10.9.2023 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Strannik_fox).
Krupnik je jednou z najjednoduchších a zároveň najchutnejších polievok, ktoré sa objavujú na našich stoloch. Vďaka množstvu ingrediencií a aromatických korenín je nielen výnimočne chutná, ale aj prospešná pre naše zdravie. Uvarte si ju týmto spôsobom a všetci doma doslova spadnú z nôh.
Výrazne ochutená polievka na báze zeleninového vývaru s kyticou sezónnych prísad je skvelým nápadom na večeru – aj na niekoľko dní! Nie nadarmo sa hovorí, že krupnik chutí najlepšie na druhý deň. Môže ju pripraviť každý, či už ste šéfkuchár alebo amatérsky kuchár, ktorý varí len pre seba a svoju rodinu. Podľa nasledujúceho receptu budete mať hrejivé a sýte jedlo za chvíľu.
Krupnik – nielen chutná, ale aj zdraviu prospešná polievka. Podporuje imunitu a čistí
Na Slovensku nie je núdza o milovníkov krúpkovej polievky. Niet divu, veď táto polievka sa dá pripraviť na viacero spôsobov, pridaním rôznych ingrediencií a obľúbených korenín. Dôležité je, aby obsahovala veľa zeleniny a aromatických byliniek a korenín. Práve tie robia krúpkovú polievku chutnou a zdravou. Konzumáciou tejto polievky si zabezpečíme nielen cenné vitamíny, ale aj vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev: čistí črevá od usadenín a toxínov, pomáha peristaltike a chráni pred bolestivou zápchou. Skutočná polievka!
Ingrediencie:
- 2 l zeleninového vývaru,
- 2 kuracie stehná,
- 50 g jačmenných krúp,
- 5 zemiakov,
- 1 malá cibuľa,
- 3 mrkvy,
- 1 koreň petržlenu,
- polovica koreňa petržlenu,
- 1 bobkový list,
- pár zrniek nového korenia,
- pár zrniek čierneho korenia,
- štipka láskavca,
- soľ.
Aromatická jačmenná polievka na zeleninovom vývare
Spôsob prípravy:
Kuracie stehná vložte do hrnca. Zalejte domácim zeleninovým vývarom a varte na miernom ohni. Keď sa na povrchu objavia nečistoty, zlikvidujte ich. Umyte, ošúpte a nakrájajte cibuľu a pridajte ju do vriaceho vývaru spolu s mäsom.
Pridajte bobkový list, nové korenie a čierne korenie. Asi po 30 minútach varenia pridajte umyté, ošúpané a nadrobno nakrájané zemiaky, mrkvu a koreň petržlenu. Pridajte krúpy a všetko dochuťte soľou a láskavcom. Varte ďalších 30 minút, pričom polievku kontrolujte, aby sa nerozvarila. A je to! Horúcu aromatickú polievku posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte na tanieroch. Prípadne počkajte, kým vychladne, a dajte ju do chladničky – na druhý deň bude chutiť ešte lepšie.
Redakcia vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chlieb s najchrumkavejšou kôrkou pod slnkom. Potrebujete hrniec a prísady už máte v kuchyni
Jednoduchý orechový medovník – vhodný nielen na Vianoce. Najlepšie chutí po dvoch dňoch
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.