31.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lika Mostova).
Každý miluje ovocné dezerty. Sú skvelou voľbou do letných horúčav a výborne sa hodia aj na rodinné oslavy. Tento recept nepozná veľa ľudí, pretože jeho trochu iná verzia je oveľa populárnejšia. Dnes vám však odporúčame vyskúšať tento zákusok, je stokrát lepší ako ostatné.
Krehký koláč, sladké a aromatické ovocie a beze, ktoré sa rozplývajú v ústach. Takto vyzerá najlepšie letné pečenie. Nie je náročný na prípravu, ale buďte pripravení, že jeden plech nestačí. Ak chcete z ovocia vyťažiť to najlepšie, pridajte doň škoricu a tiež trochu cukru. Bezé môže dostať aj novú chuť. To všetko vďaka pridaniu vanilkového pudingu. Ak teda hľadáte sladkú pochúťku ku káve, tento recept je hitom. Každý si ho bude pýtať a vy budete počuť samé nadšené hlasy.
Recept na slivkový koláč
Prísady na krehké cesto:
- 500 g pšeničnej múky
- čajová lyžička prášku do pečiva
- 150 g práškového cukru
- 4 žĺtky
- 150 g masla
- 2 polievkové lyžice 18-percentnej kyslej smotany
Ingrediencie na plnku:
- 1 kg sliviek,
- 1 čajová lyžička škorice
- 2 čajové lyžičky jemného cukru
Ingrediencie na beze:
- 4 vaječné bielky
- 4 lyžice cukru
- štipka soli
- balíček vanilkového pudingu
- 3 lyžice mandľových lupienkov na posypanie
Spôsob prípravy:
- Začnite s prípravou krehkého cesta. Múku a prášok do pečiva preosejte priamo do veľkej misy. Pridáme preosiaty práškový cukor a maslo nakrájané na malé kúsky. Vlejte žĺtky oddelené od bielkov a pridajte smotanu. Dôkladne vymiesime, aby vzniklo hladké cesto. Vytvarujte z neho guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a vložte na 10 minút do chladničky.
- Po tomto čase cesto vyberte a rozvaľkajte ho na veľkosť zvolenej formy. Vložte ho do formy a popichajte vidličkou. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte ďalších 10 minút.
- Medzitým sa postarajte o ovocie. Slivky dôkladne opláchnite, prekrojte na polovicu a odstráňte kôstky. Preložte ich do misy, posypte škoricou a cukrom a dôkladne premiešajte. Preneste na upečený a mierne vychladnutý spodok.
- Do misky vylejte bielka a pridajte soľ a cukor. Bielka vyšľaháme mixérom do tuha. Nakoniec prisypeme vanilkový puding a premiešame. Bezé rozotrieme na ovocie, vrch uhladíme stierkou a posypeme mandľovými lupienkami.
- Koláč vložte do vyhriatej rúry a pečte ďalších 35 minút. Po upečení nechajte vychladnúť v rúre. Podávajte s kopčekom zmrzliny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto pripravíte dokonalý lekvár na zimu. Tajomstvo je v druhu ovocia
Lahodný a mokrý čokoládový koláč. Tajomstvo receptu spočíva v jednej zložke
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.