Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti,

Krvavé slzy z obrazov a sôch Panny Márie. Zázrak alebo podvod?

29.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Immaculate). Socha Panny Márie z Carmiana, socha Panny Márie Guadalupskej alebo obraz Panny Márie z Kalvárie Zebrzydowskej. Tieto umelecké výtvory majú jedno spoločné –...

29.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Immaculate).

Socha Panny Márie z Carmiana, socha Panny Márie Guadalupskej alebo obraz Panny Márie z Kalvárie Zebrzydowskej. Tieto umelecké výtvory majú jedno spoločné – z namaľovaných alebo vyrezávaných očí Panny Márie vyteká krv. Ako tieto situácie vznikli a je známe, odkiaľ krv pochádza?

Foto: shutterstock.com/Immaculate

Zo sochy Márie Guadalupskej tečú slzy. Jedinečné vône a zázraky

Hobbs, malé mestečko v Novom Mexiku, kam sa v istom momente začali schádzať davy veriacich. Za všetko mohla socha Panny Márie Guadalupskej, ktorá stála v miestnom kostole.

V roku 2019 si veriaci počas jednej z májových omší všimli, že po lícach sochy Panny Márie steká červená tekutina a vyteká jej z očí.

Plačúca socha Panny Márie, vyrobená z tmavého bronzu, navyše okolo seba šírila príjemnú vôňu. Biskup Oscar Cantú nariadil odobrať vzorky krvavých sĺz a poslať ich do laboratória.
Pred získaním výsledkov sa ešte skontrolovalo vnútro sochy a zistilo sa, že je prázdne, čo vylúčilo teóriu o systéme, ktorý tam bol nainštalovaný, aby sa krvavé slzy dostali do očí sochy zvnútra.

Zistenia však boli prekvapením. Ukázalo sa, že tekutina vytekajúca z očí sochy nebola krv, ale olivový olej, čo by vysvetľovalo jej príjemnú vôňu.

Prečo však olivový olej a ešte k tomu červenej farby?

Najpravdepodobnejšou teóriou, ktorú výskumníci predložili, je rozpustenie vosku, ktorý zostal po procese odlievania sochy. Aj tá však rýchlo padla, pretože sa zistilo, že v procese tvorby sochy nemohol vosk nijako zostať.

Ak ide o podvod, v tejto chvíli nevieme, ako bol vykonaný,“ – uviedol biskup Cantú, ktorý sám o zázraku pochybuje.

Väčšiu vieru v zázračný, nadprirodzený úkaz prejavujú veriaci, ktorí od chvíle, keď sa objavili krvavé slzy, húfne navštevujú kostol v Hobbse, a pravdepodobne už nikto neočakáva vedecké vysvetlenia. Veria, že to bolo varovanie pre svet pred kataklizmami, nad ktorými Mária plače.

Socha Panny Márie z Carmiana. Taliansky zázrak

Ďalšou sochou, ktorá plakala krvavými slzami, bola socha Carmiana v Taliansku. Správa o zázraku v jednom z kostolov v Carmiane prišla v auguste 2020.

O údajnom zázraku informoval 5. augusta 2020 denník La Republica, ako aj televízny kanál Canale 85, čím sa táto udalosť stala mimoriadne populárnou.

Kostol svätého Antona opáta odvtedy navštevujú zástupy veriacich, ktorí sa pred sochou modlia. Biskup Michele Seccia z diecézy Lecce, kde sa farnosť nachádza, okamžite vyhlásil, že prípad bude vyšetrovať osobitná komisia.

Tí, ktorí veria v zázrak, sú presvedčení, že krvavé slzy talianskej Madony predpovedajú veľké nešťastia, podobne ako slzy Panny Márie z Hobbs.

Tí, ktorí majú k tomuto javu vedeckejší prístup, však zastávajú názor, že Máriine slzy sú spôsobené … horúčavami, ktoré v tejto oblasti panujú.

Krvavé slzy Panny Márie z Kalvárie

Najcennejšou pamiatkou v Kalwarii Zebrzydowskej je obraz Panny Márie Kalwarskej v kaplnke Zebrzydowského. Veriaci v ňom už dlho pozorujú zázračné vlastnosti.

Dňa 3. mája 1641 obraz Panny Márie vyplakal krvavé slzy. Svedkami zázraku boli domáci a duchovní z neďalekej Marcyporadze, ktorých okamžite privolali. Samozrejme, vzhľadom na dobu, v ktorej sa udalosť odohrala, bolo ťažké očakávať vedecké vyšetrovanie.

Takýto jav sa však ľahšie vysvetľuje v prípade obrazov ako v prípade sôch. Na farby na plátne mohli pôsobiť rôzne vonkajšie, atmosférické faktory.

História verzus súčasnosť. V absencii vedy spočíva odpoveď?

Ako vidíte, v súčasnosti nie je veľa správ o plačúcich sochách alebo obrazoch zobrazujúcich obraz Panny Márie. V minulosti boli správy … časté.

Zmienky o nich možno nájsť na stránkach miestnej histórie a nie je prekvapujúce, že boli považované za zázračné znamenia, posolstvá prichádzajúce priamo od Boha.

Vtedy však neexistovali testy DNA, röntgenové snímky ani röntgenové lúče, ani laboratórne testy na identifikáciu tekutiny.

A tak dodnes, podobne ako príbeh obrazu z Kalvárie Zebrzydowskej, zostávajú nevysvetlené aj príbehy plačúcich obrazov zo Scherpenheuvel-Montaigu v Belgicku v roku 1693, z Klokoosku v Uhorsku v roku 1660 alebo obrazu zo Szent-Antalu, na ktorom vraj v roku 1715 plakala Panna Mária.

Často sa teda pre nedostatok vedomostí a vedy, poznania princípov chemických reakcií rôznych materiálov s prírodnými činiteľmi, niečo považovalo za zázrak.

Foto: shutterstock.com/Linda McKusick

O podvodníkov nie je núdza. Sami vytvorili zázrak

Kým niekedy boli plačúce sochy alebo obrazy náhodou, niektoré boli vytvorené zámerne a nie je v nich Boží zámer, je to len podvod.

Tak to bolo napríklad v prípade sochy Lomello v roku 1990, keď majiteľ sochy pred začiatkom predstavenia, na ktorom sa zišli veriaci, ktorí verili v zázrak, postriekal sochu cez trhlinu vo dverách.

Efekt slz v soche možno dosiahnuť aj pomocou namočenej špongie zabalenej do uteráka a na predĺženie vlhkosti možno použiť chlorid vápenatý zmiešaný s vodou.

Podvodníci v Karupe a Berne používali na vyvolanie sĺz v soche orechový alebo olivový olej. Zázrak v Louveire, prestal byť zázrakom, keď sa ukázalo, že Máriine slzy neboli ničím iným ako…. voda z neďalekej studne.

Hoci dnes je vďaka výskumu ľahké zistiť, či táto tekutina je alebo nie je krv, podvodníci majú aj pre túto príležitosť pripravený trik.

Tak to bolo aj v prípade zázraku svätej Marty, ktorý sa odohral v Kanade v roku 1986. Majiteľ sochy do nej vniesol svoju vlastnú krv, ktorú predtým zmiešal s bravčovým lojom a hovädzou masťou, aby tekutina vydržala a mala intenzívnu farbu.

V minulosti sa vyskytli aj podvody s použitím zvieracej krvi, ktoré sa tiež rýchlo preukázali laboratórnymi testami.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nezvyčajný nález v dedinskom kostole. Našlo sa osem hrobov

Existuje Tutanchamonova kliatba? Tento príbeh je desivý


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Počas rozhovoru venujte pozornosť týmto znakom. Naznačujú nadpriemernú inteligenciu

15.9.2024 redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu). Aj v obyčajnom rozhovore dokážeme rozpoznať, či je náš partner nadpriemerne inteligentný, alebo naopak. Stačí vedieť, na…

Získaju „tehličky“ bez jediného brušáku. Príde tento trend aj na Slovensko? Muži sa zverili do rúk chirurgov

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Atstock Productions). Je možné získať "tehličky" pomocou plastickej chirurgie? Hoci estetická medicína bola donedávna doménou žien, jej služby využíva…

Čo ľudia pred smrťou najviac ľutujú? Pracovník hospicu vymenoval 9 vecí

12.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chinnapong). Grace Bluerocková pracovala šesť rokov v hospici. Počas tohto obdobia mnohokrát sedela pri lôžku umierajúcich ľudí, ktorí sa…

Ako zmäkčiť tvrdé avokádo? Zabalte ho a vyklopte. Po 20 minútach bude mäkké ako maslo.

6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MK photograp55). Ako zmäkčiť tvrdé avokádo a urýchliť jeho dozrievanie? Ak narazíte len na ovocie, ktoré nie je pripravené…

Prestanete za ne utrácať majetok. Ideálne, ak sa chcete starať o svoje zdravie

5.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rsooll). Koncom leta sa v sadoch masovo objavujú slivky. Je pravda, že je úžasné ich konzumovať priamo zo stromu,…

Auto Trendy

Nehoda v autoškole. Kto znáša následky: inštruktor alebo žiak?

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Školenie budúcich vodičov má dve hlavné zložky, teoretickú a praktickú. Na konci kurzu absolvujú dve skúšky, jednu z každého modulu. Ale v prípade nehody v…

Máte dve nové pneumatiky? Odborníci odporúčajú zadné, nie predné

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Odborníci na pneumatiky tvrdia, že viac ako polovica vodičov tento trik pri výmene pneumatík nepoužíva. Ako správne je namontovať nový pár pneumatík?

Toyota stanovila nový rekord v spaľovaní. Viac ako 1 600 kilometrov na jednu nádrž

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová Toyota Prius LE práve vytvorila rekord v Guinnessovej knihe za najnižšiu spotrebu automobilu. Cesta sa uskutočnila zo západného na východné pobrežie USA. Japonské vozidlo…

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Uvedenie nového SUV Dacia Bigster na trh sa rýchlo blíži. Budúce SUV bude oficiálne predstavené na autosalóne v Paríži.

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov sa jej predalo takmer 5 miliónov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch série Šinkansen. Japonsko má s vývojom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov