9.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/casanisa).
To, čo jeme, výrazne ovplyvňuje naše zdravie a pohodu. Pestrá a vyvážená strava zlepšuje fungovanie organizmu. Niektoré potraviny majú jedinečné zdravotné vlastnosti. Takým je aj kefír, fermentovaný mliečny nápoj známy už po stáročia. Prečo je taký zdravý a kto by ho mal piť? Vysvetľujeme.
Vďaka veľkému počtu mikroorganizmov a ich mikrobiálnym interakciám sa kefír považuje za prírodné probiotikum. Početné štúdie dokázali, že má antimikrobiálne a protirakovinové účinky.
Okrem toho kefír uľahčuje trávenie laktózy. Navyše sa v ňom nachádza aj mnoho prospešných živín. Stojí za to vedieť, že názov kefír pochádza z tureckého slova „keyif“, ktoré označuje dobrý pocit po jedle. Ako kefír pôsobí na pečeň a celý organizmus?
Ako vplýva konzumácia kefíru na zdravie pečene?
Konzumácia kefíru môže pomôcť znížiť množstvo tuku uloženého v okolí pečene. Pravidelná konzumácia výrobku znižuje aktivitu syntézy tukov a podporuje aj zníženie triglyceridov a cholesterolu v pečeni.
Uvedené vlastnosti môžu byť užitočné v boji proti zápalu pečene a pri spomaľovaní progresie nealkoholovej steatohepatitídy tohto orgánu, agresívnej formy NAFLD.
Keď sa dotkneme zdravých vlastností kefíru, nesmieme zabudnúť ani na to, že zaradenie nápoja do jedálnička pomôže zvýšiť obsah antioxidantov v pečeni.
Vďaka množstvu antioxidantov sú bunky lepšie chránené pred voľnými radikálmi. Okrem toho zvýšené pôsobenie antioxidantov v pečeni prispieva k prísnejšej ochrane pred škodlivými látkami.
Aké živiny sa nachádzajú v kefíre?
Kefír sa môže vyrábať z fermentovaného kozieho alebo kravského mlieka. Výrobný proces zahŕňa pridávanie kefírových zŕn (zrnité kolónie kvasiniek a baktérií mliečneho kvasenia) do mlieka. Približne po 24 hodinách sa mikroorganizmy zo zŕn rozmnožia, skvasia cukry v mlieku a zmenia ho na kefír.
Kefír sa často prirovnáva k jogurtu. Je to preto, že chutí podobne, ale má redšiu konzistenciu. Je to spôsobené procesom premeny laktózy z mlieka na kyselinu mliečnu, ktorá dáva kefíru jeho charakteristickú konzistenciu.
Je dobré vedieť, čo obsahuje pohár kefíru, ktorý konzumujete. Nápoj bude obsahovať zložky, ako sú:
- bielkoviny: 9 gramov
- sacharidy: 11,6 gramov
- tuk: 2-3 gramy
- vápnik: 24 % dennej potreby
- fosfor: 20 % dennej potreby
- vitamín B12: 29 % dennej potreby
- riboflavín: 25 % dennej potreby
- horčík: 7 % dennej dávky
- vitamín D: 12 % dennej potreby
Kto by nemal konzumovať kefír?
Kefír by nemali konzumovať ľudia, ktorí trpia alergiou na bielkoviny kravského mlieka alebo ťažkou intoleranciou laktózy. K dispozícii sú aj iné, bezmliečne verzie kefíru. Okrem iného sa vyrába aj z kokosovej vody. Je však dôležité mať na pamäti, že takéto výrobky nebudú mať rovnaké vlastnosti ako štandardný kefír.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pite každý deň a budete mať pevnejšiu pleť. Tento kokteil funguje lepšie ako botox
Čo znamená cukrová tvár? Vaša pleť okamžite prezradí, čoho ste zjedli priveľa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.