23.08.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ilja Generalov).
Siahnete po svojej obľúbenej káve a zrazu zistíte, že jej vôňa už nie je taká silná ako predtým? Zvetrané výrobky nie sú ničím novým a väčšina z nás sa s týmto problémom stretla už mnohokrát. Našťastie existujú osvedčené, domáce a lacné metódy, ako obnoviť bývalú arómu kávy.
Zvetraná káva je nočnou morou každého kávičkára. Veď je ťažké začať deň bez šálky tohto aromatického, silného nápoja. Ak zistíte, že vaše mleté zrná majú svoje týždne slávy za sebou, musíte okamžite konať. Zaobstarajte si tento produkt čo najskôr, ale nezabúdajte, že by ste ho cestou nemali zjesť.
Aký je dôvod zvetrávania kávy? Dávajte pozor na to, ako ju skladujete
Káva nevyvetrá v priebehu niekoľkých hodín. Často je to záležitosť minimálne niekoľkých týždňov, počas ktorých je výrobok… zle skladovaný. Za zvetrávanie našej kávy sme zvyčajne zodpovední my sami. Je preto užitočné vedieť, ktoré konkrétne podmienky tento proces urýchľujú a spôsobujú, že káva stráca svoju charakteristickú chuť a arómu.
To zahŕňa:
- nepretržité a dlhodobé vystavenie vzduchu, ako to naznačuje samotný názov procesu, ktorý prispieva k postupnému odparovaniu arómy;
- vysoká teplota, ktorá výrazne znižuje čerstvosť mletých kávových zŕn;
- vysoká vlhkosť, ktorá nielenže oslabuje chuť a arómu, ale môže prispieť aj k nepríjemnému zatuchnutému zápachu,
- vystavenie slnečnému žiareniu tiež škodí káve a iným potravinám s dlhou trvanlivosťou.
Preto sa odporúča uchovávať kávu v tmavej, tesne uzavretej nádobe. Dobre funguje aj dóza, aj keď je vyrobená z číreho skla. Potom však nezabudnite kávu skladovať v tmavej skrini alebo v špajzi bez okien. Okrem toho je dobré izolovať ju od iných výrobkov s rovnako silnou arómou. Takáto zmes sa môže navzájom zle ovplyvňovať a zriediť jej arómu a chuť.
Takto zachránite svoju zvetranú kávu. Všetko, čo potrebujete, je tento výrobok
Domáce a lacné spôsoby nikdy nesklamú. Čo robíte, keď sa vaša káva zmenila na zvetranú a má slabú chuť? Jednoducho do nej pridajte … horkú čokoládu. Stačí pár kociek tejto pochúťky, aby ste káve vrátili jej charakteristickú arómu. Treba to však urobiť veľmi skoro po zistení, že výrobok je zvetraný. Čím dlhšie bude v tomto stave, tým ťažšie bude obnoviť arómu. Navyše nezabudnite, že čokoláda by mala v nádobe s kávou zostať aspoň 2 dni. Tento trik nefunguje okamžite, ale mnohým ľuďom sa osvedčil. A nabudúce si kúpte menšie balenia kávy, ktoré spotrebujete, kým je káva ešte silná a aromatická.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je potrebné pri zaváraní poháre otáčať? Odpoveď vás možno prekvapí
Kávový sirup, ktorý vás očarí svojou karamelovou vôňou a chuťou. Len tri ingrediencie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.