25.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Hramova).
Sezóna cukiet sa začína v auguste a trvá do konca letných prázdnin. Vtedy si môžete kúpiť zeleninu priamo z úrody. To vytvára ideálne podmienky na prípravu chutných cuketových placiek. Ako ich pripraviť, aby boli chrumkavé a chutné?
Prípravu cuketových placiek uľahčuje nízka cena tejto zeleniny. V súčasnosti sa za cuketu platí 1,49 – 2 € za kilogram. Pomerne často sa cukety získavajú celkom zadarmo, napríklad tak, že ich dostanete ako darček od priateľov alebo ich jednoducho získate z vlastnej záhrady.
Príprava cuketových palaciniek je tiež spôsob, ako podporiť napríklad deti v konzumácii hodnotnej zeleniny. Pokrm je jednoduchý na prípravu a môžete doň pridať napríklad trochu kečupu alebo majonézy. Vďaka tomu sú cuketové placky skvelou voľbou nielen ako občerstvenie, ale aj ako večera pre celú rodinu.
Zistite recept na večeru pre celú rodinu – čo v nej je?
Na prípravu palaciniek budete potrebovať veľkú cuketu, vajcia, hladkú múku a prášok do pečiva. Pre spestrenie môžete pokrm obohatiť parmezánom alebo grana padanom, ako aj morskou soľou a korením. To všetko by ste mali doplniť rastlinným olejom, zelenou cibuľkou, cesnakom a kyslou smotanou, ktorú naservírujete na vrch pokrmu.
Ako pripraviť cuketové palacinky?
Na začiatku je potrebné cuketu dôkladne umyť a potom odrezať oba konce. Zelenina by sa nemala lúpať. Výnimkou je, keď šupka stvrdne. Pri staršej zelenine môžete odstrániť prerastené semenné hniezda.
Potom môžete cuketu nastrúhať na hrubom strúhadle. Prebytočnú vodu môžete vypustiť, ale nemali by ste to preháňať. Malo by sa to urobiť tak, aby bola zelenina šťavnatá, ale nie plávajúca v šťave. K nastrúhanej cukete sa potom pridajú dve vajcia, rozdrvený alebo prelisovaný strúčik cesnaku. Možno ju doplniť hrsťou pažítky.
Do zmesi sa pridajú štyri polievkové lyžice celozrnnej múky, plná polievková lyžica kyslej smotany a korenie, konkrétne soľ a korenie. Celé to treba dôkladne premiešať, aby vznikla jednotná, hustá a krémová konzistencia.
Smaženie cuketových palaciniek a prílohy
Takto pripravená zmes sa musí neskôr rozdeliť na porcie. Na jednu cuketovú palacinku stačí vrchovatá polievková lyžica cesta. Je dôležité, aby sa zmes dostala na rozpálenú panvicu a horúci olej. Zabráni sa tak jej roztopeniu na panvici alebo prilepeniu.
Cuketové placky budú hotové, keď začnú hnednúť alebo sa zmenia na tmavohnedý odtieň. Po vybratí jedla z panvice môžete papierovou utierkou odobrať prebytočný tuk, potom palacinky preložte na tanier a dochuťte kyslou smotanou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento cuketový chlieb je hitom. Je zdravší a chutnejší ako tradičný chlieb
Potrebujete len cuketu a tvaroh. Rýchla večera pre celú rodinu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.