Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zvieratká,

Medzidruhová dohoda. Pes rozumie viac, než si myslíte

6.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Romanova Anna). Psy sú pre mnohých ľudí jednými z najúžasnejších spoločníkov v živote, ale komunikácia s ľuďmi je sťažená tým, že majú odlišný jazyk....

6.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Romanova Anna).

Psy sú pre mnohých ľudí jednými z najúžasnejších spoločníkov v živote, ale komunikácia s ľuďmi je sťažená tým, že majú odlišný jazyk. Psy nevedia hovoriť, čo ich majitelia často ľutujú. Ukazuje sa však, že sú schopné naučiť sa pomerne veľa slov, ak ich psovod psovi správne „vysvetlí“. Koľko slov je teda pes schopný naučiť sa porozumieť?

Foto: shutterstock/Romanova Anna

Mozgy psov sa zväčšujú, a tým aj ich schopnosti

Nedávno maďarský tím vedcov pod vedením Lászlóa Zsolta Garamszegiho zistil, že mozgy psov sú väčšie ako mozgy tohto plemena spred 150 rokov.

„Možno zložitejšie sociálne prostredie, urbanizácia a prispôsobenie sa viacerým pravidlám a očakávaniam spôsobili výraznú zmenu vo veľkosti mozgu psov, ktorá ovplyvnila všetky moderné plemená,“

– hovorí doktor Kubinyi, člen výskumného tímu.

Áno, psy sa v priebehu rokov stále viac a viac vyvíjali, čo sa nezanedbateľne prejavuje aj na ich inteligencii. Psy sa naučili fungovať spolu s ľuďmi napriek druhovým rozdielom a odlišným typom reči.

Vzájomne sa učíme už roky a človek popri vlastnom vývoji hľadá spôsoby, ako komunikovať s iným druhom, napríklad so psom. Zo strany nás, vyspelejších bytostí, bolo a stále je potrebné poznať reč psieho tela, ale aj snažiť sa naučiť psy rozumieť našim správam.

Postupom času sa ukázalo, že psa dokážeme určitým spôsobom naučiť význam jednotlivých slov. A tak sa dnes psy môžu naučiť povely, ktoré sú vyjadrené konkrétnymi slovami, ktoré zasa v procese výcviku získavajú pre psa konkrétny význam.

Pes sa nenaučí význam konkrétneho slova zo slovníka, úlohou opatrovateľa je, aby si zviera spojilo slovo s konkrétnou vecou alebo správaním, ktoré od neho očakáva.

Vďaka vývoju psov a rozvíjajúcim sa ľudským poznatkom v tejto oblasti dnes psy lepšie a viac rozumejú tomu, čo im hovoríme.

Foto: shutterstock/Blanscape

Koľko slov sa pes dokáže naučiť? Výsledky štúdie sú prekvapujúce

Nadobudnutím schopnosti porozumieť konkrétnym slovám u psov sa už v minulosti zaoberal tím výskumníkov z Kanady.

U 165 opatrovateľov rôznych plemien psov sa pýtali na slová a frázy, ktorým ich miláčikovia rozumejú. Analýza výsledkov ukázala, že opýtaní štvornohí miláčikovia rozumeli v priemere 89 slovám a jeden z opýtaných psov údajne rozumel viac ako 200 správam, čo bol ohromujúci výsledok.

Hlavným jadrom slov, ktorým psy rozumeli, boli povely ako „ľahni“, „sadni“ a „zostaň“, ale takmer všetky tieto zvieratá reagovali aj na svoje meno. Väčšina sa správala primerane aj na povely „príď“, „ľahni“, „počkaj“, „nie“, „OK“ a „nechaj to“.

Nejde však o prvý takýto výskum zameraný na to, do akej miery psy rozumejú ľudskej reči. Už v roku 1928 podobný výskum uskutočnili CJ Warden a LH Warner, ktorí vtedy zistili, že nimi skúmaný nemecký ovčiak bol schopný porozumieť 68 slovám alebo frázam.

Oplatí sa hovoriť so psom?

Zvykne sa hovoriť, že „hovoriť sa vždy oplatí“, ale v súvislosti so psom? Často sa stáva, že majitelia, ktorí so svojimi psami veľa rozprávajú, plnými vetami, sa k nim ostatní správajú zhovievavo a niekedy sa im dokonca vysmievajú.

Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Jednoduché a pokojné oslovenie nášho psa na prvom mieste môže posilniť vzťah medzi zvieraťom a psovodom.

Foto: freepik.com/@freepik

Vyšší, motivačný tón s krátkymi sloganmi, ako napríklad „do toho“, „áno!“ „skvelé!“, môže psa motivovať k práci, športu alebo hre, zatiaľ čo pokojný, monotónny tón môže psa upokojiť v stresovej situácii, napríklad u veterinára.

Reč smerovaná na psa môže preto zohrávať motivačnú, posilňujúcu alebo upokojujúcu úlohu, aj keď pes nerozumie všetkým slovám. Dôležité sú naše emócie, tón a sila hlasu a jednoducho naša prítomnosť a angažovanosť.

V oboch prípadoch je dôležitá dôslednosť a opakovanie slov, ktoré zodpovedajú danému javu. Čím viac situácií alebo predmetov pomenujeme, tým je väčšia šanca, že pes si po čase začne zvuk slova spájať so situáciou alebo predmetom. Ako je to však s porozumením jednotlivým slovám, výrazom? Pri učení povelov, ktoré sa vyjadrujú aj slovne (môže sa použiť aj gesto, ale vo väčšine prípadov sa povely začínajú slovami, ak nie sú kontraindikácie, napr. hluchota psa), sa to zvyčajne robí postupne a v konečnom momente, keď pes vykoná danú činnosť po postupnom usmerňovaní psovodom, až vtedy sa slovo (povel) „vloží“ pod činnosť psa.

Nakoniec je to niečo, čo psovod od psa očakáva a čo pes v takmer poslednej fáze učenia sa povelov vyvoláva a posilňuje. Správanie je posilnené, odmenené a vyvolané konkrétnym slovom.

Iné slová, ako napríklad „prechádzka“ alebo „jesť“, sa pes naučí asociáciou, ak použijeme konkrétne slovo v správnej chvíli, napr. keď už stojíme pri dverách s vodítkom v ruke, povieme po niekoľkýkrát: „ideme na prechádzku“, a pes po určitom čase začne chápať, čo bude nasledovať po vyslovení týchto slov.

V oboch prípadoch je dôležitá dôslednosť a opakovanie slov, ktoré zodpovedajú danému javu. Čím viac situácií alebo predmetov pomenujeme, tým je väčšia šanca, že pes si po čase začne zvuk slova spájať so situáciou alebo predmetom.

Pes, ktorý poznal mená svojich hračiek

V roku 2020 denník Daily Mail opísal prípad vtedy 6-ročnej sučky border kolie menom Whisky, ktorá poznala 90 mien, názvy svojich hračiek a na požiadanie o konkrétnu hračku ju priniesla svojmu majiteľovi.

„Spočiatku sa mi zdalo ťažké uveriť, že sa pes naučil názvy toľkých predmetov, ale po niekoľkých dňoch podrobných testov som musela zmeniť názor,“

– povedala Claudia Fugazza z Univerzity Eotvosa Loranda v Maďarsku, ktorá skúmala prípad Whiskyho.

Testy skutočne potvrdili takú rozsiahlu slovnú zásobu psa, ktorý sa svojho času stal hviezdou mnohých televíznych a tlačových materiálov. Whiskyho majiteľ, ktorý videl jej chuť do práce a vnímavosť na učenie, dôsledne zavádzal nové hračky, pomenovával ich a ukazoval ich psovi.

Reč lásky. Najdôležitejšia

Ak chce opatrovateľ porozumieť svojmu psovi a poskytne mu nástroje v podobe učenia, výcviku, aby pes porozumel jemu, je to už vynikajúci smer medzidruhového porozumenia.

Všetko sa začína ochotou a rešpektom voči psovi a jeho potrebám. Ak chceme, aby sa náš pes rozvíjal a čo najviac rozumel svetu, v ktorom žije, majiteľ môže viesť jeho poznávanie tak, aby rozumel aspoň časti našej ľudskej reči, pretože, ako ukazujú výskumy, je to možné.

Foto: shutterstock/New Africa

Takéto učenie tiež stimuluje mozog psa k ďalšiemu mysleniu a rozvoju, a to je jedna z najväčších lások, ktoré môžeme psovi dať. Pochopenie seba a sveta.

Preto je hovorenie, používanie slov správnym tónom prejavom lásky a úcty k vášmu psovi, pretože aj jednoduché „sadni“ sa môže stať niťou porozumenia, ktoré budete so svojím psom rozvíjať každý deň. Jednoduché „sadni“ môže byť začiatkom spoločnej cesty v chápaní slov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takto sa správa váš pes? Buďte opatrní, takto s vami chce manipulovať

Hluk, niektoré pachy a dokonca…. hladkanie. Toto váš pes nemá rád


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Slintá váš pes po ovocí? Nemôžete vždy vyhovieť jeho požiadavkám

11.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:shutterstock.com/moonmovie). Každý, kto má psa, vie, že aj tí najdisciplinovanejší domáci miláčikovia si niekedy pýtajú pochúťky. Niektorým zvieratám sa zbiehajú…

Koľkokrát denne chodíte so svojím psom von? Chovateľ hovorí, že dvakrát je málo

10.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tanya.asfir). Koľkokrát denne by ste mali ísť so psom von, aby bol váš domáci miláčik spokojný? Na túto otázku…

Hystericky sa boja banánov. Prečo ich tak stresujú?

10.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Pixabay shutterstock/Lysenko Andrii). Zdalo by sa, že myši sú laboratórne zvieratá, ktoré už vedcov neprekvapia. Nedávny výskum však ukázal,…

Žerie váš pes trávu? Zistite, prečo to robí. Dôvod prekvapí mnohých majiteľov

9.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MarijaBazarova). Majitelia psov si počas prechádzky so svojím miláčikom možno viackrát všimli, že zviera dychtivo okusuje a hryzie trávu.…

Metóda, ktorá funguje. Prefíkané ovocné mušky rýchlo padnú do pasce

07.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Steve Heap). Ak sa zdá, že ovocné mušky nás na jeseň prestanú otravovať, sme na veľkom omyle. Netreba veľa,…

Auto Trendy

Škoda sa nemôže nabažiť vozidiel SUV. Česi ohlásili ďalší Kylaq

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda oznámila nové malé SUV, ale nebude ho predávať v Európe. Pripravovaný model Kylaq bude určený pre indický trh.

Tieto ojazdené autá z Nemecka sa teraz predávajú ako žreby

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Slováci sú čoraz ochotnejší kupovať ojazdené autá a predajcovia dovážajúci ich z Nemecka majú čoraz viac dôvodov na radosť. Podobne ako v posledných rokoch sú…

Nebezpečné baktérie v aute! Odkiaľ pochádzajú, aké choroby spôsobujú a ako sa ich zbaviť?

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí ľudia trávia v aute až niekoľko hodín denne. Nie všetci však nezabúdajú na pravidelné a dôkladné čistenie a dezinfekciu jeho interiéru. Podľa štúdie vedcov…

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Čo použiť na vyčistenie čalúnenia auta

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Čalúnenie auta je vystavené rôznym druhom nečistôt, od drobných škvŕn až po trvalé stopy po jedle, nápojoch a blate. Mnohí ľudia sa pýtajú, čím vyčistiť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov