22.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttersock/Anna_Pustynnikova).
Rýchla večera nemusí byť nudná a založená na mrazených potravinách alebo pripomínať nevýrazný instantný pokrm. Niekedy stačí len pár ingrediencií, aby ste vykúzlili skutočné umelecké dielo. Tento recept na tekvicovú polievku s ovocnou prílohou je toho príkladom – stačí všetko upiecť, rozmixovať a je hotovo! Žiadne kombinácie a dlhý zoznam ingrediencií.
V tomto ročnom období prechádza domáci jedálny lístok skutočnou revolúciou. Ľahké, osviežujúce chute nahrádzajú hrejivé polievky, dusené jedlá alebo vývary. V tomto ročnom období sa spoliehame na trochu pikantnejšie alebo korenistejšie korenie, ale aj na sezónnu zeleninu. Existuje však len jedna kráľovná, a tou je nepochybne tekvica, ktorá pri správnej príprave ukradne srdce každému.
Pani tekvica sprevádzaná sezónnym ovocím – expresný recept na večeru
Hľadáte recept na rýchle, sýte a zároveň zdravé jedlo? Na jeseň sa oplatí siahnuť po sezónnych surovinách, ktoré sú nielen ľahko dostupné alebo lacné, ale skrývajú v sebe aj veľký potenciál. Dokonalým príkladom je tekvica, ktorá je synonymom aktuálneho ročného obdobia – šialená zelenina sa dá pripraviť na 1001 spôsobov. Najobľúbenejšia je klasická polievka, cestoviny, koláče a rôzne pečivo.
Chuť tekvice sa však oplatí trochu vylepšiť, najmä ak sa rozhodnete pre hodvábnu krémovú polievku. Ako sa ukazuje, jeden ovocný prídavok je na to takmer stvorený. Reč je o šťavnatých hruškách, ktoré sa hodia nielen do dezertov, ale majú aj trochu slanšiu stránku. Stačí všetko nakrájať, upiecť s olivovým olejom a bylinkami a nakoniec rozmixovať. Nie je nič jednoduchšie a zároveň tak chutné ako toto duo.
Recept na triviálnu tekvicovú polievku s hruškami
Ingrediencie:
- tekvica Hokkaido,
- 3 hrušky,
- 3 šalotky,
- 5 strúčikov cesnaku,
- kúsok zázvoru,
- vetvičky čerstvého rozmarínu,
- štipka chilli,
- 4 lyžice olivového oleja,
- soľ,
- korenie,
- pražené tekvicové semienka,
- krutóny na podávanie.
Spôsob prípravy:
- Začnite dôkladným vydrhnutím tekvice a hrušiek.
- Rozrežte tekvicu na polovicu, vydlabte stred a nakrájajte ju na menšie kúsky. To isté urobte s ovocím a zázvorom.
- Zeleninu a ovocie položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pridajte rozpolenú šalotku, niekoľko vetvičiek rozmarínu a cesnak. Pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte chilli, soľou a korením.
- Plech so všetkými ingredienciami teraz vložíme do rúry na 30-45 minút pri teplote 220 °C – doba pečenia závisí aj od veľkosti kúskov.
- Keď je všetko pekne prepečené a sfarbené, spojte upečené prísady s vývarom (najlepšie vo veľkej miske). Zmiešajte ingrediencie na krém.
Náš krém je teraz hotový – stačí ho len ohriať a ozdobiť krutónmi, olejom, opraženými semienkami a koreninami. Vychutnajte si ho!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Červená repa na zimu do pohárov. Nezabudnite na bielu prílohu a budete si olizovať prsty
Najlepší recept na konzervovanú papriku. Robím ho už roky a nikdy ma nesklamal – kľúčom je pomer
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.