Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Túto chybu robí veľa ľudí. A potom sú prekvapení, že vývar nevyšiel.

18.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Karolina Grabowska). Vývar je vlajkovou loďou slovenskej polievky. Zdanlivo jednoduchý, pretože sa pripravuje už stáročia. Pre mnohých ľudí však stále predstavuje problém. Veľkou hádankou...

18.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Karolina Grabowska).

Vývar je vlajkovou loďou slovenskej polievky. Zdanlivo jednoduchý, pretože sa pripravuje už stáročia. Pre mnohých ľudí však stále predstavuje problém. Veľkou hádankou nie sú prísady ani samotné mäso, ale spôsob jeho varenia. A nie, nehovoríme o „žmurkaní“.

Foto: pexels/Karolina Grabowska

Na samotnom kurčati alebo troch druhoch mäsa, s pridaním húb alebo kapusty, alebo len so základnou zeleninou. Existuje toľko spôsobov prípravy vývaru, koľko ľudí ho varí. Bez ohľadu na ne sa všetci zvyčajne zhodnú na tom, ako by mal vyzerať dokonalý vývar. Čo znamená, ako? Je žltý alebo dokonca hnedastý – v závislosti od použitého mäsa a ďalších ingrediencií, aromatický a číry. To sú základné vlastnosti, ktoré ocení každý fanúšik tejto polievky. A nie je ich málo, veď je to predsa najobľúbenejšia polievka na Slovensku.

Žmurkanie a bzučanie je len polovica úspechu

Hoci sa vývar pripravuje už stáročia a je známy takmer v každej domácnosti, mnohí ľudia stále považujú jeho prípravu za problematickú. Najväčším z nich je dosiahnutie čírosti. Je známym pravidlom, že aby bol vývar taký, aký má byť, mal by počas varenia len mierne „žmurkať“, ale ani to nie je vždy kľúčom k úspechu. Ukazuje sa, že ak nie sú vyriešené iné problémy, sledovanie výkonu horáka je málo platné. Jedným z nich je povinné zbieranie humusu, tmavšej peny, ktorá počas varenia vystupuje z mäsa a kostí. Ak ju necháte, polievka určite nebude číra – hoci môže byť skutočne bohatšia na chuť.

Túto chybu robí veľa ľudí

Mnohí ľudia úplne prehliadajú používanie pokrievky pri varení vývaru. Ukazuje sa, že je veľmi dôležitá, ak chceme, aby naša polievka bola číra a zároveň aromatická. Obľúbenou chybou je variť vývar stále pod pokrievkou. Profesionálni kuchári aj amatéri odporúčajú dať pokrievku na hrniec len na začiatku varenia a stiahnuť ju, keď vývar začne vrieť. Týmto spôsobom:

  1. je ľahšie udržať správnu teplotu v hrnci, čo zabráni zakaleniu vývaru;
  2. Voda sa pomaly odparuje a „chuť“ zostáva v hrnci. Je však dôležité zabezpečiť, aby sa nestratilo príliš veľa vody. Ak sa tak stane, môžete do hrnca pridať trochu vriacej vody.

Ak teda váš vývar doteraz fungoval ako veterný mlyn, určite sa oplatí urobiť túto malú zmenu. Varením bez pokrievky bude náš vývar dokonale číry a veľmi aromatický.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Táto verzia zeleninovej polievky chutí ako sen. Jeden trik vás prinúti olízať si tanier

Krupnik – krúpková polievka, ktorej sa v chladné dni len ťažko odoláva. Aromatická, sýta a plná vitamínov


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vôbec nie kuriatka. Tieto huby sú ešte lepšie na miešané vajíčka

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksandra Duda). Jeseň je nepochybne obdobím, keď na stoloch kraľujú huby. Dajú sa z nich pripraviť aromatické omáčky, lahodné…

Skutočná klasika medzi jesenným pečivom. S týmto receptom upečiete slivkový koláč behom chvíľky

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko). Sezóna sliviek sa pomaly končí, tak prečo ich nevyužiť v kuchyni. Neviete, čo pripraviť? Slivkový koláč je…

Zabudnite na spľasnutú piškótu. Priateľka cukrárka mi prezradila, v čom spočíva tajomstvo

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya). Každá hostiteľka chce, aby jej piškóta bola mäkká a nadýchaná. Takáto vydarená piškóta je ideálnym základom…

V tejto tekutine namočte bravčové mäso. Rezne budú po vyprážaní chutné a jemné

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Radi jete bravčové rezne a chcete ich dokonale pripraviť? Ak chcete, aby boli ešte lepšie a chrumkavejšie,…

Žiadna polievka neposilňuje imunitu tak ako táto. Cesnak je dôležitý, ale nezabudnite na toto korenie

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia Kamysheva). Cesnaková polievka je veľmi obľúbená v našej krajine a keď sa ochladí a začne chladné obdobie, každý…

Auto Trendy

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Čo použiť na vyčistenie čalúnenia auta

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Čalúnenie auta je vystavené rôznym druhom nečistôt, od drobných škvŕn až po trvalé stopy po jedle, nápojoch a blate. Mnohí ľudia sa pýtajú, čím vyčistiť…

Alfa Romeo prekvapuje v plus. V roku 2027 sa objaví úplne nový model a nástupcovia Giulie a Stelvia nebudú výlučne elektrické

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Odchádzajúci šéf značky Alfa Romeo Jean-Philippe Imparato potvrdil uvedenie úplne nového veľkého modelu v roku 2027. Rozptýlil pritom pochybnosti o pohonnom ústrojenstve budúcich generácií modelov…

Audi uvádza na trh novú verziu kompaktného modelu A3 PHEV s elektrickým dojazdom až 143 km

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Audi predstavilo novú plug-in hybridnú verziu modelu A3. V porovnaní so starým modelom inzeruje dvojnásobný elektrický dojazd. Audi predstavilo novú p

Číňania z Leapmotor predstavili v Paríži nové elektrické SUV B10. V Európe sa bude predávať od roku 2025

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - V Paríži bol oficiálne predstavený tretí model Leapmotor na európskom trhu. Očakáva sa, že SUV B10 bude stáť menej ako 30 000 EUR. V Paríži

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov