31.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Petr Jilek).
Príprava zaváranín je v mnohých domácnostiach už tradíciou, ktorá sa dedí z generácie na generáciu. Cukety na cigánsky spôsob sú však pre mnohých novinkou, o ktorej doteraz nemali ani tušenia. Zatiaľ je to šialený recept na zapečatenie leta v pohároch v antológii sladkokyslej omáčky na báze paradajok. Výborne sa hodí k mäsu, cestovinám alebo ako základ jedla.
Cuketa je zelenina, ktorá v tomto ročnom období chutí najlepšie. Preto sa oplatí nakúpiť zásoby a pripraviť ju v cigánskej verzii. Vďaka tejto jednoduchej metóde nám chuť leta zostane dlhšie a budeme mať šialený základ na omáčky, pokrm alebo cestoviny.
Cukety po cigánsky sú vynikajúcim základom pre mnohé jedlá
Takmer každý pozná uhorky na cigánsky spôsob, ale čo keby ste ich vymenili za cuketu? Tento recept je trochu podobný, hoci v skutočnosti sa v mnohom líši. Stačí totiž nakrájať sezónnu zeleninu na plátky a namočiť ju do aromatickej, sladkokyslej paradajkovej omáčky. Zvyšok sa v pohároch urobí doslova sám, takže máme v špajzi celkom dobrú pochúťku!
Cuketová omáčka po cigánsky je kyslo-sladká, mierne pikantná omáčka, ktorá sa dá použiť na mnoho spôsobov. Výborne sa osvedčí ako základ omáčky, či už k mäsu, alebo vo vegetariánskej verzii. Zelenina spolu s aromatickými paradajkami je tiež skvelým spôsobom, ako pripraviť jedlá z jedného hrnca alebo všetky druhy dusených pokrmov. V tomto prípade vládne jednoduchosť, chuť zeleniny a hodvábna, dobre ochutená omáčka, ktorú možno v kuchyni využiť na mnoho chutných spôsobov.
Recept na cuketu po cigánsky. Ideálne pre domácu špajzu
Ingrediencie:
- 2 cukety
- 2 paradajky
- cibuľa
- zelená fazuľka
- zelená paprika
- 5 strúčikov cesnaku
- kúsok chilli papričky
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 2 PL tekutého medu
- 3 PL oleja
- 2 PL vínneho octu
- čajová lyžička sladkej papriky
- soľ
- korenie
Spôsob prípravy:
- Najprv cuketu dôkladne umyte. Neskôr ju nakrájajte na plátky alebo mesiačiky. Zeleninu posypte soľou a nechajte ju zakrytú aspoň niekoľko hodín (najlepšie cez noc)
- Ďalším krokom je príprava zálievky. Nakrájajte cesnak a chilli papričky. Krátko ich orestujte na malom množstve oleja v hlbokej panvici
- Paradajky sparíme, jemne ošúpeme a nakrájame na kocky
- Paradajky pridajte do panvice spolu s cuketou, cibuľou a šťavou. Všetky prísady dusíme na miernom ohni približne 20 minút
- Zeleninu ochutíme soľou, korením a paprikou
- V miske zmiešajte ocot, med, paradajkový pretlak a olej. Touto zmesou zalejte zeleninu. Dusíme ďalších 20 minút
- Po tomto čase sú cukety pripravené na plnenie do vyparených pohárov
- Naplňte vypálené poháre zeleninou, pevne ich uzavrite a postavte hore dnom
- Zavarené nechajte, kým nevychladnú. Po tomto čase ich môžete bez obáv uložiť do špajze bez pasterizácie.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo môžete pripraviť z cukety? Siahnite po tvarohu a vykúzlite večeru pre celú rodinu za 15 minút
Cuketa v horčicovej marináde. Jednoduchý recept vyvoláva rozruch
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.