Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Výsev trávy na starom trávniku. Ako zakryť diery a prázdne miesta a do kedy sa to dá urobiť?

15.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Jill Burrow/Dom J). Hra v záhrade, domáce zvieratá a dokonca aj škodcovia môžu spôsobiť, že trávnik v našej záhrade bude vyzerať ako bojové pole....

15.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Jill Burrow/Dom J).

Hra v záhrade, domáce zvieratá a dokonca aj škodcovia môžu spôsobiť, že trávnik v našej záhrade bude vyzerať ako bojové pole. Našťastie existujú spôsoby, ako rýchlo a účinne zakryť nevzhľadné diery a suché miesta v trávniku. Prečítajte si o osvedčených zmesiach, vďaka ktorým bude váš trávnik vyzerať ako nový už za dva týždne.

Foto: pexels.com/Jill Burrow

Diery v trávniku sú problémom, s ktorým sa skôr či neskôr stretne každý záhradkár. Viete, ako zasiať trávnik, aby ste ho mohli vyplniť a užiť si novú sezónu?

Odkiaľ sa berú diery a prázdne miesta v trávniku?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa v našom trávniku objavujú diery. Jedným z najčastejších sú nevhodné podmienky pre rast trávy. Najmä kyslá pôda a tienisté miesta môžu spôsobiť jej pomalší rast. V niektorých prípadoch sa namiesto nej môže začať vyvíjať mach.

Diery v trávniku sú rovnako často spôsobené mechanickým poškodením. Domáce zvieratá, hra v záhrade alebo dokonca kopanie do lopty môžu zabrániť rastu trávy alebo vytrhnúť trsy trávy. V prípade domácich zvierat hrozí, že sa váš domáci miláčik postará o svoje fyziologické potreby na trávniku. Moč domácich zvierat vysušuje trávu a môže mať za následok suché miesta na trávniku.

Trávu, podobne ako iné rastliny, môžu napadnúť škodcovia alebo hubové ochorenia. Najčastejšími škodcami, ktorí sa vyskytujú v trávniku, sú hraboše a hlodavce, ako sú krtko a poľné myši. Živia sa koreňmi trávy, a tým spôsobujú jej odumieranie. Aj v dobre udržiavanom trávniku môžu veľmi rýchlo spôsobiť mimoriadne vážne škody.

Medzi chorobami rastlín, ktoré najčastejšie napádajú trávu, môžeme rozlíšiť chrastavitosť trávy, ktorú možno rozpoznať podľa červených škvŕn na steblách, a snehovú pleseň, ktorá sa vyznačuje bielym alebo ružovým povlakom. V oboch prípadoch je najlepším spôsobom, ako ochrániť trávnik pred poškodením, čo najskôr použiť vhodné postreky.

Kedy znovu zasiať?

Výsev trávy je najlepšie vykonať skoro na jar. Trávu však môžete vysievať aj v lete a dokonca aj na jeseň až do začiatku októbra. Na jeseň a v zime preniká do pôdy veľa vody, ktorá striedavo zamŕza a rozmŕza. To má negatívny vplyv na jemné korene trávy, preto si často všimnete, že trávnik je oslabený a mnohé trsy trávy s príchodom jari odumierajú. Preto sa odporúča na začiatku novej sezóny trávnik znovu zasiať.

Ak ste v časovej tiesni, môžete použiť samozhutňujúce trávne zmesi. S nimi sa diery rýchlo vyplnia a vy nebudete musieť čakať do ďalšej sezóny, aby ste mali krásny trávnik. Odhaduje sa, že tráva skryje prázdne miesta v priemere už po dvoch týždňoch. To znamená, že trávu môžeme kedykoľvek pred príchodom zimy dosiať.

Spôsoby, ako znovu zasiať trávu na starom trávniku?

Starý trávnik môže byť pre záhradníka výzvou. Pred opätovným výsevom sa oplatí venovať zvýšenú pozornosť tomu, aby sa nové steblá trávy ujali.

Proces výsevu začnite vyčistením plochy od všetkých nečistôt – z trávnika by sa mali odstrániť odumreté trsy trávy, kamene, opadané lístie, burina a zvyšky rastlín. Ďalej je dobré použiť vertikutátor. Vertikutátor rozbije zhutnenú pôdu a prereže trávnik, aby trávnik lepšie absorboval vodu a živiny.

Pred kosením je tiež dobré trávnik prevzdušniť. Týmto postupom sa prevzdušnia korene trávy, čo im umožní lepší tok živín a vody z pôdy ku koreňom. Na vykonanie prevzdušňovania budete potrebovať špeciálne zariadenie alebo nástroj so špeciálnymi hrotmi.

V niektorých prípadoch môže byť potrebné analyzovať stav pôdy, najmä ak tráva často odumiera alebo nechce rásť. Hlinitú, zhutnenú pôdu sa oplatí obrúsiť, aby sa vytvoril voľnejší substrát pre rozvoj trávnika. Stojí za to skontrolovať pH pôdy, a ak je výsledok príliš nízky, pokúsiť sa ho zvýšiť.

Pred výsevom novej trávy je dobré skontrolovať, či je pôda rovná. Zabránite tak tomu, aby trávnik vyzeral nevzhľadne a tráva rástla nerovnomerne. Pomocou špeciálnych valcov môžeme zabezpečiť, aby bola pôda rovná, a zároveň podporiť rast koreňov.

Posledným krokom je výsev trávy. Osivo by sa malo zasiať rovnomerne a potom pokryť tenkou vrstvou zeminy. Takto ich ochránime pred poďobaním vtákmi. Ak je deň teplý, môžeme záhradu zľahka zaliať.

Foto: pexels.com/Dom J

Ktoré trávne osivo je najvhodnejšie na podsievanie?

Najlepšou voľbou je použiť zmes trávy, ktorá bola predtým použitá na založenie trávnika. Tým sa zabezpečí, že nebude existovať rozdiel vo farbe alebo vzhľade stebiel. Zachováte si konzistentný vzhľad trávnika a nebude po ňom ani stopy.

Ak túto možnosť nemáte, môžete použiť trávne zmesi, ktoré sú určené na vyplnenie dier. Samozhutňujúce druhy rastú mimoriadne rýchlo a sú odolné aj voči náročným poveternostným podmienkam. Oplatí sa ich zvoliť, najmä ak vám záleží na čase a trvanlivosti trávy.

Ako udržiavať trávnik po dosiatí?

Pravidelné dosievanie neznamená, že sa môžete prestať starať o svoj trávnik. Stojí za to zabrániť vzniku nových dier, aby ste sa mohli tešiť z krásneho trávnika po celý rok.

Trávnik, podobne ako iné rastliny, je potrebné pravidelne hnojiť. Tým sa zrýchli jeho rast a dodajú sa mu živiny, ktoré potrebuje na prežitie náročných poveternostných podmienok. Najlepšie fungujú dusíkaté, fosforečné a draselné hnojivá. Koncom jesene, pred prvým snežením, môžete na povrch trávnika rozsypať aj kompost.

Pravidelné kosenie trávnika je nevyhnutné. Dbajte na to, aby bol pokosený aspoň raz za 2 až 3 týždne. Tráva bude nielen lepšie fungovať, ale aj lepšie vyzerať.

Počas teplých a suchých dní môže byť potrebné trávnik zalievať. Najlepšie je to urobiť večer. Aby sa trávniku dobre darilo, dbajte na to, aby bola pôda stále jemne vlhká.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedy vysádzať okrasné trávy? Dávajte pozor na dátum a pampy vyrastú až do výšky 3 metrov

Ako sa zbaviť ďateliny z trávnika? Použite jeden trik. Váš sused bude zelený od závisti


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Na jeseň si ich pridajte do kávy a čaju. Zahrejete sa a posilníte imunitu

19.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Irina Shatilova). Keď vás omrzí každodenná chuť kávy alebo čaju, môžete si okoreniť život rôznymi doplnkami. Mnohé z nich…

Používate tento kondicionér na orchidey? Radšej prestaňte, skôr ako ich zničíte

19.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marinodenisenko). Milujete orchidey a chcete, aby vás svojou krásou očarili na dlhé roky? Ako exotické črepníkové kvety si vyžadujú…

Placky sú zvnútra surové a zvonka spálené? Pridajte niekoľko kvapiek. Vypražia sa tak akurát

19.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Garna Zarina). Príprava zemiakových placiek sa na prvý pohľad zdá ako triviálna úloha. Často sa však stáva, že po…

Ako a kedy zasadiť zimný cesnak? Skôr ako ho zasadíte do zeme, urobte jednu vec. Vyrastie veľký ako golfové loptičky

19.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadiya Vikhasta). Ako a kedy zasadiť zimný cesnak, aby cibuľky vyrástli veľké a mimoriadne chutné? Správny termín je veľmi…

Pridajte do kávy namiesto mlieka. Zrýchlite si metabolizmus a schudnete

19.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Farknot Architect). Káva s mliekom, najčastejšie nazývaná cappuccino alebo caffe latte, patrí medzi milovníkov kávy medzi najobľúbenejšie kombinácie. Ak…

Auto Trendy

Máte dve nové pneumatiky? Odborníci odporúčajú zadné, nie predné

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Odborníci na pneumatiky tvrdia, že viac ako polovica vodičov tento trik pri výmene pneumatík nepoužíva. Ako správne je namontovať nový pár pneumatík?

Toyota stanovila nový rekord v spaľovaní. Viac ako 1 600 kilometrov na jednu nádrž

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová Toyota Prius LE práve vytvorila rekord v Guinnessovej knihe za najnižšiu spotrebu automobilu. Cesta sa uskutočnila zo západného na východné pobrežie USA. Japonské vozidlo…

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Uvedenie nového SUV Dacia Bigster na trh sa rýchlo blíži. Budúce SUV bude oficiálne predstavené na autosalóne v Paríži.

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov sa jej predalo takmer 5 miliónov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch série Šinkansen. Japonsko má s vývojom…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy alebo komiksy, si určite spomenie na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov