18.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/MART PRODUCTION).
Asi jedna tretina Slovákov bojuje so zvýšenou hladinou cholesterolu a 60 % z nich o tom ani nevie. Najviac vás lákajú tučné a nezdravé jedlá, ale nemali by ste si ich dopriať príliš často. O to viac, že alternatívou k nezdravému červenému mäsu, ktoré si tak často dávate na večeru, môže byť chutný výrobok
Najlepší spôsob, ako normalizovať hladinu cholesterolu v krvi, je zdravá strava, ktorá podporuje účinky liekov. Musíte si uvedomiť, ktoré potraviny sú vašimi spojencami a ktoré váš stav len zhoršujú. Možno ani v obchodoch nevenujete pozornosť hodnotným veciam, po ktorých odborníci na výživu väčšinou odporúčajú siahnuť, keď máte vysokú hladinu zlého cholesterolu.
Ak neviete, čo si môžete dať na večeru namiesto škodlivého červeného mäsa, pripomenieme vám, čo smiete a čo by ste mali jesť. Po čom radšej nesiahať, keď výsledky testov ukazujú, že vaša hladina LDL (zlého cholesterolu) je vyššia alebo sa znepokojivo blíži k hranici 115 mg/dl?
Čo nejesť, ak máte vysoký cholesterol? Týmto veciam sa vyhýbajte ako moru
Ak máte zvýšenú hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi, začnite zmenou stravovacích návykov. Dobre nastavené lieky a fyzická aktivita tiež majú význam, ale práve potraviny, ktoré jete, majú obrovský vplyv na to, ako sa cítite. V prvom rade obmedzte nasýtené a transmastné tuky vo svojich jedlách. Ich zdrojom je najmä červené mäso, po ktorom tak radi siahate na obed.
Obsahuje ich aj syr, mastná smotana, tvaroh a mlieko pridávané do sendvičov. V záujme svojho zdravia obmedzte spotrebu mäsa a mäsových výrobkov na 400 – 500 g týždenne. To však nie je všetko, pretože okrem bravčového mäsa a obľúbenej kotlety vám odborníci na výživu odporúčajú vyhýbať sa vysoko spracovaným cukrovinkám, čipsom alebo jedlám z rýchleho občerstvenia, údeninám a tučným baleným mäsám. Ak máte vysoký cholesterol, mali by ste ich zo svojho jedálnička vylúčiť úplne.
Toto sú potraviny, ktoré môžete jesť, keď máte vysoký cholesterol. Máte dostatok možností výberu
Namiesto kuracieho mäsa môžete jesť chudé kuracie alebo morčacie prsia. V ideálnom prípade by ste si ho mali pripraviť varené bez kože. Môžete pokojne siahnuť aj po… Losos, sleď, šproty a makrela patria medzi najzdravšie. Jedzte čo najčastejšie zeleninu, najmä: paradajky, papriky, reďkovky, cibuľu, brokolicu, šalát, špenát a zeler.
Kravské mlieko a smotanu nahraďte rastlinnými výrobkami, ako je kefír a prírodný jogurt. Siahnite aj po fazuli, šošovici, hrachu, bôboch alebo červenej šošovici. Vďaka vysokému obsahu bielkovín sú tieto produkty skvelou alternatívou k mäsovým jedlám.
Červená šošovica namiesto bravčového mäsa. Tento produkt absorbuje cholesterol ako špongia
Existuje dôvod, prečo vegetariáni považujú červenú šošovicu za skvelú náhradu mäsa. Nielenže obsahuje ľahko stráviteľné bielkoviny, ale je aj zdrojom vlákniny, ktorá pomáha regulovať hladinu cholesterolu v krvi.
Okrem toho je šošovica zdrojom vitamínu C, vitamínu B1, kyseliny listovej, železa, horčíka, draslíka, riboflavínu a niacínu. Je teda vhodným produktom pre anemikov. Okrem toho pravidelnou konzumáciou červenej šošovice podporíte činnosť svojho tráviaceho systému. Zabudnete na nadúvanie a problémy s vyprázdňovaním.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Trpíte návalmi hladu a ste často chorí? Telo si žiada dôležitú zložku
Pôsobí ako prirodzený detox a odďaľuje proces starnutia. Pite každý deň
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.