31.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/photobeps/Kattecat).
Zmrzlina je najobľúbenejším dezertom počas horúcich dní. Môžete si ju vyrobiť sami, kúpiť v obchode alebo si ju objednať v reštaurácii, kde za jeden kopček zmrzliny zaplatíte v priemere od 1,5 do 3€. Nie je to malá suma, ale na svete sú miesta, kde za takúto mrazivú pochúťku musíte utratiť oveľa viac…. Radšej si sadnite, než zistíte, koľko stojí najdrahšia zmrzlina na svete.
Zmrzlina je chutná a počas horúcich letných dní vám umožní ochladiť sa. Nie všetky sú lacné, ale zdá sa, že aj málo zarábajúci Slováci si môžu z času na čas dovoliť objednať si v reštaurácii takýto dezert. Ukazuje sa však, že to nie je pravda. V skutočnosti je cena najdrahšej zmrzliny na svete taká vysoká, že niektorí ľudia by si ju nemohli dovoliť ani zo svojho polročného platu!
Koľko stojí najdrahšia zmrzlina na svete? Sotva si niekto môže dovoliť jednu porciu
Byakuya (japonsky biela noc) je oficiálne najdrahšia zmrzlina na svete. Bola oficiálne zapísaná do Guinnessovej knihy rekordov vďaka tomu, že za jednu porciu musíte zaplatiť závratnú cenu 880 000 jenov, teda približne 6 000 dolárov. V prepočte na európsku menu by jej cena bola takmer 5500€, a za toľko už môžete mať malé auto.
Prečo je byakuya taká drahá? Dezert obsahuje špeciálnu prísadu.
Už viete, koľko stojí najdrahšia zmrzlina na svete. Prečo však výrobcovia byakuya pýtajú toľko peňazí za jednu porciu tejto pochúťky? Ako vždy, diabol sa skrýva v detailoch. Ukazuje sa, že hlavnou zložkou dezertu sú vzácne a drahé biele hľuzovky, ktoré sa zbierajú výlučne v Albe – domove tejto pochúťky.
Okrem hľuzoviek je cena najdrahšej zmrzliny na svete vyšponovaná aj o:
- Jedlé zlaté vločky,
- dva druhy syra
- pasta Sakekasu, ktorá sa vyrába z ingrediencie na výrobu saké.
Ako jesť najdrahšie zmrzliny na svete? Existuje na ne špeciálny návod
Najdrahšia zmrzlina na svete vznikla približne pred 1,5 rokom. Vymyslela a predáva ju japonská značka Cellato, ktorá vypracovala aj špeciálny návod, ako sa má takýto dezert jesť. Ochutnávači počkajú, kým zmrzlina zmäkne, a potom do nej musia naliať bielu hľuzovku správnej konzistencie. Potom sa to celé musí premiešať kovovou lyžičkou, ktorá bola ručne vyrobená.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mrazíte potraviny v zmrzlinových boxoch? Radšej to nerobte! Toto je častý omyl
Zabudnite na niekoľkohodinové rozmrazovanie mrazničky. Stačí vám 30 minút. Ľad odpadne sám
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.