1.9.2023 RedakciaVášeň v tebe (Foto. shutterstock/ILEISH ANNA).
Orechový medovník je jedným z ikonických vianočných koláčov. Výrazná pudingová zmes s orechmi poskytuje úžasný chuťový zážitok. Tešíte sa na Vianoce? Medový koláč vám čakanie osladí.
Orechový medovník – dokonalý vianočný koláč
Orechový medovník je koláč, ktorý sa často objavuje na vianočných stoloch. Je jedným z koláčov, ktoré si najviac spájame s Vianocami. Ak sa už nemôžete dočkať Vianoc, vyskúšajte tento jednoduchý recept na orechový medový koláč ešte dnes. Nájdete ho nižšie.
Medový koláč s orechami a pudingom – recept krok za krokom:
Ingrediencie na cesto:
- 600 g hladkej múky
- 200 g masla
- 2 vajcia
- 2 lyžice medu
- pol šálky cukru
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
Ingrediencie na orechovú zmes:
- 100 g masla
- 2-3 polievkové lyžice medu
- pol šálky cukru
- približne 250 g vlašských orechov
Ingrediencie na pudingovú zmes:
- 1/2 l mlieka
- 16 g vanilkového cukru
- 3-4 lyžice cukru
- 2 žĺtka
- 2 PL pšeničnej múky
- 2 PL zemiakového škrobu
- 150 g masla
Postup:
- Preosejte múku. Zmiešajte ju s maslom. Pridáme cukor, vajcia.Pridajte sódu bikarbónu
- Dôkladne vymiesime cesto
- Rozdeľte ho na tri časti. Dve časti rozvaľkajte. Uložíme ich na plechy na pečenie
- Pripravte orechovú zmes. Orechy nasekáme, pridáme rozpustené maslo. Pridáme med a cukor
- Zmiešajte a priveďte do varu. Zmes nechajte vychladnúť
- Vyvaľkajte tretiu časť cesta. Rozotrite naň vychladnutú orechovú zmes a zarovnajte. Pečieme 15 minút pri teplote približne 180 stupňov
- Pripravte pudingovú zmes. Odlejte asi pol šálky mlieka. Zvyšné mlieko zvaríme s 2 druhmi cukru
- Múku, škrob a žĺtok zmiešajte s vyliatou časťou mlieka
- Dobre premiešanú zmes nalejte do vriaceho mlieka
- Varte a miešajte, kým nezhustne
- Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť
- Pokračujte v šľahaní zmesi s pudingom, kým nevznikne nadýchaná konzistencia
- Potom zmes rozotrite na upečene a vychladnuté pláty. Malá poznámka: plát s orechmi by mal byť na vrchu
- Tortu vložte do chladničky
Kráľovský medovník – koláč hodný kráľa
Kráľovský medovník je ďalšou verziou slávnostného koláča. Názov hovorí za všetko, takže ak hľadáte niečo naozaj výnimočné, tento recept je pre vás ten pravý. Nezabudnite sa pozrieť na recept.
Kráľovský medovník – recept krok za krokom:
Ingrediencie:
- 500 g múky
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 4 polievkové lyžice kravského mlieka
- pol šálky cukru
- 4-5 polievkových lyžíc medu
- 2 vajcia
- 120 g margarínu
- trochu perníkového korenia
Ingrediencie na piškótový koláč:
- 250 g tortovej múky
- 4 vajcia
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- približne 3/4 šálky cukru
Ingrediencie na pudingovú zmes:
- 2 šálky tučného mlieka
- pol šálky cukru
- 200 g masla
- 32 g vanilkového cukru
- trochu oleja, napr. mandľového
- 2 PL pšeničnej múky + 2 PL zemiakového škrobu
Ďalšie ingrediencie:
- čokoládová poleva
- slivkový džem
Postup:
- Pripravte medové cesto. Preosejte múku, zmiešajte ju s vajcami, sódou bikarbónou a tekutým medom. Pridáme štipku perníkového korenia. Pridajte margarín a mlieko. Všetko dôkladne vymiesime.
- Cesto rozdeľte na dve časti a vyvaľkáme. Jednu polovicu položíme na plech. Nezabudnite na papier na pečenie.
- Plech vložte do rúry vyhriatej na približne 170 stupňov na štvrť hodiny. To isté urobte s druhou polovicou cesta.
- Urobte piškótový koláč. Vajcia zmiešajte s cukrom a všetko vymiešajte do nadýchanej peny. Preosejte múku a spojte ju s práškom do pečiva. Postupne pridávajte po lyžiciach do vaječnej zmesi a zároveň miešajte.
- Pripravené piškótové cesto nalejte do pripraveného plechu.
- Vložte do rúry vyhriatej na 160 stupňov na približne 25-30 minút.
- Potom nechajte vychladnúť.
- Pripravte pudingovú zmes.
- Prilejte trochu mlieka a zapracujte doň múku. Zvyšné mlieko s cukrom zvaríme.
- Pridajte rozdrobenú múku. Puding uvaríme. Zmes nechajte vychladnúť.
- Maslo vymiešame do nadýchanej peny. Postupne pridávajte studenú pudingovú zmes. Medzitým pridajte niekoľko kvapiek oleja. Vymiešajte na nadýchaný krém.
- Pokračujte v úprave torty: medová torta – vrstva džemu – pudingový krém – piškótová torta – pudingový krém – medová torta – čokoládová poleva. Odložte na niekoľko hodín do chladničky.
- Koláč chutí najlepšie po dvoch dňoch.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Lahodný a mokrý čokoládový koláč. Tajomstvo receptu spočíva v jednej zložke
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.