10.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Výroba zaváranín nie je len doménou našich babičiek. Mnohí z nás si na zimu radi vyrábajú ovocné konzervy, šťavy či sirupy. Najväčším problémom bola vždy pasterizácia téglikov, no máme na to osvedčený patent.
Zaváranie zachováva čerstvosť a chuť zaváranín. Namiesto varenia pohárov v hrnci ich môžete zavárať oveľa rýchlejšie a jednoduchšie. Ukážeme vám, ako pasterizovať poháre rýchlo a bez toho, aby ste museli dlho stáť v kuchyni.
Vyváranie zaváracích pohárov je minulosťou. Skúste oveľa rýchlejší a jednoduchší spôsob
Namiesto vyvárania pohárov môžete konzervy pasterizovať v umývačke riadu. Ako to spraviť ? Najskôr si pripravte zaváracie poháre – dôkladne ich umyte a sterilizujte a vložte do nich pripravený džem, zeleninu alebo šťavu. Nádobu pevne uzavrite a ak sa zašpiní, utrite ju.
Pamätajte, že ho nenapĺňajte až po vrchnák. Poháre postavte dnom nahor do umývačky riadu a nastavte štandardný program na 70 stupňov Celzia. Tablety nehádžte do práčky, len poukladajte dózy a zapnite prístroj. Keď program dokončí cyklus, vyberte poháre, postavte ich hore dnom a nechajte aspoň 24 hodín.
Po uplynutí tejto doby skontrolujte, či sú viečka konkávne. Takto pripravené zaváraniny možno skladovať aj niekoľko mesiacov a určite sa nepokazia. Nezabudnite ich však uchovávať na tmavom a chladnom mieste.
Pasterizácia pohárov v rúre. Je to jednoduchšie, ako si myslíte
Môžete tiež pasterizovať v rúre. Postupujte rovnako ako v prípade umývačky riadu s tým rozdielom, že poháre ukladáme na plech, ktorý sme predtým vyložili papierom na pečenie. Predhrejte rúru na 120-130 stupňov a pasterizujte nádoby na hodinu. Po vybratí z rúry postavte poháre hore dnom a nechajte ich cez noc.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tri osvedčené recepty na uhorky v marináde. Posledný je špeciálny
Najchutnejšie cuketové zaváraniny. Urobíte ich ľahko
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.