18.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/solod_sha).
Slivkový koláč s meringue je vynikajúci dezert, ktorý sa oplatí pripraviť, keď sa stromy ohýbajú pod ťarchou tohto lahodného ovocia. Mierne kyslé slivky sú prerušované intenzívne sladkou meringue. Koláč je nielen chutný, ale aj farebný a voňavý. Hodí sa na každodenné, ale aj slávnostnejšie príležitosti.
Ingrediencie
- 350 g pšeničnej múky
- 200 g masla izbovej teploty
- 200 g cukru
- 4 žĺtky
- 1 PL 18% kyslej smotany
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 kg sliviek
Meringue:
4 vaječné bielky
200 g práškového cukru
Príprava
1. V miske zmiešajte múku a prášok do pečiva.
V samostatnej miske vyšľahajte maslo s cukrom do nadýchanej peny. Pridávajte po jednom žĺtka a po každom žĺtku šľahajte. Nakoniec pridajte smotanu a vanilkový extrakt. Premiešajte.
Po častiach pridávajte preosiatu múku k tekutým prísadám a zakaždým miešajte, kým sa úplne nezapracuje.
2. Formu na pečenie s rozmermi 20×20 cm vyložte papierom na pečenie. Preneste doň cesto a rukami ho rozotrite po celej ploche.
Slivky umyte a rozdeľte na polovice, pričom odstráňte kôstky. Slivky položte na koláč šupkou nadol.
Formu vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Koláč pečte 40 minút.
3. Pripravte pusinky.
Vo veľkej miske vyšľahajte bielka takmer do tuha. Po častiach pridávajte práškový cukor a stále šľahajte asi 10 minút. Zmes by mala byť lesklá.
Koláč vyberte z rúry a rozotrite naň meringue zmes. Vyrovnajte.
4. Plech vráťte do rúry na ďalších 20-25 minút, kým meringue nezhnedne.
Pred krájaním nechajte slivkový koláč s meringue aspoň 10 minút vychladnúť vo forme na mriežke. Podávajte teplý alebo studený.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najjemnejší koláč na svete. Na prípravu najlepšieho jablkového koláča nemusíte ani miesiť
Banánové lievance podľa receptu mojej mamy. Skvele chutia aj ako druhé raňajky do školy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.