkové džemy – kombinácia prírody a umenia kulinárskych majstrov

Na začiatok klasický slivkový lekvár bez prísad.

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých sliviek
  • 500 g cukru
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 1/2 šálky vody

Spôsob prípravy:

  1. Slivky dôkladne umyte pod tečúcou vodou, osušte a odstráňte kôstky.
  2. Očistené slivky vložte do veľkého hrnca a pridajte 1/2 šálky vody.
  3. Varte na miernom ohni, kým sa slivky nezačnú rozpadávať, približne 10 až 15 minút. Počas varenia môžete slivky jemne rozdrviť drevenou lyžicou.
  4. Pridajte cukor a citrónovú šťavu a dôkladne premiešajte.
  5. Znížte teplotu na minimum a lekvár varte približne 40-50 minút, kým nedosiahne správnu konzistenciu.
  6. Potom vypnite oheň a lekvár odložte bokom, aby vychladol.

Slivkový lekvár s čokoládou. Ako si pripraviť chutný lekvár?

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých sliviek, lúpaných, zbavených kôstok a nakrájaných na malé kúsky
  • 300 g cukru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 100 g horkej čokolády nakrájanej na malé kúsky

Spôsob prípravy:

  1. Nakrájané slivky varíme s citrónovou šťavou, kým sa nerozpadnú.
  2. Pridáme cukor a varíme, kým lekvár nezhustne.
  3. Pridáme nasekanú horkú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí.
  4. Nalejte lekvár do sterilizovaných pohárov a uzavrite.
  5. Poháre postavte hore dnom, aby sa dobre uzavreli.

Ako pripraviť slivkový lekvár? Hrejivý prídavok škorice

V zime nesmie na stole chýbať lahodný perník. Nenahraditeľnou ingredienciou je slivkový lekvár, ktorý obohatený škoricou mu dodáva lahodnú chuť.

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých sliviek bez kôstok
  • 250 g cukru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička škorice

Spôsob prípravy:

  1. Slivky varíme s citrónovou šťavou, kým sa nerozpadnú.
  2. Pridáme cukor a varíme, kým masa nezhustne.
  3. Zmiešajte so škoricou.
  4. Nalejte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.

Slivkový lekvár – recepty s lahodným novým doplnkom

Pri výrobe slivkového lekváru môžeme experimentovať s rôznymi prísadami, ktoré obohatia jeho chuť:

  1. Lekvár so sušenými slivkami a mandľami – pri varení lekváru pridajte nasekané mandle alebo mandľový extrakt. Mandle obohatia chuť lekváru a dodajú mu chrumkavú štruktúru.
  2. Slivkový lekvár s červeným vínom – do hotového lekváru pridajte niekoľko lyžíc červeného vína. Víno zvýrazní chuť sliviek a dodá lekváru elegantný nádych.
  3. Slivkový  lekvár s čili – ak máte radi mierne pikantný lekvár, pridajte do hotového lekváru trochu čili alebo nasekané čerstvé čili papričky.
  4. Slivkový  lekvár s korením – trochu netradičný, ale zaujímavý nápad. Do lekváru pridajte štipku čerstvo mletého korenia. Korenie mu dodá mierne ohnivú chuť.
  5. Lekvár so sušenými slivkami a zázvorom – počas varenia lekváru pridajte trochu nastrúhaného zázvoru alebo zázvorového extraktu. Zázvor dodá lekváru pikantnú, korenistú chuť.

Slivkový lekvár: jemná vanilková príchuť, ktorá dodáva sladkosť

Bez ohľadu na ročné obdobie slivkový lekvár obohatí každé raňajky alebo popoludňajšiu desiatu a pripomenie nám letné dni strávené v ovocnom sade. Šťavnaté, sladké slivky v kombinácii s jemnosťou citrónovej kôry a intenzitou vanilkovej chuti vytvárajú lahodnú kombináciu.

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých sliviek
  • 500 g cukru
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Spôsob prípravy:

  1. Slivky varíme s cukrom a citrónovou kôrou, kým sa nerozpadnú.
  2. Pridáme vanilkový extrakt a dôkladne premiešame.
  3. Necháme mierne vychladnúť a potom dôkladne rozmixujeme.
  4. Nalejte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.

Slivkový lekvár – Thermomix. Rýchly spôsob, ako získať chutný lekvár

Slivkový lekvár sa dá ľahko pripraviť aj v Thermomixe. Všetko, čo musíte urobiť, je pripraviť:

  • 2 kg sliviek (bez kôstok)
  • 80 g džemového gélu v pomere 2:1
  • 600 g cukru

Spôsob prípravy:

Slivky nakrájané na menšie kúsky vložíme do mixovacej nádoby a rozdrvíme 10 sekúnd pri rýchlosti 3. Pridáme džemový gél a mixujeme 3 sekundy pri rýchlosti 6. Potom varíme 7 minút pri 100 stupňoch a rýchlosť 3. Pridáme cukor a nastavíme prístroj na 5 minút pri 100 stupňoch rýchlosť 2.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Paradajkový pretlak – môj osvedčený recept. Najdôležitejší je čas a dva prídavky

Ako pripraviť paradajkovú šťavu na zimu? Takáto vitamínová bomba je užitočná pri prechladnutí


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Auto Trendy

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov