14.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Kevin Malik).
Nakupujete potraviny a po príchode domov zistíte, že obaly potravín sú neprirodzene napučané, hoci dátum spotreby nebol prekročený? Je takýto výrobok vhodný na konzumáciu, alebo je lepšie ho vrátiť do obchodu a žiadať vrátenie peňazí za jeho nákup? Vysvetlíme vám, prečo niektoré obaly potravín „napučiavajú“ a ako sa v takejto situácii zachovať.
Väčšia časť potravín ponúkaných v obchodoch je zabalená v špeciálnych obaloch, ktorých účelom je udržať tovar čo najdlhšie čerstvý a ochrániť ho pred pokazením.
Bohužiaľ sa stáva, že si výrobok dobre nepozrieme a v rýchlosti ho vložíme do nákupného košíka, aby sme po návrate domov zistili, že jeho obal je zvláštne napučaný. Najčastejšie sa to stáva pri mäsových výrobkoch a mliečnych výrobkoch, ako sú jogurty.
Mali by nás takéto charakteristicky „nafúknuté“ obaly prinútiť k zamysleniu?
Prečo sú obaly mäsových alebo mliečnych výrobkov napučané?
Bohužiaľ, vo väčšine prípadov spuchnutý obal na mäsových alebo mliečnych výrobkoch znamená, že sú pokazené. Príčinou je okrem iného nevhodné skladovanie – príliš vysoká teplota a mechanické poškodenie obalu, ktoré umožňuje vniknutie baktérií do výrobku.
„Napučaný“ obal nie je nič iné ako pôsobenie baktérií. Pri ich množení vo výrobku vzniká oxid uhličitý, ktorý obal „nafúkne„. Obal, ktorý takto vyzerá, vo väčšine prípadov znamená, že výrobok je pokazený.
Je možné konzumovať výrobky z „napučaného“ obalu?
Odborníci v oblasti mikrobiológie zastávajú názor, že takéto výrobky by sa rozhodne nemali konzumovať. Hoci napučaný obal nemusí nevyhnutne znamenať pokazený výrobok, nestojí to za riziko otravy.
Veľký význam má aj štruktúra, farba a vôňa daného výrobku pochádzajúceho z „napučaného“ obalu. Aj keď žiadny z uvedených faktorov nenaznačuje, že výrobok je pokazený, stále je dôležité mať na pamäti, že potraviny môžu obsahovať nebezpečné baktérie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Biele škvrny na mäse po rozmrazení. Musíme ho vyhodiť do koša? Nie každý to vie
Kde sa zbaviť starého mäsa? Vôbec nie do biologického odpadu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.