23.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram / science_mission).
Je tu obdobie vytvárania rôznych letných zaváranín. Vďaka nim si v zime môžeme pochutnať na výborných domácich džemoch, kyslých uhorkách či kompótoch. Jednou z techník, vďaka ktorým vydržia mnoho týždňov, je konzervovanie. Musíte potom poháre obrátiť hore dnom?
Zaváranie je prázdninovou tradíciou. Pripravovali ich naše mamy, staré mamy a dnes už mnohí z nás spracovávajú aj vlastné zaváraniny, ktoré nám majú spríjemniť jesenné a zimné obdobie. Zvyčajne sa pri takýchto činnostiach horúce poháre s obsahom otočia hore dnom, aby sa utesnili. Ukazuje sa, že trik našich babičiek má vedecké opodstatnenie. Prečo by ste to mali robiť?
Musíte poháre obrátiť hore dnom? Trik, ktorý používajú staré mamy, má vedecké opodstatnenie
Ak chceme polievku, kompót alebo rôzne horúce zaváraniny uzavrieť do pohárov, môžeme použiť zaváranie. Ide o metódu, ktorú už roky používali naše mamy a staré mamy, aby udržali potraviny čerstvé až niekoľko týždňov, ak dózy uchovávame na chladnom mieste. Horúci obsah zvyčajne nalejeme do pohára, pevne ho priskrutkujeme a potom otočíme hore dnom. Ale prečo sa to oplatí robiť? Profesorka Kasia, teda Katarzyna Siuzdak, tvrdí, že je to vedecky opodstatnené.
Keď zavárame jedlo a otočíme poháre hore dnom, vzduch pod vekom prejde celým jeho obsahom a pohár sa zohreje. Horúci plyn nemá kam ísť, a tak sa ochladzuje spolu s pripravovaným jedlom. Tlak mimo nádoby tlačí na uzáver, čím sa stáva konkávnym a lepšie chráni obsah. Ak však chceme, aby nám zaváraniny vydržali oveľa dlhšie, oplatí sa pasterizovať. Musíte potom poháre obrátiť hore dnom?
Konzervovanie a pasterizácia? Musíte vždy otáčať poháre?
Pri pasterizácii ničíme vegetatívne formy mikroorganizmov, a tým predlžujeme trvanlivosť zaváranín Ak ste poháre predtým uzatvorili, nie je potrebné ich po pasterizácii znova obracať. Keď sme však tento krok preskočili a hneď sme išli zaváracie poháre pasterizovať, po vybratí z horúcej vody či rúry sa oplatí ich obrátiť hore dnom. Vďaka tomu budeme mať istotu, že obsah dóz bol dôkladne zabezpečený. V sekcii komentárov pod materiálom profesorky Kasia ostalo veľa slov o vedeckom vysvetlení celého procesu. Niektorí priznali, že poháre otočili, hoci presne nevedeli, ako to ovplyvnilo uchovanie jedla.
„A nakoniec bolo všetko jasné!“
„Moja mama a stará mama to takto robili stále …“
„Práve včera môj manžel povedal, prečo obraciam tieto poháre. Teraz mu ukážem prečo.“
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vynikajúci domáci slivkový lekvár – ideálny na plnenie perníkov a iné. Ako ho pripravíte?
Ako pripraviť paradajkovú šťavu na zimu? Takáto vitamínová bomba je užitočná pri prechladnutí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.