Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

„Opitá slivka“ je párty hit. Nadýchaná piškóta, ľahký krém a slivky s rumom majú šialenú chuť

22.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Santhosh Varghese). „Opitá slivka“ je koláč priamo stvorený na rodinné oslavy alebo večery s priateľmi. Nadýchaná kakaová piškóta v kombinácii s ľahkým krémom, lahodnou...

22.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Santhosh Varghese).

„Opitá slivka“ je koláč priamo stvorený na rodinné oslavy alebo večery s priateľmi. Nadýchaná kakaová piškóta v kombinácii s ľahkým krémom, lahodnou polevou a – čo je najdôležitejšie – slivkami namočenými v intenzívnom alkohole je hitom pre dospelých hostí. Dezert nie je až taký náročný na prípravu, preto odporúčame pozrieť si náš recept na alkoholovú pochúťku.

Foto: shutterstock/Santhosh Varghese

Ak máte radi sladké, jemné a nadýchané koláče, potom je pre vás „Opitá slivka“ hitom. Tento dezert kraľuje nielen na osemnástkach, svadbách a výročiach, ale aj na bežných „domácich párty“ s priateľmi alebo rodinou. Jeho prítomnosť na stole vždy vyvolá všeobecnú vlnu radosti a komentárov s prosbou o recept. Nižšie nájdete osvedčený recept, ktorý vyvoláva práve takýto efekt.

„Opitá slivka“, ktorá je šialenou kombináciou nadýchanej piškóty, čokoládového krému a sliviek namočených v rume.

Hoci sladký krém a alkohol nejdú vždy ruka v ruke, v tomto prípade táto kombinácia funguje. Koláč je „nie príliš sladký“, jemný a pikantný. Doslova sa rozplýva v ústach a náznaky intenzívneho rumu dodávajú dezertu zaujímavú chuť, na ktorú sa ťažko zabúda. Zaručujeme vám, že sa nebudete môcť zastaviť len pri jednej porcii.

Ingrediencie na piškótu:

  • 90 g cukru,
  • 80 g pšeničnej múky
  • 100 g zemiakovej múky,
  • 30 g kakaa,
  • 4 vajcia,
  • 1 vrchovatá čajová lyžička prášku do pečiva.

Ingrediencie na krém:

  • 1 kocka masla,
  • 150 g práškového cukru,
  • 650 ml mlieka,
  • 3 žĺtky,
  • 1 balenie vanilkového cukru,
  • 1 balenie vanilkového alebo smotanového pudingu,
  • 1 PL pšeničnej múky,
  • 1 PL zemiakovej múky.

Ingrediencie na polevu:

  • 100 g horkej alebo mliečnej čokolády,
  • 100 g 30- alebo 36-percentného smotanového syra,
  • 30 g masla.

Ďalšie prísady:

  • 300 g sušených sliviek,
  • 250 ml rumu,
  • 250 ml vody,
  • 4 PL cukru.

Čokoládový koláč so slivkami a rumom. Spôsob prípravy

Začnite namáčaním sliviek do alkoholu. Slivky vložte do hrnca a zalejte ich vodou. Pridajte cukor, premiešajte a priveďte do varu, potom niekoľko minút povarte na miernom ohni. Slivky by mali počas tejto doby zmäknúť. Vzniknutú šťavu prelejte do nádoby a nechajte ju na neskôr na namočenie piškóty. Do ovocia nalejte pohár rumu a nechajte ho namočené aspoň hodinu. Odporúčame však urobiť tento krok deň vopred a nechať slivky namočené cez noc.

V ďalšom kroku pripravte piškótu. Plech na pečenie vymastite trochou masla a vyložte papierom na pečenie. Rozbite vajcia, ktoré ste predtým vybrali z chladničky. Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielky vyšľahajte do tuha a postupne pridávajte cukor. Potom začnite za stáleho šľahania pridávať žĺtky. Pena by mala byť nadýchaná, svetlá a bledá. 

Pripravte si misu. Do nej nasypeme preosiatu pšeničnú a zemiakovú múku, pridáme kakao a prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešajte. Obsah misy vlejte do vaječnej zmesi, najlepšie po častiach. Miešajte stierkou, kým sa nespojí. Zmes nalejte do formy a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečte 10-15 minút. Po vybratí a vychladnutí namočte do šťavy a alkoholu, ktoré zostali po namáčaní sliviek.

Teraz je čas na prípravu krému. Maslo nakrájajte na kocky. Odlejte pol šálky mlieka a zmiešajte so žĺtkami, pudingom a oboma múkami. Zvyšné mlieko uvarte s vanilkovým cukrom. Keď začne vrieť, pomaly prilievajte pudingovú zmes. Miešajte, kým zmes nezhustne. Priveďte do varu, potom stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť. Nakrájané maslo vyšľahajte s práškovým cukrom, kým nevznikne nadýchaná jemná hmota. Postupne pridávajte vychladnutý puding a premiešajte. Pripravený krém natrite na piškótový koláč. Na vrch poukladajte slivky namočené v alkohole a zľahka ich vtlačte do krému. Koláč vložte do chladničky.

V poslednom kroku si pripravte čokoládovú polevu. Čokoládu nasekajte a dajte do malého hrnca. Pridajte smotanu a maslo. Všetky prísady zohrievajte na miernom ohni, kým sa nerozpustia a nespoja. Hotovú zmes nalejte na vrch koláča a vložte ho na niekoľko hodín do chladničky. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sladká chuť jesene – tekvicové lievance. Pridajte ešte jednu ingredienciu a na ostatné zabudnete

Jogurtový koláč so skyrom a slivkami, expresný dezert, ktorý pripravíte za 10 minút. Hostia budú bojovať o recept


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý piškótový koláč z 3 ingrediencií. Vychádza nadýchaný ako obláčik

7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/54613). Chcete svojich hostí prekvapiť netradičným pečivom? Potom im naservírujte kasuteru alebo japonský medový koláč. Budú ohromení, pretože tento…

Už žiadne vylievanie vody po uvarení zemiakov. Ani netušíte, aké užitočné to pre vás môže byť

7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OllgaZhog). Varenie zemiakov je jednou z činností, ktorá sa v mnohých slovenských domácnostiach vykonáva denne alebo aspoň niekoľkokrát týždenne.…

Najlepšia a najzdravšia časť kuracieho mäsa. Najprv sa vám nebude pozdávať, neskôr zmeníte názor

7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ Tsuguliev) Veľa ľudí sa pri pomyslení na vnútornosti zhrozí a úprimne povedané, netuším prečo. Správne pripravená pečeň, jemný…

Je pondelok trochu náročný? Tieto jemné muffiny vám okamžite zlepšia náladu

7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladislav Noseek) Dnes pre vás máme recept na sladkosti, ktoré sú ideálne na začiatok týždňa a upokojenie nervov po…

Brokolicu pripravujem len takto. Vyjde dokonale zelená a šťavnatá

6.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VcMedia). Brokolica má veľa výživových hodnôt a málo kalórií. A na tanieri zaujme nielen svojou chuťou, ale aj intenzívnou…

Auto Trendy

Olej a filter: 5 chýb, ktoré môžu vášmu autu ublížiť.

8.4.2025 Redakcia Auto trendy - Výmena oleja a filtra sa môže zdať ako rutinná záležitosť, no aj takáto drobná údržba dokáže narobiť problémy, ak sa nevykonáva správne. Viete, prečo je…

BMW odhaľuje tajomný koncept a novú sériu M

8.4.2025 Redakcia Auto trendy . Bavorský gigant BMW opäť priťahuje pozornosť všetkých automobilových fanúšikov. Na prestížnom Concorso d'Eleganza Villa d'Este plánuje predstaviť svoj nový koncept, ktorý sľubuje zážitok z jazdy…

Žlté svetlo bliká – čo teraz? Poznáte pravidlá, ako sa zachovať na križovatkách?

8.4.2025 Redakcia Auto trendy - Svetelné križovatky sú neoddeliteľnou súčasťou našich ciest, no rozumiete skutočne všetkým ich signálom? Žlté blikajúce svetlo je častejšie, ako si myslíte, a jeho nesprávne pochopenie…

Keď Lada dostane dve srdcia: Monštrum, ktoré dokáže driftovať!

8.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si klasickú Ladu, ktorá prešla šialenou premenou – dostala dva motory, obrovské rozmery a dokáže driftovať ako profík. Za týmto bláznivým projektom stojí známy…

Neuveriteľná stabilita BYD Yangwang U7 vás posadí na zadok!

8.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že jazdíte po dláždenej ceste plnej nerovností a váš automobil zostáva úplne stabilný, zatiaľ čo na jeho streche baletka tancuje, žonglér vyhadzuje taniere…

Malý zázrak pre váš motor alebo len marketingový trik? Pravda o aditívach do motora!

8.4.2025 Redakcia Auto trendy - Aditíva do motora – slovo, ktoré rozdeľuje motoristov na dva tábory. Jedni veria v ich zázračné účinky, kým druhí ich považujú za zbytočnosť a vyhodené…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov