16.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Geraud pfeiffer).
Koláč miluje každý, kto si po výživnom obede rád pochutí na niečom sladkom. Na výber je veľa možností, ale zvyčajne siahame po klasike. Dnes vám jednu z nich predstavíme a jej recept sa oplatí uložiť si do zápisníka. Spája v sebe aromatické jablká, krehké cesto a sladké pusinky. K čaju je to to najlepšie, čo môže byť.
Šarlotka je jedným z najobľúbenejších koláčov. Dostanete ju v každej cukrárni alebo v obchodoch v oddelení pečiva. Najlepšie však chutí tá, ktorú si pripravíte doma. Vyznačuje sa chrumkavým cestom, veľkou porciou jabĺk a ľahkou pusinkou v kombinácii s chrumkavou omrvinkou. Tento dezert by mal poznať každý, kto chce ochutnať to najlepšie. Ak to chcete urobiť, uložte si tento recept, aby ste sa k nemu mohli vrátiť, keď naň dostanete chuť.
Recept na jablkový koláč s pusinkami
Prísady na krehké cesto:
- 250 g studeného masla,
- 650 g pšeničnej múky
- čajová lyžička prášku do pečiva,
- 5 žĺtkov,
- 150 g práškového cukru.
Prísady na ovocnú náplň:
- 1 kg jabĺk,
- 2 čajové lyžičky škorice,
- čajová lyžička cukru,
- 2 lyžice citrónovej šťavy.
Prísady na pusinky:
- 5 vaječných bielkov,
- 150 g cukru,
- štipka soli,
- lyžička zemiakovej múky.
Spôsob prípravy:
- Prvým krokom je príprava krehkého cesta. Múku spolu s práškom do pečiva preosejeme cez sito na dosku na pečenie. Pridáme práškový cukor a kocky masla nakrájané na malé kúsky. V strede urobime jamku a vlejeme do nej žĺtky oddelené od bielkov. Dôkladne miesime, kým zmes nebude bez hrudiek. Zmes rozdelíme na dve časti, jednu oveľa väčšiu ako druhú. Každú zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
- Po tomto čase vyberieme väčšiu časť cesta z chladničky. Vyvaľkáme ho na placku veľkosti pripravenej formy. Formu vymastíme maslom a položíme na ňu cesto. Vložíme do rúry nastavenej na 180 °C a pečieme približne 10 minút. Po upečení odložíme bokom a necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme jablká, ktoré opláchneme a opatrne ošúpeme. Nastrúhame ich na hrubom strúhadle do veľkej misy. Necháme niekoľko minút odstáť, potom zlejeme prebytočnú vodu a posypeme škoricou, cukrom a citrónovou šťavou a premiešame.
- Teraz pripravíme pusinky. Do misky nalejeme bielky a pridáme soľ. Zmes vyšľaháme mixérom pri vysokých otáčkach, kým nebude nadýchaná. Ku koncu postupne pridávame cukor, potom pridáme zemiakovú múku. Dôkladne premiešame, aby sa spojili.
- Na predpečené krehké cesto rozložíme jablká a na ne nanesieme pusinky. Vrch vyrovnáme stierkou a potom nastrúhame krehké cesto, ktoré je v chladničke.
- Pripravený koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C 40 – 45 minút. Po upečení ho necháme mierne vychladnúť. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najjemnejší koláč na svete. Na prípravu najlepšieho jablkového koláča nemusíte ani miesiť
Banánové lievance podľa receptu mojej mamy. Skvele chutia aj ako druhé raňajky do školy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.