30.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pbd Studio).
Chlieb zohráva dôležitú úlohu v mnohých domácnostiach. Niektorí si bez neho nevedia predstaviť deň a jedia ho s každou prílohou a jedlom. Pre všetkých, ktorí majú radi tento výrobok, máme niečo špeciálne. Vďaka tomuto receptu objavíte novú chuť na chlieb. To všetko vďaka jednej ingrediencii.
V dnešnom uponáhľanom svete má len málo ľudí čas na prípravu základných produktov. Namiesto pečenia chleba dnes radšej zájdeme do obchodu a kúpime si ho tam. Ukazuje sa však, že napriek obrovskému výberu na pultoch stále nemôžeme vždy nájsť to, čo chceme. V takom prípade nám neostáva nič iné, len si ho pripraviť sami. Preto pre všetkých, ktorí sú veľkými fanúšikmi originálneho chleba, máme niečo špeciálne. Pripravili sme recept na pečivo, ktoré vyniká vo vnútri. V týchto chlebíkoch nájdete štedré množstvo cibule, ktorú nielenže cítite pri každom súste, ale počas pečenia stúpa aj jej vôňa. Takýto chlieb skvele chutí s paštétami, domácimi údeninami alebo ako príloha k polievkam.
Cibuľový chlieb recept
Ingrediencie
- 500 g pšeničnej múky,
- 2 čajové lyžičky sušeného droždia,
- 300 ml teplej vody
- čajová lyžička jemnej soli,
- 2 lyžice rastlinného oleja
- pol čajovej lyžičky cukru,
- 3 cibule,
- 3 lyžice mlieka,
- lyžica slnečnicových semienok na posypanie.
Spôsob prípravy
- Najprv sa postarajte o cibuľu. Ošúpte ju, nakrájajte na malé kocky a vložte do panvice, na ktorej ste predtým jemne zohriali olej. Zeleninu opečte do zlatista, vyberte ju a nechajte mierne vychladnúť.
- Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor a sušené droždie. Do suchých prísad prilejte olej a do misy vložte vychladnutú cibuľu. Za stáleho miešania postupne prilievajte vodu. Rukami vymiesime cesto, malo by byť mäkké a pružné. Potom ho vložte do misy a nechajte ho prikryté asi 50 minút. Počas tejto doby by malo zdvojnásobiť svoj objem.
- Formu na chlieb vymažte trochou oleja a vysypte múkou. Po uplynutí tohto času cesto opäť premiesime a vložíme do formy. Nechajte ho kysnúť 40 minút.
- Tesne pred pečením potrieme vrchnú časť mliekom a posypeme slnečnicovými semienkami. Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 35 – 40 minút. Z času na čas skontrolujte, či je chlieb dobrý. Ak si všimnete, že vrch začína chrumkať, môžete ho prikryť alobalom. Po upečení nechajte chlieb v rúre úplne vychladnúť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento cuketový chlieb je hitom. Je zdravší a chutnejší ako tradičný chlieb
Domáci chlieb nemá konkurenciu. Nielenže je oveľa lepší ako ten v obchode, ale je aj lacnejší
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.