31.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Alex Bogatyrev).
Mleté bravčové fašírky sú chutné a výživné jedlo. Obsahujú veľa bielkovín a tukov a hodia sa k zeleninovým šalátom alebo vareným zemiakom. Žiaľ, nie vždy sa dajú vyprážať tak, aby neboli v strede surové. Existuje však spôsob, ako to obísť.
Surové mäso uprostred bravčovej fašírky vo vás vyvolá nielen pocit znechutenia, ale môže spôsobiť aj tráviace ťažkosti alebo iné žalúdočné problémy. Preto sa oplatí zistiť, na čo si dávať pozor, aby ste fašírky vždy vyprážali až do konca.
Tepelná úprava je v prípade mletých fašíriek rozhodujúca z hľadiska dobrej chuti, ako aj z vizuálneho hľadiska. Hnedozlatý povlak vyzerá krásne a nabáda ku konzumácii. Čo by ste mali urobiť, aby ste vždy dosiahli tento efekt?
Dbajte na tento detail a vždy jedzte chutné mleté fašírky
Mleté fašírky môžete pripraviť prakticky z akéhokoľvek druhu mäsa – morčacieho, kuracieho alebo hovädzieho a bravčového. Ďalším dôležitým aspektom z hľadiska vyprážania je kvalita oleja alebo olivového oleja, ako aj panvice.
Fašírky sa musia vždy vkladať do horúceho oleja na panvici. Tým sa zabezpečí, že mäso alebo obal sa hneď stiahne a mäso sa nerozpadne. Fašírky by tiež nemali ležať na panvici príliš tesne, pretože by sa mohli začať dusiť a uvoľňovať šťavu, a nie smažiť. Kľúčové je však nastavenie správneho výkonu horáka.
Na aký výkon mám nastaviť horák pri vyprážaní mletých fašíriek?
Panvica a olej sa musia zohrievať na horáku nastavenom na plný výkon. Pred vložením fašíriek znížte výkon na minimum a počkajte približne 10 sekúnd. Potom môžete začať smažiť.
Mleté fašírky smažte 5 minút z každej strany, pričom medzi nimi dodržiavajte odstup a dbajte na to, aby sa nepripálili. Minútu predtým, ako panvicu odstavíte, ju môžete asi na minútu prikryť pokrievkou, aby sa mäso vo vnútri definitívne poriadne prepečie.
Pre istotu môžete vziať jeden kus a nakrájať ho, pričom sa pred samotným servírovaním na tanier uistite, že je pokrm hotový. Uvedené pravidlá sú možno trochu zaťažujúce, ale po prvom vyprážaní a venovaní pozornosti uvedeným aspektom sa určite stanú zvykom a umožnia vám pripraviť vždy chutné a vyprážané mleté fašírky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako rozmrazovať mäso, aby sa nepokazilo? Toto je najlepší spôsob a oplatí sa ho používať
Šťavnaté hovädzie mäso na český spôsob sa rozplýva v ústach. Podáva sa s obľúbenou dezertnou polevou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.