22.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Santhosh Varghese).
„Opitá slivka“ je koláč priamo stvorený na rodinné oslavy alebo večery s priateľmi. Nadýchaná kakaová piškóta v kombinácii s ľahkým krémom, lahodnou polevou a – čo je najdôležitejšie – slivkami namočenými v intenzívnom alkohole je hitom pre dospelých hostí. Dezert nie je až taký náročný na prípravu, preto odporúčame pozrieť si náš recept na alkoholovú pochúťku.
Ak máte radi sladké, jemné a nadýchané koláče, potom je pre vás „Opitá slivka“ hitom. Tento dezert kraľuje nielen na osemnástkach, svadbách a výročiach, ale aj na bežných „domácich párty“ s priateľmi alebo rodinou. Jeho prítomnosť na stole vždy vyvolá všeobecnú vlnu radosti a komentárov s prosbou o recept. Nižšie nájdete osvedčený recept, ktorý vyvoláva práve takýto efekt.
„Opitá slivka“, ktorá je šialenou kombináciou nadýchanej piškóty, čokoládového krému a sliviek namočených v rume.
Hoci sladký krém a alkohol nejdú vždy ruka v ruke, v tomto prípade táto kombinácia funguje. Koláč je „nie príliš sladký“, jemný a pikantný. Doslova sa rozplýva v ústach a náznaky intenzívneho rumu dodávajú dezertu zaujímavú chuť, na ktorú sa ťažko zabúda. Zaručujeme vám, že sa nebudete môcť zastaviť len pri jednej porcii.
Ingrediencie na piškótu:
- 90 g cukru,
- 80 g pšeničnej múky
- 100 g zemiakovej múky,
- 30 g kakaa,
- 4 vajcia,
- 1 vrchovatá čajová lyžička prášku do pečiva.
Ingrediencie na krém:
- 1 kocka masla,
- 150 g práškového cukru,
- 650 ml mlieka,
- 3 žĺtky,
- 1 balenie vanilkového cukru,
- 1 balenie vanilkového alebo smotanového pudingu,
- 1 PL pšeničnej múky,
- 1 PL zemiakovej múky.
Ingrediencie na polevu:
- 100 g horkej alebo mliečnej čokolády,
- 100 g 30- alebo 36-percentného smotanového syra,
- 30 g masla.
Ďalšie prísady:
- 300 g sušených sliviek,
- 250 ml rumu,
- 250 ml vody,
- 4 PL cukru.
Čokoládový koláč so slivkami a rumom. Spôsob prípravy
Začnite namáčaním sliviek do alkoholu. Slivky vložte do hrnca a zalejte ich vodou. Pridajte cukor, premiešajte a priveďte do varu, potom niekoľko minút povarte na miernom ohni. Slivky by mali počas tejto doby zmäknúť. Vzniknutú šťavu prelejte do nádoby a nechajte ju na neskôr na namočenie piškóty. Do ovocia nalejte pohár rumu a nechajte ho namočené aspoň hodinu. Odporúčame však urobiť tento krok deň vopred a nechať slivky namočené cez noc.
V ďalšom kroku pripravte piškótu. Plech na pečenie vymastite trochou masla a vyložte papierom na pečenie. Rozbite vajcia, ktoré ste predtým vybrali z chladničky. Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielky vyšľahajte do tuha a postupne pridávajte cukor. Potom začnite za stáleho šľahania pridávať žĺtky. Pena by mala byť nadýchaná, svetlá a bledá.
Pripravte si misu. Do nej nasypeme preosiatu pšeničnú a zemiakovú múku, pridáme kakao a prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešajte. Obsah misy vlejte do vaječnej zmesi, najlepšie po častiach. Miešajte stierkou, kým sa nespojí. Zmes nalejte do formy a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečte 10-15 minút. Po vybratí a vychladnutí namočte do šťavy a alkoholu, ktoré zostali po namáčaní sliviek.
Teraz je čas na prípravu krému. Maslo nakrájajte na kocky. Odlejte pol šálky mlieka a zmiešajte so žĺtkami, pudingom a oboma múkami. Zvyšné mlieko uvarte s vanilkovým cukrom. Keď začne vrieť, pomaly prilievajte pudingovú zmes. Miešajte, kým zmes nezhustne. Priveďte do varu, potom stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť. Nakrájané maslo vyšľahajte s práškovým cukrom, kým nevznikne nadýchaná jemná hmota. Postupne pridávajte vychladnutý puding a premiešajte. Pripravený krém natrite na piškótový koláč. Na vrch poukladajte slivky namočené v alkohole a zľahka ich vtlačte do krému. Koláč vložte do chladničky.
V poslednom kroku si pripravte čokoládovú polevu. Čokoládu nasekajte a dajte do malého hrnca. Pridajte smotanu a maslo. Všetky prísady zohrievajte na miernom ohni, kým sa nerozpustia a nespoja. Hotovú zmes nalejte na vrch koláča a vložte ho na niekoľko hodín do chladničky. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sladká chuť jesene – tekvicové lievance. Pridajte ešte jednu ingredienciu a na ostatné zabudnete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.