23.08.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Shapiro).
Tekvicová polievka je synonymom konca leta a začiatku jesene. Je farebná, sýta a plná vitamínov. Jej príprava je triviálna, ale nič neprekoná jej jedinečnú chuť. Zeleninový základ však nie je všetko – dôležitá je aj trocha pikantnosti a správna kombinácia korenín.
Existuje veľa receptov na tekvicový krém, ale naša verzia je skutočným skvostom, ktorý určite poteší aj tie najnáročnejšie chuťové bunky. Charakteristická jesenná zelenina však nie je všetko. Dominujú v nej aj originálne prísady, nádych pikantnosti a predovšetkým krásne servírovanie, ktoré môže konkurovať jedlám z najlepších reštaurácií.
Tekvicová polievka, dokonalá večera na konci leta
Tekvicový krém je povinný recept, ktorý kraľuje domácemu menu najmä na konci leta a na začiatku jesene. Táto hrejivá, sýta a chutná polievka sa dočkala mnohých verzií, ale tá s chrumkavými haluškami, cícerom, olejom a trochou cesnaku je neprekonateľná. Tu sa všetko krásne spája – nie je tu nuda, klasickú bagetu nahradil zemiakový akcent a samotný základ nie je len pečená tekvica zmiešaná s vývarom.
Náš návrh na tekvicovú polievku výrazne vyniká svojou chuťou, podávaním a šialenými vôňami, ktoré spolu tvoria krásne duo. Základom krému je pečená tekvica s paradajkami, koreňom zázvoru a šalotkou. Pečené halušky, cícer a kel dodávajú polievke zaujímavý nádych, zatiaľ čo farebné a aromatické korenie vyzdvihuje to najlepšie z produktov pridaných do polievky.
Prémiová verzia tekvicového krému – polievku podávajte s haluškami, cícerom a chrumkavým kelom
Suroviny na krémovú polievku:
- 1 kg tekvice,
- 500 ml vývaru,
- 400 ml sladkej smotany,
- 4 paradajky,
- 2 šalotky,
- 3 cm zázvoru,
- 5 strúčikov cesnaku,
- kúsok čili,
- lyžica sójovej omáčky,
- 2 lyžice olivového oleja,
- soľ,
- korenie.
Prílohy:
- 200 g halušiek (gnocchi),
- 3 stonky kelu alebo hrsť čerstvého špenátu,
- 120 g cíceru,
- 1/3 čajovej lyžičky údenej papriky,
- šťava z polovice citróna,
- 400 ml sladkej smotany,
- soľ,
- korenie,
- lyžica olivového oleja.
Spôsob prípravy:
- Dôkladne vydrhnite tekvicu, umyte ju a nakrájajte na 2 cm kúsky. Uložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie spolu s rozpolenými paradajkami, cibuľou, cesnakom a zázvorom nakrájaným na plátky. Všetko zalejte olivovým olejom, ochuťte čili, soľou a korením. Pečte 25 minút pri teplote 220 °C.
- Po uplynutí tohto času vložte všetku zeleninu do nádoby mixéra alebo do veľkého hrnca, prilejte teplý vývar a rozmixujte na hladký krém. Nakoniec pridajte smotanu, sójovú omáčku a polievku opäť rozmixujte.
- Teraz je čas na prílohy. Na panvici na troche olivového oleja opečieme halušky. Keď sú zemiakové halušky opečené, pridáme cícer, údenú papriku, soľ, korenie. Nakoniec na vrch prihoďte kel alebo špenát.
- Po niekoľkých minútach môžete prejsť k servírovaniu polievky.
- Do misiek nalejte smotanu, navrch esteticky položte halušky, kel a niekoľko kvapiek citróna. Polievka je hotová, vychutnajte si ju!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť večeru z letnej zeleniny? Pri príprave tohto jedla bude kľúčové jedno korenie
Nehádžte zeleninu do vývaru takýmto spôsobom. Použite niekoľko trikov a bude to olizovanie prstov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.