5.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Potanna).
Cuketová sezóna je v plnom prúde, a tak je najlepší čas pripraviť si z tejto zeleniny chutné zimné zaváraniny. Spomedzi množstva odporúčaných návrhov uvádzame dva mimoriadne chutné a nenáročné na prípravu. Ako vyrobiť cuketový kečup a džem?
Cuketa je mimoriadne zdravá, chutná a všestranná zelenina. Výborne sa hodí ako príloha do polievok, zeleninových prívarkov, cestovín alebo krúpov. Výborne chutí aj sólo – opražená na panvici alebo grilovaná s korením.
Niekedy sa používa aj na prípravu dezertov – koláčov, muffinov a dokonca aj džemov. Na zimu sa oplatí pripraviť aspoň niekoľko pohárov cuketových zaváranín. Okrem marinovania tejto zeleniny a podávania na večeru si väčšina ľudí určite obľúbi kečup a cuketový džem. Ako ich pripraviť?
Cuketový kečup
Domáci cuketový kečup je určite zdravšia a výživnejšia verzia toho, ktorý kupujeme v obchode. Chutí výborne a je ideálny na sendviče, kastróly alebo domácu pizzu. Tu je to, čo budete potrebovať na jeho prípravu.
Ingrediencie
- 1,5 kg ošúpanej cukety
- pol kila cibule
- pol šálky jablčného octu pol šálky cukru (možno nahradiť xylitolom alebo erytritolom)
- 40 gramov paradajkového pretlaku
- 3 lyžičky soli
- Čajová lyžička korenia
- pol lyžičky kajenského korenia (voliteľné)
- 1 lyžička sladkej papriky
Spôsob prípravy:
- Príprava cuketového kečupu zaberie dva dni. Prvý deň večer nastrúhajte cuketu a cibuľu na strúhadle s veľkými okami, vložte do misy. Pridajte soľ, premiešajte a nechajte cez noc.
- Na druhý deň šťavu sceďte a potom varte na nízkom horáku asi 20 minút.
- Potom pridajte cukor a ocot, premiešajte a varte ďalších 20 minút.
- Pridajte paradajkovú pastu a korenie, dôkladne premiešajte, varte ďalších 20 minút, v prípade potreby dochuťte. Nakoniec rozmixujeme mixérom.
- Horúci kečup nalejte do obarených pohárov, dobre uzavrite a otočte viečkom nadol, nechajte aspoň 30 minút odstáť.
Cuketový džem
Samozrejme, domáce džemy sú vítané v každej kuchyni. Ak ste túto cuketovú pochúťku ešte nevyskúšali, určite ju vyskúšajte. Pomarančový džem bude skvelým doplnkom k palacinkám, ryži a iným sladkým jedlám. Jeho príprava je veľmi jednoduchá.
Ingrediencie
- 1,5 kg ošúpanej cukety
- 300 g cukru, xylitolu alebo erytritolu
- 2 pomarančové želé
- 1 pomarančový olej
- 1 polievková lyžica kyseliny kurínovej
Spôsob prípravy:
- Cuketu prekrojíme na polovicu a zvnútra vyberieme jadierka, potom nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Potom vhoďte do hlbokej misky s hrubým dnom a nalejte vodu – ½ šálky. Varte na miernom ohni, kým cuketa nezmäkne.
- Potom pridáme cukor, želé, olej a kyselinu. Celé to varíme ešte asi 30 minút. Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov, uzavrite a otočte hore dnom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vypite tento nápoj pred spaním a vaša váha bude bláznivo klesať. Až o tri kilogramy menej za mesiac
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.