1.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:).
Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zostavilo rebríček najzdravšej zeleniny na svete. Na prvom mieste, tesne pred čínskou kapustou a švajčiarskym mangoldom, sa umiestnila žerucha! Ukázalo sa, že je skutočnou pokladnicou prospešných živín.
Najzdravšia zelenina na svete. Výživová hodnota
Žerucha, známa aj ako vodná žerucha, je nenápadná zelenina s príjemnou chuťou a skvelými vlastnosťami. Obsahuje veľké množstvo vitamínov skupiny B, ako aj vitamíny A, C, E, K. Nachádza sa v nej aj luteín a flavonoidy, ako aj ďalšie cenné minerálne látky vrátane:
- zinok,
- draslík,
- vápnik,
- železo,
- horčík,
- mangán.
Žerucha – vlastnosti. Prečo ju jesť?
Za svoj titul najzdravšej zeleniny na svete vďačí svojim úžasným vlastnostiam. Rastlina obsahuje veľa betakaroténu, ktorý prispieva k udržaniu normálneho zraku.
Okrem toho má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Vďaka obrovskému obsahu vitamínu C, ktorý je kľúčový pre našu imunitu, necháva citrusy ďaleko za sebou. Žerucha sa v ľudovom liečiteľstve používa už mnoho rokov. Považovala sa za vynikajúci liek na kašeľ, zápchu a tiež na ochorenia pečene.
Výborne sa uplatní v jedálničku ľudí, ktorí chcú schudnúť. Žerucha má nízky obsah kalórií (len 11 kcal na 100 g) a jej pravidelná konzumácia podporuje metabolizmus.
V časopise American Journal of Clinical Nutrition bola uverejnená štúdia, ktorá dokazuje, že konzumácia tejto zeleniny znižuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny. Vedci vysvetlili, že je to vďaka množstvu antioxidantov, ktoré žerucha chráni bunky pred poškodením, čím znižuje riziko vzniku rakoviny.
Okrem toho má žerucha výborný vplyv na činnosť srdca. Prispievajú k tomu mikroživiny ako vápnik, horčík a draslík, ktoré zabraňujú vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Po prvé, neobsahuje žiadne nasýtené tuky a v jeho zložení je nízke množstvo sodíka. Tieto dva faktory sú dôležité pri výbere potravín, ktoré podporujú zdravie srdca.
– vysvetlila odborníčka na výživu Lauren Manakerová v rozhovore pre eatthis.com.
Žerucha – príchuť. Ideálne na sendviče alebo šaláty
Rastlina má výraznú chuť, ktorá sa opisuje ako mierne korenistá. Cítiť v nej náznak sladkosti.
Žerucha sa výborne hodí do kuchyne ako príloha, do šalátov alebo na sendviče. Môžeme ju použiť aj ako prísadu do krémových polievok alebo ovocných a zeleninových štiav a smoothies. Za zmienku stojí aj to, že jej semená aj listy sú jedlé.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je to najzdravšia zelenina na svete. Rastie aj na Slovensku a takmer nikto o nej nevie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.